Familieverhaal Veijer vaak vergeleken met dat van Verstappen: 'Maar ik ben nooit uit de bus gezet' Algemeen
Algemeen

Familieverhaal Veijer vaak vergeleken met dat van Verstappen: 'Maar ik ben nooit uit de bus gezet'

Familieverhaal Veijer vaak vergeleken met dat van Verstappen: 'Maar ik ben nooit uit de bus gezet'

Met Max Verstappen is ons land al jaren goed vertegenwoordigd in de koningsklasse van de autosport, maar sinds vorig jaar heeft Nederland er ook op twee wielen een enorm talent bijgekregen. Collin Veijer maakt momenteel furore in de Moto3, zeg maar de Formule 3 van de MotoGP, en geldt komend weekend als één van de grote favorieten voor de overwinning op het TT-Circuit van Assen. De 19-jarige coureur uit Staphorst lijkt niet alleen qua instelling enigszins op Verstappen, maar ook zijn familieverhaal wordt vaak vergeleken met dat van de drievoudig Formule 1-kampioen.

Aan het begin van 2023 maakte de toen nog 18-jarige Veijer zijn debuut in de Moto3. Tijdens de eerste race maakte hij meteen indruk door als twaalfde te eindigen in een veld wat doorgaans door Spanjaarden en Italianen wordt gedomineerd. Na een paar moeilijke races zette Veijer vanaf de zesde race in Mugello definitief de weg naar de voorzijde van het veld in en vier races later boekte het jonge talent van Liqui Moly Husqvarna Intact GP, zoals zijn team voluit heet, op de Red Bull Ring, waarop de Formule 1-mannen komend weekend in actie zullen komen, zijn allereerste poleposition.

Bij dit succes zou het echter niet blijven. Na een aantal vierde plaatsen en een crash door toedoen van zijn teamgenoot Ayumu Sasaki in India, terwijl hij in kansrijke positie lag, was Veijer er in Thailand helemaal klaar mee. Hij ging geen genoegen meer nemen met een plekje naast het podium en na een fabelachtige laatste sector, waarin hij nog bijna van zijn motor werd geworpen, greep hij de derde plaats en dus zijn eerste Moto3-podium. Een race later schreef Veijer zelfs geschiedenis door in Maleisië voor de eerste Nederlandse Grand Prix-zege in 33 jaar te zorgen. Ook dit seizoen schreef het 19-jarige talent alweer een Grand Prix (Jerez) op zijn naam en staat hij derde in het algemeen klassement.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

collin veijer 2023 maleisie moto3
Collin Veijer verslaat zijn teamgenoot Sasaki en de latere kampioen Jaume Masia in Maleisië en wordt daarmee de eerste Nederlandse Grand Prix-winnaar sinds Hans Spaan. (Foto: Pro Shots / Panoramic)

Vergelijking met de Verstappens

Het verhaal van Veijer kent enkele overeenkomsten met dat van Verstappen. Net als Verstappen wordt de jongeling uit Staphorst namelijk ook al sinds jongs af aan bijgestaan door zijn vader Jurjen Veijer, die zelf ook motorcoureur was, totdat zijn vader hem nodig had in zijn bedrijf. En omdat Jurjen, die geen enkele race van zijn zoon mist, zo nauw betrokken is bij de carrière van Collin en met zijn zoon naar verschillende wedstrijden in Europa reisde, wordt het familieverhaal weleens vergeleken met dat van de Verstappens. 'Dat ons verhaal een soort van Max-verhaal is, horen we wel vaker', zegt vader Jurjen tegenover De Telegraaf. 'Maar het is geen kopie. Persoonlijk vind ik het Max-verhaal een schitterend verhaal, hij is echt een geweldige, stabiele coureur die blijft presteren. Maar het is niet ons verhaal, vind ik. Dat onze verhalen op elkaar lijken, is toeval.'

Op dat moment haakt Collin in. 'Ik ben trouwens nooit uit de bus gezet om verder te lopen', reageert het 19-jarige talent gevat, waarop zijn vader vervolgens meteen antwoordt: 'Haha, je hebt weleens op het randje gezeten. Hij kon moeilijk luisteren en kwaad zijn op alles en nog wat. Ik dacht toen gewoon: als je nou even dit doet of dat, is er niets aan de hand. Dat was het proces zeg maar, waar ik het net over had. Maar ik ga hem niet uit de bus zetten. Dat heeft Jos wel gedaan. Maar hij wist volgens mij ook dat zijn vrouw Sophie er vlak achter reed', probeert Jurjen zich het verhaal van de Verstappens voor de geest te halen.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

verstappen jos max raymond vermeulen rb
Het familieverhaal van Veijer wordt met enige regelmaat vergeleken met dat van Verstappen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Belangrijkste lessen

Inmiddels is Collin al aan zijn tweede seizoen in het Moto3-kampioenschap bezig, maar de weg daarnaartoe is lang en zeker niet gemakkelijk geweest. Vader Jurjen probeerde zijn zoon vooral op mentaal vlak één en ander bij te brengen. 'Het is best een lang traject geweest', blikt vader Jurjen terug. 'Hij was een jaar of negen, tien toen hij Europees kampioen werd. Tot ze tien minuten later vertelden dat ze het verkeerd berekend hadden en Collin dus tweede was geworden. Ik wist toen meteen: nu kunnen we hierin meegaan en Collin zielig vinden of erom lachen en weer doorgaan. Want dit was gewoon de werkelijkheid', stelt Veijer senior, die zijn zoon wilde leren met tegenslag om te gaan.

'Het is belangrijk om na een tegenslag eenmaal terug in de box even tot tien te tellen. En daarna weer aan het werk te gaan en geen last te houden van het probleem. Je moet ermee leren leven', vindt Veijer senior. 'Het beste is om dat allemaal te ervaren. Daarom hebben we op jonge leeftijd ook het buitenland opgezocht, want voor een Nederlander op buitenlandse circuits is het niet altijd makkelijk. Je bent een concurrent en ze zien toch liever een landgenoot winnen', legt vader Jurjen uit. 'Dat maakte mij niet uit, ik vond het belangrijker hoe Collin zich ontwikkelde.'

Thuisrace in Assen

Komend weekend start Veijer aan de start van zijn tweede TT van Assen. Vorig seizoen werd hij zevende in zijn thuisrace, maar dit seizoen gaat de Husqvarna-coureur voor een beter resultaat. In Nederland zijn alle ogen natuurlijk op het 19-jarige talent gericht, maar Veijer wil het allemaal niet groter maken dan dat het is. 'Ik zie het gewoon als een Grand Prix op de kalender', zegt Collin met een nuchterheid, die we ook van Verstappen kennen. 'Ik wil het niet speciaal maken. Tijdens de race ben ik er ook niet mee bezig. Het is echt leuk om alle bekenden te zien na de race, maar verder is het voor mij gewoon een race op de kalender', aldus Collin, die het in de toekomst tot de MotoGP, de hoogste klasse op twee wielen, hoopt te schoppen. 'Maar ik ben daar nog niet klaar voor', is Veijer, die zijn zinnen voor dit seizoen op de Moto3-titel heeft gezet, goudeerlijk.

F1Maximaal.nl heeft nu ook een kalender van alle andere autosport, zodat je hier snel ziet wat er per weekend te zien is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws