Het TT-weekend van Veijer | Nederlander krijgt publiek op de banken, maar loopt historische zege mis Algemeen
Algemeen

Het TT-weekend van Veijer | Nederlander krijgt publiek op de banken, maar loopt historische zege mis

Het TT-weekend van Veijer | Nederlander krijgt publiek op de banken, maar loopt historische zege mis

Het scheelde bijzonder weinig of Nederland had er afgelopen weekend na 35 jaar eindelijk weer eens een Grand Prix-winnaar bij op het TT-circuit in Assen. Collin Veijer, uitkomend in het Moto3-kampioenschap, maakte het hele weekend een ijzersterke indruk, maar het pas 19-jarige talent kon het Nederlandse publiek net geen zege schenken. In 'Het TT-weekend van Veijer' blikken we terug op het raceweekend in Assen van één van de grootste talenten, die ons land in de afgelopen jaren op twee wielen heeft voortgebracht.

In de Formule 1 is Nederland inmiddels al jaren goed vertegenwoordigd dankzij drievoudig wereldkampioen Max Verstappen, maar grote successen in de motorsport op twee wielen bleven, op een paar derde plaatsen van Bo Bendsneyder na, in de afgelopen jaren uit. Tot vorig seizoen dan! Veijer stroomde dankzij een tweede plaats in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, een jeugdklasse waarin veelbelovende talenten van tussen de dertien en zeventien jaar op een gelijkwaardige motor de strijd met elkaar aanbinden, door naar het Moto3-kampioenschap en de jonge coureur uit Staphorst werd bij Liqui Moly Husqvarna Intact GP de nieuwe teamgenoot van de Japanner Ayumu Sasaki.

Na een korte gewenningsperiode werd al snel duidelijk dat er voor de Nederlander wel eens een mooie toekomst in het verschiet zou kunnen liggen. Tijdens de zesde wedstrijd van het seizoen scoorde Veijer met een zesde plek in Mugello zijn eerste toptienklassering en twee races later mochten de Nederlandse fans in Assen stiekem hopen op een verrassing. Die kwam er echter niet, al reed Veijer een sterke wedstrijd, die hem uiteindelijk P7 opleverde.

Veijer topfavoriet in Assen

Een jaar later was dat echter volledig anders. Voorafgaand aan de TT van Assen had Veijer immers al twee zeges en vijf podiumplaatsen achter zijn naam staan en vooral dankzij zijn recente vorm hadden kenners hoge verwachtingen van de Husqvarna-coureur, die tevens op de derde plaats in het algemeen klassement stond. Op vrijdag kwam Veijer meteen prima uit de startblokken. Na een timide eerste sessie, volgde de snelste tijd in het tweede bedrijf. Met een nieuw ronderecord en een verschil van bijna drie tienden naar zijn eerste achtervolger was de 19-jarige haast al zeker van rechtstreekse plaatsing voor Q2. In de Moto3 zijn de snelste veertien coureurs na drie vrije trainingen namelijk rechtstreeks geplaatst voor het tweede kwalificatiedeel, terwijl de overige coureurs in Q1 moeten strijden voor de laatste vier tickets voor Q2.

Tekst gaat hieronder verder.

Met een prima uitgangspositie en een goed gevoel begon Veijer vervolgens aan de tweede dag in Assen. In de ochtend moest de Nederlander vroeg uit de veren om in de derde training nog een keer aan te zetten om helemaal zeker te zijn van een plekje bij de eerste veertien. Met zijn snelste tijd van vrijdag nog achter zijn naam zakte Veijer in de slotfase van de derde en laatste oefensessie terug naar P12 en dus kon het jonge talent wel een goede ronde gebruiken om helemaal zeker te zijn van een plekje in Q2. En die ronde kwam er: na een goede laatste sector sprong Veijer, met nog een halve minuut op de klok, weer naar P1 en opnieuw deed hij dit in een nieuw ronderecord. Met een tijd van 1:39,703 was de coureur uit Staphorst 0,074 seconden sneller dan Ángel Piqueras, die het ronderecord daarvoor kortstondig in handen had.

Harde val loopt met een sisser af

Nadat hij Q1 vanuit de pitbox had mogen aanschouwen, waren in Q2 alle ogen gericht op de thuisheld, die volgens kenners wel even de poleposition zou grijpen. En daar had het na zijn eerste getimede ronde ook alle schijn van. Nadat eerst Iván Ortolá met een 1:40,0 een goede tijd op de klokken had gebracht, was het vervolgens de beurt aan Veijer, die opnieuw dankzij een sterke laatste sector het verschil wist te maken. Na drie sectoren was zijn Spaanse opponent bijna een tiende sneller, maar aan de streep dook de Nederlander toch nog met achttien duizendsten onder de snelste tijd van Ortolá.

Waar Ortolá en enkele andere coureurs na één ronde weer naar binnen kwamen voor een vers setje banden, plakte Veijer er nog een ronde achteraan. Na de derde sector kwam hij een fractie tekort op zijn eigen snelste tijd en dus probeerde de Nederlander in de laatste sector nog wat goed te maken. Daarbij nam hij wat meer risico en dat moest de 19-jarige vervolgens met een fikse highsider bekopen. Bij het uitkomen van de Geert Timmer-bocht richting start en finish werd de Intact GP-coureur de lucht in geslingerd, vloog hij over de kop en smakte hij hard op het asfalt. Even werd er gevreesd voor een blessure, maar met Veijer bleek gelukkig alles goed te zijn.

Tekst gaat hieronder verder.

Datzelfde kon echter niet worden gezegd van zijn motor. Maar omdat de crash direct naast de pitstraat plaatsvond, kon Veijer zijn Husqvarna echter wel vlug naar zijn team brengen en met man en macht werd er direct druk gesleuteld om Veijer in de laatste minuten wellicht alsnog weer op de baan te krijgen. De schade bleek echter te groot en dus was de thuisrijder genoodzaakt om de slotfase vanuit zijn pitbox te aanschouwen, in de hoop dat niemand nog onder zijn snelste tijd van 1:40,055 zou duiken.

Vol spanning keek Veijer samen met zijn team naar de schermen en hij zag de ene na de andere coureur zich stukbijten op zijn tijd. Eerst waren het de teamgenoten van MT Helmets, Ortolá en Ryusei Yamanaka die net tekortkwamen en even later zagen de nummers één en twee in de WK-stand David Alonso en Daniel Holgado door een crash van Adrián Fernández hun beste kans in rook opgaan. In de pitbox van Intact GP en op de tribunes leek het feest los te kunnen barsten, maar Piqueras en Taiyo Furusato hadden echter andere plannen. Geen poleposition dus, maar met P3 en een plekje op de eerste startrij kon Veijer na afloop prima leven. 'Het is jammer, want het had poleposition kunnen zijn. Maar we zien het, ik kan het alleen en de rest heeft iemand nodig', doelde het 19-jarige talent op het feit dat zijn concurrenten allemaal van elkaars slipstream probeerden te profiteren.

Veijer gokt en verliest

Vanaf P3 had Veijer, ondanks het mislopen van de poleposition, een prima uitgangspositie voor de race op zondag. Niet voor het eerst dit seizoen besloot de jonge Nederlander voorafgaand aan de race een andere bandenkeuze te maken dan de concurrentie. Waar de meeste coureurs in Assen kozen voor de zachtere band, daar opteerde Veijer voor het hardere rubber. In de eerste ronden zou het vooral overleven zijn, maar later in de race zou hij mogelijk de vruchten kunnen plukken van deze keuze.

Tekst gaat hieronder verder.

Zoals verwacht verloor Veijer direct na de start een aantal plekken, maar nog in de openingsronde wist de Nederlander zich ten koste van Joel Esteban weer op te werken naar P4, waarop hij zich een aantal ronden op een paar meter van zijn voorgangers wist te handhaven. Na drie ronden begon Veijer zich langzaam naar voren te knokken en nadat eerst poleman Piqueras en Furusato eraan moesten geloven, passeerde Veijer in de elfde ronde ook raceleider Ortolá, wat tot luid gejuich vanaf de tribunes leidde.

In de daaropvolgende ronden was het vooral achter Veijer constant stuivertje wisselen, maar niemand kon zijn motor naast die van de Nederlander zetten. En met nog vijf ronden te gaan, trok de Husqvarna-coureur de pin uit de granaat. Veijer pakte zelfs bijna een seconde voorsprong, voor Moto3-begrippen een groot gat, en de Nederlandse fans leken zich op te kunnen maken voor de eerste Nederlandse zege in Assen in 35 jaar.

Ortolá had echter andere plannen. De Spanjaard had zich net als Veijer losgereden van de rest van de groep en begon aan een slotoffensief. Bij het ingaan van de laatste ronde vond de coureur van MT Helmets de aansluiting bij Veijer. Ortolá wachtte tot het laatste moment met zijn aanval en sloeg richting de Geert Timmer-bocht genadeloos toe. Terwijl Veijer op de harde band zocht naar grip en de binnenkant van de bocht probeerde te verdedigen, schoot de Spanjaard, die veel meer grip kon vinden op het zachtere rubber, er aan de buitenkant voorbij. Veijer had echter wel een betere exit, maar kwam uiteindelijk 0,012 seconden tekort om een historische overwinning te boeken op het TT-circuit in Assen.

Tekst gaat hieronder verder.

Geen overwinning, toch blijdschap

Ondanks het mislopen van de zege was Veijer na afloop allerminst teleurgesteld en hij vierde zijn tweede plek met de Nederlandse fans. De Intact GP-coureur was tevreden met zijn race en toonde veel respect voor racewinnaar Ortolá. 'Die twaalf duizendsten hebben geen pijn gedaan. Hij (Ortolá, red.) heeft een goede race gereden, want hij deed het in het begin namelijk', wees Veijer in een interview met Ziggo Sport op het feit dat zijn Spaanse opponent tot aan de elfde ronde op kop reed. 'Uiteindelijk hebben we gewoon een goede race gehad en ik denk dat we zeker tevreden mogen zijn met P2', aldus Veijer, die dankzij zijn tweede plek in Assen ook de tweede positie in het WK overnam van Holgado en het verschil naar Alonso, de leider in het algemeen klassement, tot 39 punten wist te verkleinen. Volgend jaar krijgt de Nederlander ongetwijfeld weer een kans, maar of dit opnieuw in de Moto3 of een klasse hoger in de Moto2 zal zijn, is nog niet duidelijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws