Gedupeerd publiek GP België 2021 na half jaar gecompenseerd: boosheid blijft Formule 1
Formule 1

Gedupeerd publiek GP België 2021 na half jaar gecompenseerd: boosheid blijft

Gedupeerd publiek GP België 2021 na half jaar gecompenseerd: boosheid blijft

De Grand Prix van België in 2021 was om verschillende redenen een debacle. Het regende pijpenstelen en de coureurs mochten twee rondjes achter de safety car rijden om op deze manier alsnog halve punten te kunnen uitdelen. De fans die naar het circuit van Spa-Francorchamps waren gekomen kregen telkens de hoop dat de race alsnog zou worden verreden, maar zij bleven uiteindelijk bedrogen achter. De Nederlandse fans die af zijn gekomen op de Grand Prix hebben inmiddels, ongeveer zeven maanden later, hun compensatie mogen ontvangen, maar deze stelt verschrikkelijk teleur.

De vrijdag in België verliep nog droog, maar op de zaterdag begonnen de coureurs aan de derde vrije training op een nat circuit. Dit zette zich door tot en met de kwalificatie. Q1 en Q2 verliepen nog zonder grote incidenten, maar voor de laatste fase van de kwalificatie begon het heviger te regenen. Coureurs als Sebastian Vettel en George Russell gaven al via de boordradio aan dat er veel aquaplaning was en dat de rode vlag gewapperd moest worden. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar daar was een een heftige crash van Lando Norris voor nodig. De sessie werd uiteindelijk hervat en Max Verstappen pakte poleposition met Russell op een verrassende tweede plek.

Op zondag ging het van kwaad tot erger qua weersomstandigheden. De regen zette zich flink door en de start van de race vond 25 minuten later dan gepland plaats. De auto's moesten starten achter de safety car, maar na één installatieronde kwamen de auto's alweer naar binnen. Toen begon het lange wachten voor de fans op de tribunes, waaronder ook duizenden Nederlandse Formule 1-fans. Ongeveer drie uur later maakte de wedstrijdleiding duidelijk dat de race zou worden hervat, maar niet op de manier waarop het publiek had gehoopt. De bolides namen opnieuw plaats achter de safety car en reden twee rondjes over het circuit. De race was voorbij, de halve punten werden verdeeld en de fans bleven boos achter.

Hamilton en Sainz steunen fans na 'farce'

De meeste coureurs waren niet blij met de beslissing van de wedstrijdleiding. Volgens hen was dit al die tijd al de bedoeling. Het minimale aantal ronden zien te rijden, zodat er uiteindelijk alsnog punten konden worden verdeeld. Lewis Hamilton noemde de race zelfs een farce, maar de coureur had het vooral te doen met de fans die aanwezig waren. Samen met Carlos Sainz vond de zevenvoudig wereldkampioen dat de aanwezige fans hun geld terug moesten krijgen. Na lang wikken en wegen werd duidelijk dat het publiek het geld niet zouden terugkrijgen, maar dat er wel nagedacht werd over een compensatie. Deze compensatie hebben de Nederlandse fans nu binnen en deze stemt alles behalve tevreden.

Compensatie stemt niet tevreden

Het aanwezige publiek heeft dus lang moeten wachten op de eventuele compensatie. Vooral mensen die via een tussenpartij de kaarten hadden gekocht, hebben nog langer moeten wachten, laten groepen fans weten aan F1Maximaal. Naast het lange wachten is de compensatie ook niet wat menig persoon ervan zou verwachten. De fans die aanwezig waren bij de 'race' in Spa-Francorchamps hebben een gratis abonnement gekregen voor een jaar lang op F1TV. Op Twitter wordt de frustratie omtrent deze compensatie gedeeld.

Gedupeerde bezoekers vinden het vooral vreemd dat het geen abonnement is op F1TV Pro. Met een dergelijk abonnement hebben mensen meer opties, zoals de beschikking tot onboard-camera's en men kan live alle data van de verschillende coureurs bijhouden. F1TV Access biedt de mensen dus eigenlijk helemaal niks extra's, aangezien de meeste mensen op dit moment al waren overgestapt op F1TV of naar Viaplay. In een reactie liet Melchior Wathelet, voorzitter van het circuit van Spa-Francorchamps, aan F1Maximaal weten dat hij de frustratie van de fans begrijpt. Tegelijkertijd zegt hij op het begrip van het publiek te rekenen, omdat de situatie voor alle partijen behoorlijk complex is en blijft.

Door: Mike van Weert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws