Brown verwacht dat FIA regels van superlicentie zal herzien: 'Ben Sulayem kan bestaande regels aanvechten' Formule 1
Formule 1

Brown verwacht dat FIA regels van superlicentie zal herzien: 'Ben Sulayem kan bestaande regels aanvechten'

Brown verwacht dat FIA regels van superlicentie zal herzien: 'Ben Sulayem kan bestaande regels aanvechten'

Zak Brown, de CEO van McLaren, wil dat de regels rondom de punten voor de superlicentie veranderen. Eerder dit jaar was het al een groot onderwerp, omdat de Britse renstal IndyCar-coureur Colton Herta in 2023 voor het team wilde laten rijden. Echter heeft de 22-jarige met zijn ervaring in de Amerikaanse klasse te weinig punten behaald voor zijn superlicentie, waardoor hij niet in de Formule 1 mag rijden.

Brown geeft aan goede hoop te hebben dat Mohammed Ben Sulayem, de FIA-president, het puntensysteem zal wijzigen. 'Wat ik van Mohammed heb gezien, is dat hij bereid is om bestaande regels aan te vechten en ze in de toekomst te corrigeren', begint de CEO van McLaren, geciteerd door BBC Sport. Het Britse Formule 1-team probeerde een uitzondering voor Herta te vinden.

Toch is het niet gelukt om de Amerikaan het laatste McLaren-stoeltje te geven, omdat Ben Sulayem geen uitzondering wilde. 'Dus hij speelt het volgens de regels, wat volgens mij het juiste is om te doen. Zelfs als we denken dat de regels niet goed zijn, zoals de superlicentie', vervolgt Brown. 'Maar wat hij zeer bereid is te doen, is om te zeggen: misschien is dat geen goede regel, we moeten die regel herzien en een wijziging aanbrengen', is de CEO hoopvol.

Brown: 'Piastri was gedurende het proces erg volwassen'

Doordat de regels niet tijdig konden worden aangepast, moest McLaren op zoek naar een andere coureur die in 2023 naast Lando Norris zal rijden. Het team kwam uit bij Formule 3- en Formule 2-winnaar Oscar Piastri. 'Lando is een van de snelste coureurs op de grid en ik verwacht dat hij en Oscar dicht bij elkaar zullen liggen', zo legt Brown de keuze uit. 'Ik verwacht dat Oscar enkele kansen krijgt om hem te verslaan. Dat is natuurlijk wat je wilt: twee coureurs vlak naast elkaar en de volgorde omdraaien.'

Toch ging het binnenhalen van de Australiër ook niet zonder slag of stoot. Piastri stond namelijk nog onder contract bij Alpine, maar de Contract Recognition Board (CRB) van de Formule 1 verklaarde dat de deal van de Franse renstal niet geldig was. Brown is erg onder de indruk van hoe de jonge coureur zich in die periode staande hield. 'Piastri was gedurende het hele proces erg volwassen. Voor een 21-jarige die al die druk en schijnwerpers had, was hij niet uitgeput, hij hield zijn hoofd gebogen', eindigt de CEO.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws