F1 Kijktip | Onboard met een Formule 1-auto op de levensgevaarlijke Nordschleife Formule 1
Formule 1

F1 Kijktip | Onboard met een Formule 1-auto op de levensgevaarlijke Nordschleife

F1 Kijktip | Onboard met een Formule 1-auto op de levensgevaarlijke Nordschleife

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elke vrijdag een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Met deze week een F1 Kijktip over het circuit waar dit weekend gereden wordt door de Formule 1-coureurs: de Nürburgring. De in de Eifel gelegen koers is F1-erfgoed in haar puurste vorm. Althans, de oude Nordschleife is dat en niet per se de GP-baan waar dit weekend gereden wordt, al mag dat circuit er natuurlijk ook wezen.

Tussen 1951 en 1976 reed de Formule 1 21 keer op de Nürburgring, maar dan op de Nordschleife-baan. In tegenstelling tot het huidige circuit is de oorspronkelijke baan een waar monster, getuige haar bijnaam: De Groene Hel. De Nordschleife is 20,8 kilometer lang en kent 73 bochten die stuk voor stuk enorm riskant zijn. Eén fout en je bolide plant zich vol in de vangrail.

Vijf dodelijke ongelukken

De Nordschleife is na Indianapolis dan ook het circuit waar het vaakst een coureur is overleden met vijf dodelijke ongelukken in totaal. Onofre Marimon, Peter Collins, Nederlander Carel Godin de Beaufort, John Taylor en Gerhard Mitter vonden allemaal de dood bij het berijden van de Nordschleife. Nadat Niki Lauda in 1976 op een haar na een zwaar ongeluk overleefde, werd besloten de baan van de kalender te halen. Het was te gevaarlijk om daar te rijden. In 1984 keerde de Nürburging terug, maar dan in haar huidige vorm.

De Nordschleife is en blijft echter wel autosporterfgoed. Ter gelegenheid van dat reed Nick Heidfeld in 2007 een demonstratierondje op het circuit in de BMW Sauber. Het is het meest recente beeld van een Formule 1-auto op het legendarische asfalt. De F1 Kijktip van deze week is dan ook de onboardvideo van dat rondje. (foto: BedaNo1)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws