FIA kijkt naar oplossingen om inhaalprobleem per 2025 te tackelen Formule 1
Formule 1

FIA kijkt naar oplossingen om inhaalprobleem per 2025 te tackelen

FIA kijkt naar oplossingen om inhaalprobleem per 2025 te tackelen

Meerdere coureurs klagen al geruime tijd over het feit dat het met de huidige generatie bolides, die vorig seizoen werden geïntroduceerd, lastig is om elkaar te volgen, waardoor het tevens moeilijker is om in te halen. De FIA is op de hoogte van het probleem en onderzoekt of het mogelijk is om vanaf 2025 in te grijpen, zo laat Motorsport.com weten.

Met de auto's van 2020 en 2021 was het lastig om in te halen en mede daardoor werden er vanaf 2022 nieuwe technische regels ingevoerd. Het leek aanvankelijk te werken, maar de teams hebben de huidige bolide verder ontwikkeld en flink wat downforce teruggevonden. Dat heeft tot gevolg dat er meer 'vuile' lucht achter de auto's komt en daardoor is het lastig om je voorganger te volgen. Het is aannemelijk dat dit in de nabije periode alleen maar erger zal worden, zo moet ook Nikolas Tombazis, FIA-directeur van single seaters, bekennen.

'Als we de F1-auto’s uit 2021 nemen, met twee autolengtes ertussen, verloren ze meer dan vijftig procent van de aerodynamische druk. Met de wagens uit 2022, was dat slechts twintig procent. Maar nu zijn we alweer terug op 35 procent. Het is dus zeer zeker verslechterd', zegt Tombazis in een exclusief interview met de Italiaanse tak van Motorsport.com.

Wijzigingen pas in 2025

Aanpassingen zullen volgens Tombazis echter niet voor 2024 worden doorgevoerd. De meeste teams zijn namelijk al bezig met de bolide voor komend jaar, dus het is volgens de Griek beter om aan een plan voor 2025 te werken. 'We bestuderen de opties. We hebben een aantal gebieden van de wagens geïdentificeerd waar we veranderingen kunnen doorvoeren, zoals de endplate van de voorvleugel, de zijkant van de vloer en de vinnen binnenin de wielen. We zouden op deze vlakken strengere regels kunnen hanteren. Het is duidelijk dat de situatie van 2022 er niet meer is. We weten dat er werk aan de winkel is', aldus Tombazis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws