Formule 1-teams minder snel dan verwacht: FIA-directeur deelt zijn verbazing Formule 1
Formule 1

Formule 1-teams minder snel dan verwacht: FIA-directeur deelt zijn verbazing

Formule 1-teams minder snel dan verwacht: FIA-directeur deelt zijn verbazing

Het Formule 1-seizoen van 2023 eindigde met een verrassende constatering van de FIA, die had gehoopt op een snellere ontwikkeling van het veld na de ingrijpende regelwijzigingen van 2022. Ondanks de reset die de nieuwe reglementen teweegbrachten, bleken de teams in het tweede jaar nog niet significant beter te presteren.

Nikolas Tombazis, director of single-seaters van de FIA, deelde zijn verbazing tijdens een interview in Abu Dhabi met internationale media. ‘Ik had verwacht dat we iets sneller zouden zijn. Hoeveel, dat kan ik niet zeggen, want we hebben duidelijk de vloervoorschriften een beetje veranderd’, verklaarde hij.

De aanpassingen aan de vloer voor het 2023-seizoen waren bedoeld om het fenomeen van porpoising tegen te gaan, wat sommige teams het voorgaande jaar hadden ondervonden. De verhoging van de diffuser resulteerde echter in minder downforce voor de coureurs, aangezien de regels voor grondeffect stellen dat de auto meer grip ontwikkelt naarmate hij dichter bij de grond kan rijden.

Verstappen maakt kleine stappen

Hoewel deze wijzigingen werden doorgevoerd met de verwachting dat de teams in het tweede jaar van het reglement sneller zouden zijn, bleef de progressie achter. Max Verstappen, die in 2023 negentien overwinningen op zijn naam heeft staan, boekte weliswaar verbeteringen in zijn rondetijden, maar de algehele vooruitgang bleef bescheiden.

In vergelijking met het voorgaande jaar in Bahrein was Verstappen slechts 0,379 seconden sneller, wat neerkomt op een jaarlijkse verbetering van 0,506 seconden in vergelijkbare evenementen. De verwachtingen van de FIA over een significante sprong in prestaties werden dus niet volledig waargemaakt.

Het seizoen in 2023 zag Red Bull Racing domineren met 21 overwinningen uit 22 races, terwijl andere teams zoals Aston Martin en McLaren indrukwekkende stappen voorwaarts maakten. Ferrari wist als enige team naast Red Bull ook een overwinning te bemachtigen. Desondanks blijft de teleurstelling over de gemiste verwachtingen na de regelwijzigingen van 2022 prominent aanwezig binnen de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws