Data tonen aan dat Red Bull nu wel op Mercedes moet rekenen: 'Hamilton is in elke bocht sneller' Formule 1
Formule 1

Data tonen aan dat Red Bull nu wel op Mercedes moet rekenen: 'Hamilton is in elke bocht sneller'

Data tonen aan dat Red Bull nu wel op Mercedes moet rekenen: 'Hamilton is in elke bocht sneller'

Lewis Hamilton en Max Verstappen hebben de snelste twee tijden neergezet in de laatste trainingssessie in Canada. Voor de Mercedes-coureur is het alweer een tijdje geleden dat hij een overwinning pakte, maar op basis van de data mag Hamilton dit weekend hopen op zijn achtste overwinning in Montréal. Desalniettemin mag ook Max Verstappen met optimisme uitkijken naar de rest van het weekend.

De Nederlander kwam uiteindelijk een kleine vier tienden tekort op Hamilton, en zocht duidelijk de limieten op, door een kusje tegen de Wall of Champions. 'Dit laat zien hoe klein het verschil is tussen succes en falen', aldus Jolyon Palmer bij F1TV. 'Alexander Albon raakte de muur niet veel harder, maar beschadigde de auto, en bleef in de garage en eindigt achttiende. Verstappen raakte de muur net onder een andere hoek, en zet daar de snelste sectortijd neer. Hij kon nog een oefenstart doen, en alles was in orde.'

De tekst gaat verder onder de Tweet.

Hamilton-land

Max Verstappen presteert op veel circuits sterk, maar Oostenrijk, Mexico, Japan, en België behoren tot de sterkste circuits voor de Nederlander. Hamilton heeft ook een aantal circuits waar hij het nagenoeg altijd goed doet: in Hongarije en Engeland won hij al acht races, en in Canada staat de teller op zeven overwinningen en zes polepositions. 'Dit is een echte Lewis-baan', zegt strategisch brein Ruth Buscombe over het circuit waar Hamilton zijn eerste poleposition en overwinning pakte in 2007. 'Wat een geweldige derde vrije training!'

Analist Lawrence Barretto is ook onder de indruk van Hamilton. 'Mercedes ziet echt heel erg sterk uit, en dan vooral Lewis. Hij zat er vanaf het begin bovenop, en was de hele sessie al snel. Hij werd elke ronde beter. Het is lang geleden dat Mercedes echt in het gevecht zat, maar dat is nu wel zo', meent Barretto.

Klaagzang Verstappen

Verstappen was met P2 best of the rest, en heeft volgens Barretto dan ook reden om positief te zijn. 'Over het algemeen was het een veel betere dag voor Max Verstappen. Hij stond op vrijdag lang in de garage, en nu reed hij 31 ronden. Ja, er waren wat radioberichten waarbij hij niet blij overkwam, maar dat horen we altijd van Max', lacht Barretto, die de woorden van de kampioen met een korrel zout neemt. 'Hij klaagt over verschillende dingen, maar zet wel een goede rondetijd neer. Hij mag dus superblij zijn.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Data tonen aan dat Red Bull nu wel op Mercedes moet rekenen: 'Hamilton is in elke bocht sneller'
Max Verstappen reed 31 ronden op een droog Circuit Gilles Villeneuve.

'We zeiden voor het weekend dat Max en Red Bull favorieten zijn, en ik denk dat hij in de derde vrije training liet zien dat hij weer vooraan meestrijdt dit weekend', voorspelt Barretto. 'Max zegt al langer dat Ferrari en McLaren hem nu ieder weekend onder druk gaan zetten. McLaren liet dat in deze sessie ook weer zien.' Ferrari kwam er in Canada in VT3 nog niet aan te pas, wat goed nieuws voor Verstappen en Red Bull zou kunnen zijn.

Data bevestigen vorm van Mercedes

Het is dit seizoen een terugkerend fenomeen: Mercedes doet het in de vrije trainingen goed, maar valt dan in de kwalificatie terug. Vaak heeft dit ermee te maken dat Mercedes de motor in de vrije training al verder opschroeft. Ditmaal lijkt het Duitse team op een droog circuit echter ook een serieuze kanshebber te zijn. 'Het is zó opwindend. We hielden enorm van het 2021-seizoen, waarin we de twee meest recente kampioenen bijna elke race met elkaar zagen strijden', geeft Buscombe aan.

De tekst gaat verder onder de Tweet.

'Het is een tijdje geleden sinds we een serieuze strijd tussen Hamilton en Verstappen zagen, en dat is nu zo', aldus Buscombe, die op basis van de data van minisectoren concludeert dat Mercedes in een droge kwalificatie niet weg zal vallen. 'Lewis is echt overal dominant. We wisten niet zeker of het te maken had met engine modes, maar hij is ook sneller in elke bocht. Dit wordt echt een serieus gevecht: een klassieker tussen Hamilton en Verstappen', voorspelt de 34-jarige analist. Alleen in de laatste chicane, waar Verstappen dus de muur kuste, was de Limburger in staat om wat tijd goed te maken op Hamilton.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws