De Heus merkt invloed van F1 op F1 Academy: 'Dit kampioenschap wordt nu serieuzer genomen' Formule 1
Formule 1

De Heus merkt invloed van F1 op F1 Academy: 'Dit kampioenschap wordt nu serieuzer genomen'

De Heus merkt invloed van F1 op F1 Academy: 'Dit kampioenschap wordt nu serieuzer genomen'

Emely de Heus is de enige Nederlandse deelneemster van de F1 Academy en staat dan ook te popelen om het tegen haar tegenstanders op te gaan nemen. De F1 Academy, een nieuwe raceklasse voor vrouwelijke rijders, zal vanaf 2024 een supportklasse worden van de Formule 1. Daardoor merkt De Heus dat het kampioenschap serieuzer genomen wordt. Voor haarzelf legt De Heus de lat in ieder geval hoog, al blijft ze realistisch.

De Nederlandse rijdt voor het Nederlandse MP Motorsport, samen met de zussen Hamda Al Qubaisi en Amna Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Heus heeft al ervaring opgedaan in de W Series en heeft in de winter drie raceweekenden in de Arabische Formule 4 gereden. Eerder in april deed ze mee met de tweedaagse test van de F1 Academy in Barcelona. De testdagen werden deze week afgerond op het Franse Paul Ricard. 'Dat ging wel oké, ik was niet helemaal fit tijdens de test, maar ik heb wel veel longruns kunnen doen', laat De Heus weten aan de Nederlandse tak van Motorsport.com.

De F1 Academy rijdt met de bolide van de Formule 4-kampioenschappen van 2022, maar die auto is net iets anders dan waar ze in 2021 mee heeft geracet in Spanje. 'De auto heeft een andere voor- en achtervleugel', verklaart De Heus. 'Daarnaast reed ik Barcelona voor het eerst met de banden van Pirelli. Dat is wel een groot verschil, want er is meer grip, maar als de piek is bereikt, dan neemt de grip snel af. Daar moest ik aan wennen. Soms vroeg ik net wat te veel, en daardoor zat ik de volgende sessie met versleten voorbanden opgescheept.'

'Dit kampioenschap wordt serieuzer genomen door de buitenwereld'

Voor de aankomende race in Oostenrijk heeft De Heus in ieder geval een goed gevoel. 'Ik ga voor een plek in de top vijf', zegt de Nederlandse. 'De overwinning wil ik graag, maar je moet realistisch blijven. Het liefste word ik kampioen!', vervolgt de 20-jarige. In het W Series-seizoen van 2022 heeft De Heus niet echt het verschil kunnen maken, maar ze heeft wel ontzettend veel geleerd, zo meldde de F1 Academy-coureur. De W Series zou misschien een comeback maken, meer tot op het heden is daar nog niks nieuws over bekend.

Formule 1-CEO Stefano Domenicali heeft wel aangegeven dat de F1 Academy in 2024 een vaste supportklasse gaat worden van de Formule 1. Het kampioenschap voor vrouwen zal zich dus aansluiten bij de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Dat de Formule 1-organisatie zich er mee gaat bemoeien, merkt De Heus nog niet heel veel van, maar wel blijkbaar van één aspect. 'Ik heb wel het gevoel dat dit kampioenschap door de buitenwereld serieuzer wordt genomen', zegt de 20-jarige. 'Ik heb tijdens het testen niet echt verschillen gemerkt, maar dat wordt tijdens het seizoen wel anders.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws