Monza

Het Autodromo Nazionale di Monza is een waar autosportmonument. Al bijna honderd jaar lang wordt er geracet op het circuit nabij het Italiaanse Milaan. De baan staat bekend om haar vele rechte stukken, waardoor er vaak hoge topsnelheden bereikt worden. Menig snelheidsrecord sneuvelt dan ook. Het is dan ook niet gek dat Monza The Temple of Speed genoemd wordt.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Tot in de jaren zeventig kende Monza een enorme kombocht, maar deze werd niet meer bereden wegens veiligheidsregels. Vandaag de dag is Monza een circuit met vooral rechte stukken en een paar snelle bochten. Monza is jaarlijks ook de thuisbaan van Ferrari. Duizenden Ferrari-fans van over de hele wereld reizen af naar het circuit om de rode wagens naar de zege te schreeuwen. Dat lukte in 2019 voor het laatst, toen Charles Leclerc voor het eerst in tien jaar een Ferrari naar de overwinning stuurde op Monza.

Monza

De laatste paar Formule 1-races die hier gereden zijn werden gewonnen door verrassende namen. Pierre Gasly won namens AlphaTauri in 2020 en Daniel Ricciardo pakte de overwinning met McLaren in 2021. De laatstgenoemde werd zelfs een één-twee-finish voor het Britse team. In 2022 won Max Verstappen voor het eerst in Monza, en dat herhaalde de Limburger in 2023, met zijn tiende Grand Prix-overwinning op een rij. 

Monza Nieuws