Button vermoedt financieel motief achter Formule 1-exit Honda Formule 1
Formule 1

Button vermoedt financieel motief achter Formule 1-exit Honda

Button vermoedt financieel motief achter Formule 1-exit Honda

Jenson Button geniet van de heropleving die Honda doorgemaakt heeft in de afgelopen jaren. Nu de Japanse motorleverancier uit de F1 gestapt is, wordt veelvuldig teruggeblikt op hun meest recente termijn in de sport, die begon bij McLaren. Een ongelukkig huwelijk werd omgevormd tot een prachttijd met Red Bull Racing, wat uiteindelijk resulteerde in de wereldtitel van Max Verstappen. Een winnend Honda doet Button deugd.

'Ik werkte met ze samen aan het begin van het project, en ze hadden het niet makkelijk. Ze lagen enkele jaren achter op de rest en kenden veel betrouwbaarheidsproblemen', zo herinnert Button zich bij Motorsport.com de eerste jaren dat Honda zich aansloot bij McLaren. In combinatie met de Britse renstal wilden ze zich in het hybride-tijdperk weer een weg banen naar de voorkant van de grid.

Dit wilde niet lukken. De McLaren-coureurs vielen geregeld uit vanwege haperende motoren, wat bij Fernando Alonso tot grote frustratie leidde. Men maakte een einde aan de samenwerking, waarna Honda met Toro Rosso (nu AlphaTauri, red.) in zee ging. 'Zonde dat McLaren niet met Honda is blijven samenwerken', vindt Button. 'Het was makkelijk voor ze om met de vinger te wijzen wanneer ze niet competitief waren. Ze wezen naar het meest onbetrouwbare deel van de auto en dat was de motor.'

Na een succesvolle samenwerking met AlphaTauri ging ook de deur voor Honda naar topteam Red Bull Racing open. Met de Oostenrijkers wist Honda in 2021 de titel te winnen en het was volgens Button veel te lang geleden dat Honda voorop reed. 'In Red Bull lijken ze een goede partner te hebben gevonden. Het is mooi om Honda weer te zien winnen. De laatste overwinning voor hun Red Bull-tijdperk was namelijk met mij in 2006. In sport is dat een eeuwigheid.'

Button vermoedt financieel motief bij Honda

Honda gaf zelf enige tijd geleden aan dat er een einde aan het F1-project kwam uit duurzaamheidsoogpunt. Button verwacht echter dat het financiële aspect ook een rol speelt. De Japanners investeren immers al jaren honderden miljoenen in de titelstrijd van Red Bull. 'Ik heb wel een idee hoeveel ze aan het project uitgeven. Het gaat om heel erg veel geld. Ik begrijp dan ook wel dat ze de stekker eruit trekken. Het is tijd', concludeert de enkelvoudig wereldkampioen.

Bookmakers: Hamilton favoriet voor WK-titel Formule 1 in 2022.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws