F2 & F3 in Oostenrijk | Pech voor Verschoor, onenigheid tussen Red Bull-junioren Formule 1
Formule 1

F2 & F3 in Oostenrijk | Pech voor Verschoor, onenigheid tussen Red Bull-junioren

F2 & F3 in Oostenrijk | Pech voor Verschoor, onenigheid tussen Red Bull-junioren

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Oostenrijk ook de Formule 2 en Formule 3-coureurs aanwezig. De jonge talenten moesten op de Red Bull Ring weer de kans proberen te grijpen om zich in de kijker te rijden bij de Formule 1-teams. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen in Oostenrijk.

F2: Pech voor Verschoor, onenigheid tussen Red Bull-junioren

McLaren-junior Gabriel Bortoleto heeft de Formule 2-hoofdrace gewonnen na een spannend gevecht vooraan. In de eerste paar ronden werd de leiding in de wedstrijd doorgeven tussen meerdere coureurs, maar Bortoleto trakteerde het publiek op indrukwekkende inhaalacties en lag aan de leiding tot de vlag. Franco Colapinto, die voor het Nederlandse MP Motorsport rijdt, pakte P2. Red Bull-junior Isack Hadjar maakte het podium compleet.

Daar was Red Bull-junior Pepe Martí het niet helemaal mee eens, want hij gaf over de boordradio aan sneller te zijn. Martí deed meerdere pogingen om Hadjar voorbij te steken, hij wilde namelijk niet kampioenschapsleider Paul Aron hem in zou halen. Aron had echter een straf en zou sowieso geen bedreiging vormen. Colapinto lag vier ronden voor het einde nog op P5, dus daar moesten ze wel op letten. Colapinto maakte er snel werk van en haalde beide coureurs in. Verschoor viel uit in de 23ste ronde van de race.

F3: Browning wint en schiet naar leiding van het kampioenschap, rommelige race Van Hoepen

Luke Browning sluit de hoofdrace van de Formule 3 af als winnaar en gaat daarbij ook aan de leiding van het kampioenschap. Daarbij stoot hij Leo Fornarolli van de troon. De Italiaan werd twaalfde en belandde dus buiten de punten. De Williams-junior pakte eerder in het weekend al de poleposition voor de race en controleerde de wedstrijd dan ook van start tot finish. Red Bull-junior Arvid Lindblad wist achtste te worden en dus nog punten te scoren.

Browning werd door Alpine-junior Grabiele Miní en Dino Beganovic vergezeld op het podium. Beganovic en Mini waren aan het strijden tot de vlag, maar de kleine Italiaan wist de Zweed toch voor te blijven. Laurens van Hoepen eindigde op P11 net buiten de punten. Hij kende een ietwat rommelige race en zakte wat plekken terug vanwege een foutje. Sophia Floersch, de enige dame in het veld, wist vanuit het achterveld heel wat plekken goed te maken en op P13 te eindigen.

F2: Bearman pakt eerste zege van het seizoen, Martí als Red Bull-talent tweede

Oliver Bearman had dit seizoen nog weinig geluk in de Formule 2, maar dat is nu veranderd. De Britse coureur had na een tiende plek in de kwalificatie de poleposition voor de sprintrace in Oostenrijk, en die kans liet Bearman niet schieten. Bij de start trok hij meteen een gat, al kwam hij later wel nog flink onder druk te staan van Red Bull-juniorcoureur Josep María Martí. Bearman debuteerde eerder dit jaar al in de Formule 1 bij Ferrari, en zal naar verwachting in 2025 voor Haas rijden.

Martí kwam op korte achterstand als tweede over de streep. Kampioenschapsleider Paul Aron deed goede zaken met een derde plek, voor regerend Formule 3-kampioen Gabriel Bortoleto. Isack Hadjar, de nummer twee in de titelstrijd, verloor veel terrein bij de start, en kon geen punten pakken. Datzelfde gold voor Andrea Kimi Antonelli en Richard Verschoor, die na slechte kwalificaties in de achterhoede moesten beginnen aan de race.

F3: Tsolov naar de zege na gevecht met teamgenoot, punten voor Van Hoepen

De Bulgaar Nikola Tsolov heeft de eerste Formule 3-race van het weekend gewonnen na een onderonsje met teamgenoot Christian Mansell. Mansell schoot naar de leiding bij de chaotische start, waarbij Dino Beganovic in een spin getikt werd en een DNF achter zijn naam kon zetten. Het duurde slechts zeven ronden voordat Tsolov al aanklopte en zijn teamgenoot buitenom met meer snelheid in kon halen. Mansell probeerde later echter om de leiding in de wedstrijd weer over te nemen en dook naast Tsolov in bocht drie, maar de Bulgaar vocht terug en pakte zijn P1 weer in bocht vier.

In de slotfase werd de race kort onderbroken door een gele vlag, Sebastian Montoya was hard gecrasht en de puinstukken van zijn bolide lagen overal. Het duurde dan ook even voordat de marshalls alles op konden ruimen en de auto van Montoya van de baan konden takelen. Er werd verwacht dat de wedstrijd geneutraliseerd zou worden, maar dat was niet het geval. In de laatste ronde was het weer groen, en ging het veld onder leiding van Tsolov bezig met een final-lap shootout. De Bulgaar wist de leiding te behouden. ART-teamgenoot Laurens van Hoepen werd vijfde.

F2: Hauger profiteert van technisch probleem bij Hadjar

Pechvogel van de sessie was Red Bull-juniortalent Isack Hadjar. De Frans-Algerijnse coureur staat tweede in het kampioenschap en was in de eerste runs nog de snelste coureur, maar daarna begaf zijn motor het, en daardoor was hij uitgesloten van het slotdeel van de kwalificatie. In het laatste deel van de kwalificatie worden de snelle tijden op nieuwe banden gereden, waardoor hij ver terugzakte. Kampioenschapsleider Paul Aron verging het niet veel beter, al had de Est dit aan zichzelf te danken: Aron spinde in zijn snelle ronde.

Formule 3-kampioen Dennis Hauger ging ook door de grindbak, maar had voor die tijd al de snelste tijd geklokt. Joshua Dürksen, uit Paraguay, liet de tweede tijd noteren, voor regerend Formule 3-kampioen Gabriel Bortoleto. Aron eindigde nog als vijfde, terwijl de schade voor Hadjar met P7 meeviel. Pepe Martí en Oliver Bearman staan achtste en negende, terwijl Andrea Kimi Antonelli en Richard Verschoor frustrerende sessies hadden met P16 en P17.

F3: Browning houdt Red Bull-duo achter zich, Van Hoepen sterk

Hoewel het in Spielberg bei Knittelfeld lichtjes begon te regenen tijdens de slotfase van de Formule 3-kwalificatie, had dit weinig invloed op de rondetijden. Dat betekent dat de snelste tijden door de jongelingen in de slotminuten werden neergezet rond het vallen van de vlag. De snelste tijd werd neergezet door Williams-talent Luke Browning, die tweede in het kampioenschap staat. Red Bull-juniortalent Arvid Lindblad, die in Spanje nog domineerde, greep de tweede tijd, voor Red Bull-collega Tim Tramnitz.

Laurens van Hoepen deed het als debutant ook goed met een zevende tijd op een kleine drie tienden achterstand. Daarmee wist hij kampioenschapsleider Leonardo Fornaroli nipt achter zich te houden. Christian Mansell - geen familie van - eindigde als twaalfde en pakt daarmee de poleposition voor de sprintrace, waarbij de top twaalf uit de kwalificatie omgedraaid wordt. Van Hoepen zal dus als zesde en zevende aan de races beginnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws