Hockenheimring streeft met nieuwe eigenaren naar terugkeer op de F1-kalender Formule 1
Formule 1

Hockenheimring streeft met nieuwe eigenaren naar terugkeer op de F1-kalender

Hockenheimring streeft met nieuwe eigenaren naar terugkeer op de F1-kalender

De Hockenheimring heeft nieuwe eigenaren en benadrukt opnieuw de wens om weer terug te keren op de Formule 1-kalender. De stad Hockenheim heeft 75 procent van haar aandelen verkocht aan investeerders. De komst van Audi in 2026 moet het Duitse circuit, dat in 2019 voor het laatst op de kalender stond, een extra kans geven op een comeback.

Hockenheim, een plaats in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, verkoopt 75 procent van haar aandelen aan investeerders en dus leeft de hoop op een terugkeer naar de Formule 1 opnieuw. De gemeenteraad van Hockenheim stemde op woensdag unaniem in met een contract met de nieuwe partners, aldus de Swetzinger Zeitung. Vijf middelgrote bedrijven uit Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Hessen bundelen hun krachten en willen in totaal 250 miljoen euro investeren. De investeerders leggen ongeveer 5,5 miljoen euro op tafel voor 75 procent van de aandelen. Naast de reeds vertegenwoordigde investeerders, de Timbra Group en de Assenheimer Gruppe, zijn de bedrijvengroep Dünkel GmbH & Co. KG, de Paravan GmbH - samen met de Arnold NextG GmbH - en de Wirth Gruppe toegetreden.

Emodrom zal de resterende schuld van 20 miljoen euro overnemen, die naar verluidt nog stamt uit de verbouwing van de jaren 2000. Destijds hebben de verantwoordelijken de racebaan ingekort en de lange bosbaan en de oostelijke bocht verwijderd. Het terrein blijft nog steeds in handen van de stad Hockenheim, die tot nu toe 94 procent van de Hockenheim-Ring GmbH beheerde. De overige zes procent is in handen van de Badischer-Motorsport-Club (BMC). Het geld zal de komende vijf tot tien jaar worden geïnvesteerd. Een nieuw hotel en een innovatie- en rijveiligheidscentrum staan voorlopig op de planning. Daarnaast komt er een Motorworld met de nadruk op oldtimers en sportwagens.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hockenheimring red bull verstappen 2019
De laatste keer dat de Formule 1 op Hockenheim reed won Verstappen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

De verbouwing moet tussen eind 2025 en begin 2026 beginnen. Volgens de Emodrom Group zullen er in de toekomst nog eens 300 banen worden gecreëerd. Daarmee hopen ze in een goed boekje te komen van de Formule 1-top. Vanuit de Hockenheimring wordt gemeld dat alle verantwoordelijke personen streven naar een terugkeer van de koningsklasse. Dit zou echter alleen mogelijk zijn als er voor de Hockenheim-Ring GmbH geen financieel risico zou ontstaan, aldus de Südwestrundfunk. Het Duitse circuit had na 2019 niet de financiële middelen meer om de hosting fee, het bedrag dat een circuit moet betalen om op de kalender te staan, op te hoesten.

Kansen op terugkeer van F1 op Hockenheim stijgt

De Formule 1 was in 2019 voor het laatst te gast op het traditionele circuit. Daarna verdween de Grand Prix van Duitsland van de kalender van de koningsklasse. De Nürburgring maakte tijdens de coronapandemie een comeback, maar daar bleef het ook bij. Rijkere geldschieters uit het Arabische gebied en meer races in de Verenigde Staten, zoals Miami en Las Vegas, drongen zich op om een plekje te bemachtigen. Na de Schumacher-boom in de jaren 1990 en 2000 nam de Duitse interesse in de Formule 1 af. Vanaf 2007 wisselde Hockenheim af met de Nürburgring als locatie.

Audi zou een troef kunnen zijn om te benutten. Het Duitse merk uit Ingolstadt zal vanaf 2026 als fabrieksteam op de grid verschijnen. Samen met Mercedes gaan twee Duitse autofabrikanten gelijktijdig van start met het nieuwe motorreglement in de Formule 1. F1-CEO Stefano Domenicali heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat de koningsklasse niet afwijzend staat tegenover een terugkeer naar Duitsland. De hosting fee en de infrastructuur moeten echter kloppen. De kansen op een F1-comeback in Hockenheim zijn dankzij nieuwe geldschieters gestegen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws