Analyse: De AT01 is ook een redelijke kopie van Red Bull Formule 1
Formule 1

Analyse: De AT01 is ook een redelijke kopie van Red Bull

Analyse: De AT01 is ook een redelijke kopie van Red Bull

Niet alleen Racing Point houdt van het kopiëren van bolides. Elk team in koningsklasse van de autosport doet dit zo af en toe. Toch hebben dochterteams het geluk dat ze tot iets meer informatie beschikken: zo ook AlphaTauri. De AT01 lijkt dan ook vrij veel op de auto waar topteam Red Bull Racing mee uitkwam. Dit zijn de overeenkomsten tussen de twee wagens.

Na de Grand Prix van Italië mag de AT01 nu ook beschreven worden als winnende auto. Hoewel AlphaTauri haar bolide in Faenza produceert, valt er niet om heen te draaien dat ook dit team een kopieerstrategie gebruikt. Met een moederteam als Red Bull is dat echter snel geregeld: de twee teams hebben er namelijk beide profijt van.

Achterkant en luchtinlaat uit Milton Keynes

Lang niet alles aan de AT01 is nieuw: zo is bijvoorbeeld de versnellingsbak en het elektronische systeem overgenomen van de STR14, waar ze in 2019 mee uitkwamen. De achterkant van de auto is echter overgenomen van de RB15: een groot deel van alles wat achter de rug van de coureur zit, is niet zelf ontworpen door het Italiaanse team.

Ook de luchtinlaat is niet van het satellietteam. Op foto's is duidelijk te zien dat de inlaat een bijna exacte kopie is van de RB15. Dit doet vermoeden dat het hele koelingssysteem overgenomen is, aangezien dit vaak gepaard gaat met de andere koelings-inlaten.

Ophanging en voorvleugel ook een kopietje

De wielophanging is geproduceerd door de Oostenrijkse renstal, en netjes doorgegeven aan AlphaTauri. Geen reden voor paniek: dit is volkomen legaal. Hoewel de RB16 nu is overgestapt naar een nieuw design van de voorwielophanging, is de filosofie van de RB15 naar Italië gestuurd: het driehoekige ontwerp wordt namelijk nu gebruikt bij AlphaTauri.

Wegens kostenbesparing en minder toegang tot geavanceerde aerodynamische studies, is er ook voor gekozen om de voorvleugel niet aan te passen. De vleugel van de AT01 is bijna een exacte kopie van de STR14.

Al met al zijn er dus aardig wat belangrijke onderdelen gekopieerd vanuit de 2019-bolides. Dit is echter gewoon binnen de regels van de FIA, en met het feit gegeven dat het teams zijn die onder dezelfde eigenaar vallen, is dit een logische zet. Foto's van de gelijkenissen, gemaakt door Giorgio Piola, staan hier. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws