Hamilton laat zich niet afschrikken door FIA: 'Dan race ik maar nooit meer' Formule 1
Formule 1

Hamilton laat zich niet afschrikken door FIA: 'Dan race ik maar nooit meer'

Hamilton laat zich niet afschrikken door FIA: 'Dan race ik maar nooit meer'

Het maakt Lewis Hamilton niet uit als hij 'geen race meer wint' in de Formule 1 en hij geeft ook aan dat hij zichzelf gewoon blijft uitspreken over politieke problemen. Racefans.net geeft aan dat de Mercedes-coureur gewoon blijft uitkomen waar hij voor staat en niet bang is om zijn mond open te trekken, 'of mensen dat nou leuk vinden of niet.'

De FIA ligt al een tijdje onder vuur door kritiek van de coureurs, nadat er nieuwe regels ingesteld zijn met betrekking tot politieke uitspraken. In de International Sporting Code heeft de FIA een regel toegevoegd waardoor coureurs niet zomaar een opmerking mogen maken dat politiek gekleurd kan zijn, zonder dat de FIA hier toestemming voor zou hebben gegeven.

Niemand tevreden met nieuwe FIA-regels

Vrijwel iedereen in de paddock was het oneens met deze nieuwe regel. Veel coureurs hebben hun ongenoegen er ook al over uitgesproken en het duidelijk gemaakt dat ze zichzelf gewoon blijven uiten zoals ze voorheen ook hebben gedaan. Tot nu toe is er nog niemand gestraft voor het overtreden van de regel. De FIA heeft wel duidelijk gemaakt dat de hoogte van een eventuele straf zou kunnen oplopen naar bijvoorbeeld een diskwalificatie.

Hamilton is één van de coureurs die het vooral niet eens is met deze nieuwe regel. 'Ik heb altijd al gezegd dat we meer empathie en medeleven in de wereld moeten hebben', geeft hij aan. 'In sommige landen gebeurt dat echter nog niet, en veel mensen vinden het lastig om daar verandering in te brengen. Dat is niet altijd mogelijk met de regering.'

Hamilton: 'F1-coureurs hebben de status om verandering te brengen'

Volgens de zevenvoudig wereldkampioen voelt hij een 'grote verantwoordelijkheid' om juist hierin te helpen. Als één van de bekendste sporters in de wereld, die ook over de hele wereld reist, is juist hij in een goede positie om daar gebruik van te maken. 'Ik heb het platform om verandering te brengen, om mensen aan het praten te zetten. Dat ligt aan de basis om echt wat toe te voegen aan de wereld', zegt de Brit.

Veel coureurs maken gebruik van hun status om verscheidene goede doelen onder de aandacht te brengen en te steunen. 'Wij kunnen helpen, en ik wil juist onderdeel zijn van die hulp', vertelt Hamilton, die openlijk steun biedt voor bijvoorbeeld de LGBTQ+-community, en zich daarnaast ook vaak uitspreekt over racisme.

Volgens de zevenvoudig wereldkampioen is er nog veel dat binnen de Formule 1-wereld aan de tand gevoeld kan worden. 'We gaan bijvoorbeeld naar veel landen die twijfelachtige mensenrechten hebben, of gewoon vrijwel geen mensenrechten hebben', constateert Hamilton. 'In het verleden is dat gewoon door de vingers gezien, maar ik vind het juist belangrijk dat wij ons daarover kunnen uitspreken. Het maakt me niet uit als ik dan maar nooit meer race, ik ga en blijf er gewoon wat van zeggen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws