Coureurs uiten zorgen over 2026-regels: 'Een partij heeft dan meteen een voorsprong' Formule 1
Formule 1

Coureurs uiten zorgen over 2026-regels: 'Een partij heeft dan meteen een voorsprong'

Coureurs uiten zorgen over 2026-regels: 'Een partij heeft dan meteen een voorsprong'

In de eerste week van juni maakte de FIA de nieuwe sportreglementen bekend die per 2026 hun intrede zullen doen. De F1 zal flink op de schop gaan, zo blijkt. Zo moeten de auto's lichter worden, DRS verdwijnt en wordt vervangen door manual override, en er zal alleen nog met duurzame brandstof worden gewerkt. George Russell sprak zich eerder al uit over de veiligheidsrisico's die de veranderingen met zich meebrengen, maar andere coureurs richten zich nu tot de competitie tussen teams.

Richting Motorsport.com hebben Verstappen, Piastri, en Norris hun zorgen geuit. Alle drie coureurs maken zich zorgen om de gaten die tussen teams gecreëerd kunnen worden door de nieuwe reglementen. Dit seizoen lijken veel auto's dichter bij elkaar te komen waardoor de sport volgens velen spannender is geworden. Met het ingaan van de nieuwe regels in 2026, wordt er gevreesd dat bepaalde teams een grote voorsprong op andere zullen hebben.

Een tweestrijd

Verstappen had graag gezien dat de reglementen nog wat langer hetzelfde waren gebleven. 'Des te langer je het reglement hetzelfde laat, des te dichter alle teams bij elkaar komen', zegt hij. Hij vreest voor grotere ongelijkheid tussen de teams zodra de nieuwe reglementen ingaan. '2026 zal een grote reset worden, niet alleen met de auto's zelf, maar ook zeker met de nieuwe motoren. Misschien krijgt één fabrikant het met de nieuwe motor veel beter voor elkaar dan de rest, waardoor één partij dan meteen een grote voorsprong heeft.'

Piastri spreekt uit ervaring wanneer hij zegt dat het team van McLaren pas dit seizoen echt vooruitgang heeft weten te boeken onder de huidige reglementen. 'Iedere keer dat de reglementen ingrijpend zijn veranderd, heeft dat geleid tot grotere verschillen. Dat geldt vooral bij aanpassingen aan het motorreglement. In 2014 hebben we dat gezien, toen er een lange periode van dominantie in gang is gezet. Ook met de huidige reglementen zie je dat weer. Eigenlijk lopen we nu pas echt in op Red Bull', vertelt de Australiër. De McLaren-coureur verwacht dan ook niet dat we in 2026 een andere reactie op de nieuwe reglementen gaan zien dan in andere jaren het geval was. 'Ik ben niet verbaasd als we in 2026 grotere verschillen tussen de teams gaan zien door de nieuwe aero- en vooral de nieuwe motorregels. Ik zou zelfs zeggen dat de kans erg groot is dat de verschillen tussen de teams dan weer groter worden.'

Tegelijkertijd erkennen Piastri en Verstappen ook dat nieuwe reglementen nodig zijn voor de sport om op technologisch vlak te blijven innoveren. 'De Formule 1 draait om innovatie, al kun je beargumenteren dat dit aspect soms ten koste gaat van het racen zelf. Dat is zonde, al zijn beide dingen even waar', zegt Piastri. Volgens Verstappen is het ook voor het aantrekken van nieuwe merken van belang dat het reglement wordt aangepast.

Norris ziet een patroon

Norris vindt zelfs dat er sprake is van een patroon in hoe de FIA omgaat met de reglementen. Hij vindt het erg zonde dat de reglementen al meerdere keren zijn veranderd op het moment dat de strijd tussen de teams spannender wordt. 'Onder het vorige reglement was het laatste jaar eigenlijk het mooiste jaar. Nu zie je dat weer met Ferrari, met Red Bull en met onszelf gebeuren. Het is momenteel erg interessant en dan komt er weer een verandering aan... Er zullen wel goede redenen voor zijn en natuurlijk wil je de sport steeds beter maken, maar ik wil niet dat onze sport minder aantrekkelijk wordt net nu het net zo interessant is.' De Brit vreest voor grote gaten tussen de teams. 'Dan kan het saai worden voor de fans. Ik wil niet dat het die kant opgaat, waardoor het beter zou zijn om de regels nog jaren zo te laten', concludeert hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws