Aston Martin verbaasd over goede kwalificatie, maar: 'Nog niet in staat te strijden met topteams' Formule 1
Formule 1

Aston Martin verbaasd over goede kwalificatie, maar: 'Nog niet in staat te strijden met topteams'

Aston Martin verbaasd over goede kwalificatie, maar: 'Nog niet in staat te strijden met topteams'

Aston Martin-coureur Fernando Alonso verlaat Bahrein waarschijnlijk met een tevreden gevoel. Alles verliep precies zoals verwacht: niet slecht, maar ook zeker niet te goed. Toch had de nieuwe bolide één verrassing voor het team in petto, en dat was de onverwachte snelheid tijdens het kwalificatierondje van de Spanjaard. Alonso en teambaas Mike Krack zijn het in ieder geval met elkaar eens dat de veranderingen in snelheid snel onderzocht zal moeten worden.

Aston Martin was aan het begin van het nieuwe seizoen lang niet zo succesvol als ze rond dezelfde tijd in 2023 waren. De Britse renstal bungelde met coureurs Alonso en Lance Stroll rond de achterhoede van de top tien, al vielen ze daarmee niet echt op tussen het geweld in de voor- en achterhoede. De prestatie tijdens de race was echter niet de grote verrassing van het weekend, want Alonso wist op knappe wijze de zesde startpositie binnen te slepen tijdens de kwalificatie. Bij Aston Martin schrokken ze daar zo van dat ze snel werk willen maken van het analyseren van de data.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Aston Martin verbaasd over goede kwalificatie, maar: 'Nog niet in staat te strijden met topteams'
Alonso was onverwachts tevreden over zijn ronde tijdens de kwalificatie. (Foto: Aston Martin F1)

Race verliep zoals verwacht, maar kwalificatie verbaasde Alonso

Alonso gaf na afloop van de race al aan dat de race precies zo verliep als het team voorafgaand voorspelde. Bij Motorsport.com legde hij uit dat het resultaat dan ook niet als een verrassing kwam. ‘Het ging vandaag precies zoals verwacht. De simulaties lieten ook een negende en tiende plaats zien zonder al te veel strijd met concurrenten, vooral omdat de topteams een te grote voorsprong zouden hebben en de andere teams te ver achter ons zouden liggen.’ Uiteindelijk had de simulatie het dus precies bij het goede eind: Aston Martin lag te ver achter om Oscar Piastri aan te vallen voor de achtste plek, maar Guanyu Zhou kon het tempo van de Britse renstal niet bijhouden.

Toch had het raceweekend in Bahrein wel iets van een verrassingseffect in petto voor het team. Tijdens de kwalificatie verbaasden ze zich namelijk vooral over de snelheid van Alonso, omdat ze juist verwacht hadden sneller te zijn tijdens de race. ‘We kwamen echt wel snelheid tekort tijdens de race, en daardoor zijn onze kwalificatieronden echt wel iets om te analyseren. Onze race was verder gewoon normaal, maar het kwalificatierondje was exceptioneel.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

fernando alonso lance strolllasvegas aston martin mike krack
De aangename verrassing van de kwalificatie mag volgens Krack geen schaduw werpen over de nog altijd bestaande problemen. (Foto: Aston Martin F1)

Krack benadrukt belang achter analyseren van data

Ook teambaas Krack benadrukte het belang van het uitpluizen van de details van de kwalificatie, want volgens de Luxemburger is het vooral wenselijk om snelheid tijdens de kwalificatie én de race te verwezenlijken. ‘We moeten dat echt snel analyseren, want uiteindelijk willen we er toch voor zorgen dat we in beide gevallen snel zijn. Tijdens de testdagen leek het er namelijk op dat het juist omgedraaid zou zijn.’

Uiteindelijk verraste Alonso dus letterlijk vriend en vijand tijdens de kwalificatie, al beseft Krack zich vooral dat het in hun voordeel kan werken om uit te zoeken waar dat vandaan kwam. ‘We moeten dat beeld duidelijk hebben voor de circuits waar we nog naartoe zullen gaan, al zijn we sowieso niet in staat om de teams voor ons uit te dagen op dit moment.’ Er is dus nog veel werk aan de winkel voor Aston Martin, maar het ontrafelen van het raadsel van de kwalificatie zal dus bovenaan het takenlijstje verschijnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws