Hoofdingenieur Red Bull ziet geen grote verschillen tussen coureurs: 'Ze liggen zelfs heel dicht bij elkaar' Formule 1
Formule 1

Hoofdingenieur Red Bull ziet geen grote verschillen tussen coureurs: 'Ze liggen zelfs heel dicht bij elkaar'

Hoofdingenieur Red Bull ziet geen grote verschillen tussen coureurs: 'Ze liggen zelfs heel dicht bij elkaar'

Volgens Paul Monaghan, de hoofdingenieur van Red Bull Racing, liggen de voorkeuren voor de afstelling van de auto van Max Verstappen en Sergio Pérez niet zo ver uit elkaar als het lijkt. Eerder benadrukte het team al dat ze in het ontwerpen en aanpassen van de auto niet bewust focussen op de voorkeuren van Verstappen, en Monaghan geeft nu ook aan dat de verschillen tussen beide coureurs niet aanzienlijk groot zijn.

Het verschil in prestaties tussen Verstappen en Pérez was dit seizoen al eens extreem groot. Terwijl de Nederlander er keer op keer met poleposition en overwinningen vandoor ging, slaagde Pérez er op de zaterdagen regelmatig niet in Q3 te halen. De twee lieten volledig verschillende prestaties zien, terwijl ze al het hele seizoen in dezelfde auto rijden. Inmiddels lijkt de vormdip van Pérez achter hem te liggen, en staat de Mexicaan weer waar hij hoort te staan, maar dat is dus wel eens anders geweest. Voor velen was dat dan ook een reden om te verwachten dat de RB19 ontworpen was om de kwaliteiten van Verstappen kracht bij te zetten.

Verschillen lang niet zo groot als het lijkt volgens Monaghan

Het team benadrukte eerder al dat dat niet het geval is, en de hoofdingenieur van het team laat nu tegenover RacingNews365 weten dat de verschillen tussen de beide heren niet eens zo extreem groot zijn. Volgens Monaghan zijn de verschillen tussen Verstappen en Pérez niet meer dan normaal. ‘Mijn ervaring leert me dat coureurs altijd kleine veranderingen en verschillen hebben onderling, maar daar is niks vreemds aan.’ Volgens de Brit zijn de verschillen tussen zijn coureurs helemaal niet zo groot als het op het eerste gezicht lijkt. ‘Sergio (Pérez, red.) light nog best dicht bij Max (Verstappen, red.) wat betreft zijn voorkeuren over de afstelling en zijn keuzes in dat opzicht. Het maakt het wat makkelijker om stappen voorwaarts te zetten.’

Monaghan vergelijkt de verschillen van dit seizoen bijvoorbeeld met die van 2021, en ziet wel degelijk dat de heren dit seizoen vrijwel gelijk aan elkaar opgaan. ‘Zijn benadering lijkt erg op die van Max, en de verschillen zijn zo klein dit seizoen dat het zelfs minder is dan bij de auto van 2021. Dus het antwoord op de vraag of de verschillen erg groot zijn: nee, ze liggen zelfs best dichtbij elkaar.’ Algemene voorspellingen durft de hoofdingenieur verder nog niet te doen, want ook hij kijkt liever niet al te ver vooruit. ‘We racen in een competitieve omgeving, en je hebt eigenlijk altijd te maken met problemen op de korte termijn en hoe deze in de weg staan om plek één, twee of drie te behalen, bijvoorbeeld.’ Rustiger aan doen zit er voor Red Bull dus niet in, zelfs niet met de resultaten die ze tot dusver neer wisten te zetten. ‘Het zou verkeerd zijn als we nu zouden stoppen, want we willen door. De enige manier waarop dat kan is om alle races als individuele competitie te benaderen, en dan het meeste uit onszelf en de auto te halen.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws