De racesimulaties wijzen op een spannende strijd achter Red Bull Formule 1
Formule 1

De racesimulaties wijzen op een spannende strijd achter Red Bull

De racesimulaties wijzen op een spannende strijd achter Red Bull

Zoals vooraf al verwacht zette Red Bull de toon op de eerste dag van het weekend in Barcelona. Waar het verschil met de rivalen in de eerste sessie nog levensgroot werd, viel dat verschil in de namiddagsessie opeens een stuk kleiner uit, met zeventien coureurs van negen verschillende teams binnen de seconde. Uit analyse komt het Oostenrijkse team wel gewoon als sterkste uit de bus voor zowel de kwalificatie als de race.

Volgens analyse van Formula1.com bedraagt het voordeel van het Oostenrijkse team 0,33 seconde op de naaste belager. Over een enkele ronde is Ferrari, zoals vaker dit seizoen, de snelste concurrent, terwijl Aston Martin bijna zes tienden van een seconde moet toegeven. Alpine en Mercedes komen zelfs nog ietwat meer tekort ten opzichte van Red Bull, terwijl Haas en AlphaTauri het middenveld aanvoeren.

Hierbij moet worden aangetekend dat Fernando Alonso al aangaf dat zijn ronden niet representatief waren, en dat blijkt ook het geval te zijn. Als hij zijn beste minisectoren in één ronde had kunnen combineren, had hij dichter bij de Nederlander kunnen staan. Formula1.com heeft daarnaast onderzoek gedaan en zag dat Verstappen, Alonso en Ocon de enige drie coureurs waren die vol gas door de laatste bocht wisten te rijden. Ferrari doet het volgens de analyse goed in de langzamere bochten, maar minder goed in de snellere bochten.

Spannende strijd achter Red Bull in de race

Als de racesnelheid geanalyseerd wordt, lijken de achtervolgende teams dichter bij elkaar te komen. Volgens de analyse van de long runs komen Ferrari en Aston Martin respectievelijk 0,30 en 0,32 seconden tekort op Red Bull. Belangrijk om echter mee te nemen: deze analyse is gedaan op basis van de zachte banden, aangezien niet voldoende coureurs op de mediumbanden reden om een goede analyse te doen. Verstappen was echter een van die coureurs die juist wel op de mediumbanden begon, en was in die stint bloedsnel. De data op zachte banden is dus gebaseerd op de tijden van Sergio Pérez, die niet aan de snelheid of de constantheid van Verstappen kon tippen. Het lijkt dus waarschijnlijker dat Ferrari en Aston Martin drie tienden langzamer gaan zijn dan Pérez, maar dat het verschil met Verstappen groter zal zijn.

Mercedes viel over een enkele ronde zwaar tegen, maar kan in de race toch nog een serieuze rol gaan spelen. Vaak heeft het Duitse team de bandenslijtage redelijk onder controle, en de verwachting is dat de bandenslijtage zondag een grote rol gaat spelen. Volgens de analyse van Formula1.com komt Mercedes één tiende van een seconde tekort op Ferrari. Alpine lijkt zich over een ronde steeds meer in het gevecht achter Red Bull te kunnen mengen, maar moet in de racesimulatie toch nog zo'n vier tienden van een seconde toegeven op teams als Ferrari en Aston Martin.

Verstappen versterkt favorietenrol na vlekkeloze vrijdag!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws