Verslag VT3 | Hamilton mag hopen op stunt na enorme voorsprong, Verstappen best of the rest Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Hamilton mag hopen op stunt na enorme voorsprong, Verstappen best of the rest

Verslag VT3 | Hamilton mag hopen op stunt na enorme voorsprong, Verstappen best of the rest

Lewis Hamilton heeft met afstand de snelste tijd van het weekend neergezet. In een droge derde vrije training liet de Brit een 1:12,5 noteren. Daarmee was hij vier tienden sneller dan Max Verstappen, die wel klaagde over een stuiterende RB20, maar via een kus met de Wall of Champions wel de tweede tijd neerzette. George Russell zette de derde tijd neer, terwijl Ferrari flink snelheid tekortkwam, en in het middenveld eindigde.

De vrijdagtrainingen verliepen onder wisselende weersomstandigheden, waarbij de coureurs vooral in de tweede vrije training wel meters konden maken op droogweerbanden, maar hierbij geen volledig droog circuit tegenkwamen. Aan het begin van de derde vrije training was het wel helemaal droog, en aangezien de kans op zondag groter is op een droge race, wilden de coureurs de baantijd maximaliseren. Dat gold vooral voor Max Verstappen, die vanwege een ERS-probleem maar één getimede ronde reed in VT2.

De Nederlander ging dan ook als eerste het circuit op bij de start van de sessie. Alleen de McLaren-coureurs kozen voor de harde C3-banden; de rest opende de sessie op de mediumbanden. McLaren rubbert de harde banden altijd even in, en wisselde dan ook al snel naar de mediumbanden. Verstappen had bij zijn eerste snelle ronde een moment van overstuur in de laatste chicane, waardoor hij rechtdoor schoot, en zijn ronde na twee paarse sectoren afbrak. De Limburger beklaagde zich erover dat hij het hele weekend al een vreemd gevoel heeft bij het sturen.

Zhou geeft vervolg aan rampweekend

Waar de eerste ronde van Verstappen niet ideaal was, ging het nog altijd stukken beter dan bij Zhou Guanyu. De Chinees veroorzaakte op vrijdag in de eerste training al een rode vlag met een crash, en na enkele minuten ging het in VT3 ook mis. De Stake-coureur spinde bij het uitkomen van de eerste bocht, en eindigde in de muur bij bocht 2. Zijn sessie zat erop, terwijl de rest na een onderbreking van enkele minuten weer op pad mocht. Na die openingsminuten stonden Alpine-coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon bovenaan, voor Sergio Pérez.

Na een korte onderbreking kwamen de overige coureurs weer snel naar buiten, in een poging om nog wat nuttige data te vergaren. Verstappen trapte wederom het gaspedaal weer ver in, en bleef nu foutloos in de laatste chicane. Met drie paarse sectoren reed hij een 1:15,4, veruit de snelste tijd van de sessie tot op dat moment, al kan het op een droog en ingerubberd circuit nog veel sneller. Aston Martin was naar de harde banden gewisseld, en Alonso was meteen op snelheid, met een voorlopig tweede tijd.

Verstappens tijd werd al snel aangescherpt door... Verstappen. De Red Bull Racing-coureur ging bij zijn volgende snelle ronde een halve seconde sneller, en dook daarmee nipt onder de 1:15-grens. Alonso nam met het harde rubber de eerste plek over met een 1:14,8, na achttien minuten. Beide mannen deelden in 2022 en 2023 de eerste startrij al op het Circuit Gilles Villeneuve, en voelden zich duidelijk weer thuis op het verraderlijke circuit.

Senior geeft jonge broekies het nakijken

Terwijl Verstappen de garage opzocht, bleef Alonso harder en harder gaan. Met drie paarse sectoren schoot hij naar 1:14,4, waarmee zijn voorsprong op nummer twee Verstappen, ondanks de hardere banden, opgelopen was tot meer dan een halve seconde. Dat gat tussen beide wereldkampioenen bood ruimte voor anderen, en Daniel Ricciardo, Lance Stroll, en Lando Norris maakten daar dan ook gretig gebruik van. Halverwege VT3 viel er echter nog weinig te zeggen over de pikorde, al leek Aston Martin reden tot optimisme te hebben. Pérez klaagde op P19 juist over een gebrek aan grip.

Ferrari en Mercedes deden helemaal geen poging om snelle tijden te rijden in het eerste deel van de sessie. Met Zhou als uitvaller werden de plekken veertien tot en met negentien halverwege bezet voor Carlos Sainz, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Charles Leclerc, George Russell, en Pérez. Normaal wordt de tweede vrije training gebruikt voor racesimulaties, maar gezien de weersomstandigheden kozen deze coureurs ervoor om VT3 hiervoor te gebruiken.

Voorlopige één-twee voor Groot-Brittannië

Terwijl Verstappen halverwege aan een racesimulatie begon, stapten veel andere coureurs al over op de zachte banden voor een eerste serieuze kwalificatiesimulatie. Daarbij greep Williams-coureur Logan Sargeant verrassend de snelste tijd. Carlos Sainz beet zijn tanden stuk op de tijd van de Amerikaan, bij zijn eerste poging, en Russell was minder dan een tiende sneller. De Mercedes-coureur bleef echter niet lang bovenaan staan, want Alexander Albon dook met een 1:13,9 als eerste onder de 1:14.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

williams monaco montecarlo 2024 albon
Albon lijkt er dit weekend met Williams redelijk goed bij te zitten.

De echte toptijden moesten op dat moment uiteraard nog komen. Leclerc liet als eerste enigszins het potentieel van zijn SF-24 zien, met een 1:13,5. Mercedes lijkt er dit weekend ook goed bij te zitten - al valt het team in de kwalificatie vaak nog wat terug - en zag Hamilton naar de snelste tijd gaan op het circuit waar hij in 2007 zijn eerste poleposition en overwinning pakte. De 39-jarige Brit was ruim een tiende sneller dan toekomstig teamgenoot Leclerc.

Lando Norris kwam bij zijn poging tot op 0,011 seconden van zijn landgenoot. Na veertig minuten bestond de top zes uit Hamilton, Norris, Leclerc, Ricciardo, Piastri, en Albon. Red Bull en Aston Martin hadden op dat moment nog geen kwalificatiesimulatie gedaan. Met een kwartier op de klok was het stilte voor de storm, waarbij de limieten in de laatste minuten echt opgezocht zouden gaan worden.

Hamilton veruit het sterkste

Russell meldde zich vervolgens met een 1:13,2 aan de voorkant van het veld, waarmee de Britten dus tijdelijk de eerste drie plekken bezitten. Albon deed als Britse Thai een poging om zich bij dat trio te voegen, maar hij tikte de Wall of Champions aan, en vernielde zijn achterwielophanging. Hij kon nog wel terugrijden naar de pitstraat. Verstappen strandde bij zijn kwalificatiesimulatie op 0,015 seconden van Russell, maar circuit-specialist Hamilton liet zien dat het nog véél sneller kon. De Engelsman ging maar liefst zeven tienden(!) sneller dan zijn teamgenoot.

Verstappen had wederom last van een stuiterende auto, en leek niet tevreden te zijn. De Limburger verbeterde zich bij een latere poging wel nog naar 1:13,182: goed voor een voorlopig tweede tijd, maar wel nog op 0,633 seconden achterstand van Hamilton. In de laatste vijf minuten deden de coureurs nog een poging om in de buurt van de tijd van Hamilton te komen. Russell kwam met 1:12,9 tot op vier tienden achterstand, voor Stroll.

Bij het vallen van de vlag verbeterde Verstappen zich ook nog eens, met een tikje tegen de Wall of Champions. De Nederlander eindigde met bijna vier tienden achterstand als tweede, voor Russell, Stroll, en Piastri. Pérez, Leclerc, en Sainz kwamen niet verder dan plekken negen, tien, en twaalf, waarbij Leclerc aangaf dat Ferrari extreem langzaam was. Bij een droge kwalificatie lijkt Mercedes nu dus serieus tot de kanshebbers te behoren.

Uitslag derde vrije training GP Canada 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws