Britse journalist is gefascineerd: 'Zij zijn het meest gelijkwaardige rijdersduo van het seizoen' Formule 1
Formule 1

Britse journalist is gefascineerd: 'Zij zijn het meest gelijkwaardige rijdersduo van het seizoen'

Britse journalist is gefascineerd: 'Zij zijn het meest gelijkwaardige rijdersduo van het seizoen'

The Race-journalist Edd Straw wijst Esteban Ocon en Pierre Gasly aan als het meest gelijkwaardige rijdersduo van het seizoen. De teamgenoten van Alpine zijn het hele jaar al aan elkaar gewaagd en Straw ziet een fascinerende dynamiek tussen de twee Fransmannen. Echter merkt de Brit wel op dat er tekenen zijn dat Gasly de overhand begint te krijgen. Het is nog wel iets te voorbarig om te zeggen dat hij de beste coureur van Alpine is.

Tijdens de triple header van Austin, Mexico, Brazilië heeft Gasly een paar goede resultaten laten zien. Hij werd zesde in Austin, elfde in Mexico, en zevende op Interlagos. Daarbij verkondigde de Alpine-coureur dat die races onder de beste weekenden van het seizoen vielen. Volgens Straw zegt dat alles over de huidige middelmatigheid van Alpine. De Franse renstal staat zesde met in totaal 108 punten. Aan het begin van het seizoen hoopte Alpine opnieuw de strijd aan te kunnen gaan met McLaren, maar na de opmars van de Britse renstal is die strijd uit het zicht verdwenen. Binnen de beperkingen van Alpine wijst Straw Gasly aan als de coureur met de meest overtuigende reeks prestaties.

'Hij en teamgenoot Esteban Ocon zijn een van de meest gelijkwaardige rijdersduo's van het seizoen geweest, maar er zijn tekenen dat Gasly de overhand begint te krijgen', schrijft de Brit bij The Race. 'Het is nog steeds close en het zou voorbarig zijn om hem al als de beste coureur van Alpine te bestempelen, maar de pendel is naar zijn kant geslingerd in de tweede helft van het seizoen', vindt Straw. In de eerste seizoenshelft had Ocon nog wel eens de overhand. Hij was gemiddeld sneller en stond in Monaco nog op het podium. Sinds de zomerstop heeft Gasly de leiding overgenomen, hij scoorde veertig punten ten opzichte van de elf punten van Ocon. Gasly gelooft met name dat dit komt door de sterke integratie binnen het team.

Tekst gaat verder onder de foto.

pierre gasly mexico
Gasly vertrok na heel wat jaren bij de Red Bull-familie naar Alpine en voelde zich snel thuis. (Foto: Alpine F1 Media)

'De dynamiek binnen Alpine is fascinerend', vindt Straw. 'Gasly en Ocon liggen zelden ver uit elkaar en hebben een gevarieerde geschiedenis. Hoewel ze sinds ze aan het begin van het seizoen F1-teamgenoten werden, willen ze graag een verenigd en coöperatief front presenteren', schrijft de Brit. 'Zoals bij elk rijdersduo, is de strijd hevig en zijn beiden vastbesloten zichzelf te laten gelden als het speerpunt van het team. Geen van beiden heeft dat tot nu toe gedaan. Gasly heeft nauw samengewerkt met het team en lijkt dichter bij de balans in de auto te komen die hij wil.' Het werk met het team lijkt de 27-jarige te hebben geholpen om dichter bij de auto te komen die hij nodig heeft, wat hem in de afgelopen paar races die goede prestaties opleverde.

Ocon vond 'dat de omstandigheden tegen hem waren'

Over het hele seizoen gezien is er nog steeds weinig verschil tussen Gasly en Ocon, dus de strijd om suprematie zal doorgaan tot volgend jaar. 'Maar het is bemoedigend voor Gasly dat hij zichzelf heeft laten zien in de tweede helft van het jaar', gaat Straw verder. Ocon vond hier en daar dat de omstandigheden tegen hem waren, zoals in Brazilië, toen hij in de eerste vrije training crashte met Fernando Alonso. 'Ocon zal uiteraard wijzen op pech als vertekening van het beeld en hij is vastberaden en meedogenloos genoeg om manieren te vinden om terug te vechten. Maar het is moeilijk te ontsnappen aan de conclusie dat net zoals Ocon in de eerste helft van het jaar de overhand had, Gasly sindsdien een voorsprong heeft genomen', aldus Straw.

Zoals al genoemd staat Alpine momenteel zesde in het constructeurskampioenschap en zal daar hoogstwaarschijnlijk ook eindigen. Het is onmogelijk dat Williams, dat zevende staat, binnen twee races nog honderd punten zal scoren. Boven Alpine staat Aston Martin met 261 punten, en het is ook niet waarschijnlijk dat Alpine de Britse renstal nog in gaat halen. Al met al is het geen slecht resultaat voor het Franse team, dat sinds de Grand Prix van België aan het herorganiseren is. Interim teambaas Bruno Famin heeft een aantal weken geleden een nieuwe technisch directeur aangesteld, dus langzamerhand begint Alpine organisatorisch meer vorm te krijgen, wat goede dingen lijken te zijn met het oog op 2024.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws