Oud-coureurs snappen dat de concurrentie Newey wil: 'Hij is de tovenaar van de aerodynamica' Formule 1
Formule 1

Oud-coureurs snappen dat de concurrentie Newey wil: 'Hij is de tovenaar van de aerodynamica'

Oud-coureurs snappen dat de concurrentie Newey wil: 'Hij is de tovenaar van de aerodynamica'

Oud-coureurs Damon Hill, Riccardo Patrese en Jacques Villeneuve, die met Adrian Newey hebben samengewerkt, begrijpen heel goed waarom andere teams de topontwerper graag willen hebben. De drie rijders kunnen alleen maar complimenten aan het adres van de Brit leveren, die de meeste titels en zeges van de paddock op zijn naam kan zetten. Patrese twijfelt of Newey wel echt overstapt, maar zou zijn komst bij Ferrari groots vieren.

Het was even stil langs de zijlijn, maar de geruchten dat Newey binnenkort zou vertrekken bij Red Bull Racing zorgden weer voor een hoop chaos. Op donderdagmiddag meldde Auto, Motor und Sport het eerst, waarna veel andere grote bronnen volgden. The Guardian wist op vrijdagavond te melden dat Newey zijn ontslag nog niet formeel heeft ingediend of heeft aangekondigd aan het personeel dat hij zou vertrekken. Mocht hij vertrekken, dan zou hij bij Ferrari, Mercedes of Aston Martin terecht kunnen. Om te begrijpen waarom Ferrari bijna veertig jaar heeft gewacht om Newey aan te trekken, en waarom ze bereid is een astronomisch hoog bedrag te betalen, hoef je alleen maar de coureurs te spreken waarmee hij heeft samengewerkt.

'Het is absoluut de moeite waard, want hij is de genie van de ingenieurs', zegt Patrese tegenover La Gazzetta dello Sport, die in 1991 in Mexico-Stad voor het eerst een overwinning behaalde met een auto van Newey, de Williams FW14. 'Als Adrian komt, dan win je', concludeert de Italiaan. 'We moeten alleen maar begrijpen of hij echt komt, want ik ken hem goed, we zijn vrienden. In mijn jaren bij Williams hebben we een goede relatie opgebouwd, en ik weet dat hij zich thuis voelt, hij houdt ervan om in Engeland te zijn. Dus, ik weet het niet', twijfelt Patrese. 'Ik weet niet of hij Red Bull verlaat om naar Ferrari te gaan. Ik zou er zeker blij mee zijn, dan zou ik hem vaker opzoeken. En ook omdat hij de aerodynamica belichaamt: waar hij zijn handen legt, win je.'

Hill: 'Hij is de tovenaar van de aerodynamica'

Newey heeft echter niet alleen van de aerodynamica verstand. Ook de andere zaken eromheen heeft hij zeker onder de knie, waardoor het totaalplaatje onoverwinnelijk wordt. 'Mensen zeggen altijd dat hij de tovenaar van de aerodynamica is, en dat is hij ook echt, maar zijn grootste vaardigheid is het begrijpen van het geheel', looft Hill. 'Hij heeft kennis van ophanging, van de motor en vooral van de coureur. Zijn vaardigheid ligt in het evalueren van het geheel en hij weet dat je alleen door alles te overwegen het beste resultaat krijgt.' Hill won het kampioenschap van 1996 met Williams.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oud-coureurs snappen dat de concurrentie Newey wil: 'Hij is de tovenaar van de aerodynamica'
Newey met zijn rode notitieboek in de garage bij Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Hij beschrijft Newey als een uitzonderlijk persoon. 'Hij is echt buitengewoon. Ik waardeer hem, omdat hij voor me heeft gezorgd tijdens mijn kampioenschap in 1996', vervolgt de Brit. 'We hebben veel meegemaakt samen na de tragedie van Senna in Imola. En uiteindelijk is wat hem uniek maakt, de aandacht voor details die hij heeft. Hij heeft een zorgvuldig en diepgaand begrip van wat het betekent om een man achter het stuur van een auto te zijn.' Het draait altijd om de behoeften van de coureur, en Newey is er erg goed in om daar rekening mee te houden. Dat benadrukt ook Villeneuve. 'Dat is precies waar zijn uitzonderlijkheid ligt', zegt de Canadees.

Villeneuve: 'Hij weet dat een coureur geen robot is'

Villeneuve, die in 1997 het kampioenschap won in een auto ontworpen door Newey, heeft al vaker de loftrompet gestoken voor de topontwerper. 'Mijn ervaring met hem was beperkt, maar ik weet dat hij graag met coureurs praat, hij wil hun sensaties weten, hij wil alles begrijpen: hij houdt altijd in gedachten dat het nooit alleen maar gaat om data, om cijfers', legt Villeneuve uit. 'Hij weet dat de coureur geen robot is en houdt daar rekening mee in zijn overwegingen en de oplossingen die hij kan vinden. Newey had in mijn tijd vooral veel te maken met Damon, maar zelfs in die korte tijd realiseerde ik me zijn vermogen om altijd oplossingen te vinden, niet noodzakelijk gebaseerd op data, maar ook op onze sensaties en aanwijzingen. Het jaar erop vertrok hij', sluit Villeneuve af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws