Lammers verdedigt keuze van Red Bull om Verstappen eerder binnen te halen: 'Terechte keuze' Formule 1
Formule 1

Lammers verdedigt keuze van Red Bull om Verstappen eerder binnen te halen: 'Terechte keuze'

Lammers verdedigt keuze van Red Bull om Verstappen eerder binnen te halen: 'Terechte keuze'

Volgens Jan Lammers liet Max Verstappen afgelopen zondag in Zandvoort onder lastige omstandigheden maar weer eens zien dat hij van een ander niveau is. Waar andere coureurs fouten maakten, daar hield de Red Bull Racing-coureur het hoofd koel. Lammers constateerde verder dat het verschil tussen Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez ook op Circuit Zandvoort weer aanzienlijk was en de sportief directeur vond de keuze van Red Bull om Verstappen tijdens de tweede serie pitstops eerder binnen te halen niet meer dan logisch.

De weergoden probeerden er afgelopen zondag nog van alles aan te doen om een eenvoudige zege van Verstappen te voorkomen, maar de regerend wereldkampioen hield het hoofd koel. Door een ronde later naar de intermediates te wisselen, kwam hij achter Pérez terecht, maar na de tweede serie pitstops waren de rollen weer omgedraaid en reed Verstappen onbedreigd naar zijn elfde seizoenzege. Lammers zag zondag hoe Verstappen het verschil maakte.

'Hij werd net zoals zovelen op de proef gesteld. Dat extra rondje doorrijden aan het begin van de race, is altijd een potentieel risico. Er sneuvelden er een hoop. Die schoven van de baan of crashten. Dat hebben we gezien", zegt Lammers in een interview met Motorsport.com. 'Pérez reed bijvoorbeeld te hard in de pits. Max (Verstappen, red.) had dat ook kunnen doen, maar deed dat niet. Er waren een hoop mensen die genoeg potentieel hadden in de race. De Mercedes-coureurs hadden beter kunnen presteren, maar dat gebeurde niet. Er zat zoveel potentieel bij verschillende teams, maar ze haalden dat er allemaal niet uit en Max deed dat wel. Dat is dan nog even los van de snelheid van Max en de Red Bull. Zij maken goede beslissingen, maar ook als die niet ideaal zijn, dan maakt Max geen fout. Het blijft indrukwekkend', vindt Lammers.

Er vonden veel prachtige inhaalacties plaatsen, maar er werden ook flink wat fouten gemaakt. Ook daarin wist Verstappen zich weer te onderscheiden. 'Die inhaalactie op Gasly in de Hugenholtzbocht. Daar dacht je even: gaat dat wel goed? Dat moment vertelt je gelijk iets over die bocht. Alonso liet na de start al zien dat je daar kennelijk goed kan inhalen. Dat was interessant. We hebben op meerdere plekken mensen inhaalpogingen zien doen, al slaagden ze niet allemaal.'

Keuze om Verstappen eerder binnen te halen begrijpelijk

Pérez leek aan het begin van de race in Zandvoort een gouden keuze te hebben gemaakt door al in de eerste ronde naar binnen te gaan voor een setje van de intermediates. Verstappen verloor veel tijd en keek na zijn stop, een ronde later, tegen een achterstand van dertien seconden aan. Lammers denkt dat Pérez zich ten onrechte veilig waande met deze voorsprong. 'Zodra Max de pits uitrijdt, is hij aan het trappen. Wat dat betreft dacht Pérez veilig te zitten en de juiste beslissing te hebben genomen, maar ik denk dat hij de snelheid van Max en de afstand onderschatte. Het was Max weer ten voeten uit. Die liet het hele weekend al zien een maat groter te zijn dan wie ook. Het wordt zo langzamerhand, ik wil niet zeggen lachwekkend, maar die zes tienden verschil tussen P1 en P2 in de kwalificatie. Hij declasseert de rest van het veld.'

Verstappen kwam al snel met rasse schreden dichterbij en toen de baan droog genoeg was voor slicks besloot Red Bull Verstappen eerder binnen te halen dan Pérez. Dit tot ongenoegen van de Mexicaan, maar Lammers vindt het eigenlijk een hele logische beslissing. 'Als ze Pérez eerder naar binnen hadden gehaald, dan had hij veel meer plekken verloren. Dat was een slechte zaak geweest. Dat was voor Pérez niet goed geweest. En kijkend naar de snelheid van Max, dan was dat ook een terechte keuze. Hij verloor daar de race niet, maar het snelheidsverschil van Max was zo overtuigend, dat het heel begrijpelijk was', aldus Lammers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws