Las Vegas op de kalender toegevoegd, maar een andere Grand Prix moet plaatsmaken Formule 1
Formule 1

Las Vegas op de kalender toegevoegd, maar een andere Grand Prix moet plaatsmaken

Las Vegas op de kalender toegevoegd, maar een andere Grand Prix moet plaatsmaken

Met de toevoeging van de Grand Prix van Las Vegas aan de Formule 1-kalender van 2023 zijn er nu drie races in de Verenigde staten gepland voor volgend jaar. Dit seizoen staan er 23 GP's op programma, maar dat worden er volgend jaar nog meer. Deze extra races zorgen er echter voor dat een van de huidige circuits zal moeten plaatsmaken.

China keert na Corona-afwezigheid weer terug en ook Qatar meldt zich weer, wanneer de tienjarige deal volgend seizoen ingaat. F1-baas Stefano Domenicali zou het liefst 30 races in een jaar rijden omdat er zo veel interesse is, zo gaf hij vorig jaar aan tegenover The Race. Echter is de Formule 1 contractueel gebonden aan een maximum van 24 races per seizoen, wat betekent dat een van de huidige circuits van de kalender zal verdwijnen volgend seizoen.

Nu zijn er ideeën om races afwisselend op de kalender te zetten, maar dat zou alsnog betekenen dat sommige circuits hun vaste plek op de planning verliezen. Door het uitvallen van de Russische GP heeft de Formule 1 in ieder geval al een Grand Prix minder om zich zorgen over te maken. Met Qatar als plausibele vervanger staan er dan 23 races op het programma dit jaar. Tel daar China en Las Vegas bij op dit aantal wordt met 25 races te hoog. Een circuit moet dus verdwijnen en op dit moment zijn er drie voorname kanshebbers, zo meldt ook The Race. Hierbij lijken de zorgen voor de organisatie van de Franse GP het grootst.

GP van Frankrijk

De Franse Grand Prix beschikt over een aflopend contract, evenals de Belgische Grand Prix en de Mexicaanse Grand Prix. Van deze drie kanshebbers lijken de Fransen zich echter het meeste zorgen te moeten maken. Sinds 2018 racet men weer op het circuit de Paul Ricard, maar dit is tot op heden nog geen groot succes geweest. Saaie races en logistieke problemen, waardoor de fans er snel klaar mee waren, zorgden voor ontevredenheid.

GP van België 

Spa-Francorchamps is een van de meest, dan wel niet het meest legendarische circuit op de kalender. Men zou zich bijna niet kunnen voorstellen dat deze race van de kalender zou verdwijnen, maar F1-baas Domenicali benadrukte dat historisch sentiment niet genoeg is om een circuit op de kalender te behouden. Na de dood van Antoine Hubert in 2019 zijn enkele grote veranderingen doorgevoerd aan het circuit, die de baan veiliger moeten maken. Heikel punt bij dit circuit blijft de infrastructuur, die niet gebouwd is op de grote aantallen fans. Dit laatste is echter wel een grote reden om het circuit te behouden. De GP is enorm populair en lijkt daarmee verzekerd van een plekje op de kalender.

GP van Mexico

In tegenstelling tot de Franse GP heeft Mexico ieder jaar voor spektakel gezorgd. Bovendien trekt de race hier ieder jaar enorm veel publiek en heeft de organisatie in 2021 een nieuw businessmodel geïntroduceerd, dat de GP een nog groter succes moet maken. Geen indicaties dus dat deze race van de kalender zal verdwijnen, al moeten de Mexicanen nog wel een nieuw contract afsluiten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws