GP Frankrijk

De Grand Prix van Frankrijk werd in 2022 voor het laatst verreden op het Circuit Paul Ricard. De laatste twee edities van de Franse Grands Prix werden gewonnen door Max Verstappen. In beide gevallen waren dit cruciale races in de titelstrijd. In 2021 was een late inhaalactie op Lewis Hamilton bepalend, en in 2022 viel Charles Leclerc vanuit leidende positie uit vanwege een eigen fout.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Circuit Paul Ricard

Het Franse Circuit Paul Ricard ligt op een hoogvlakte bij Le Castellet, niet ver van Marseille. Het circuit is 5,809 kilometer lang en kent vijftien bochten. Het circuit stond van 1971 tot en met 1990 al op de F1-kalender, maar vanwege weinig actie op het asfalt verdween het circuit al snel weer van de kalender, om uiteindelijk pas in 2018 zijn rentree te maken. Sebastian Vettel zette in 2019 de snelste ronde van het circuit neer: een 1:32,740.

Layout Circuit Paul Ricard

GP Frankrijk

Verstappen in Frankrijk

Verstappen kent sinds het circuit op de kalender staat prima resultaten bij de kwalificatiesessies, waar hij zijn Red Bull twee keer achter elkaar de vierde tijd pakte. Waar hij in 2018 een tweede plaats en dus een podium pakte, slaagde hij er in 2019 niet in om dit te herhalen: de Nederlander eindigde op de vierde plaats met zo'n vijftien seconden verschil op de nummer drie. 

Zoals gezegd werd in 2020 de wedstrijd overgeslagen, en in 2021 sloeg de Nederlander genadeloos toe. In de kwalificatie werd duidelijk dat hij competitief was en hij pakte poleposition. In de eerste bocht verloor hij de leiding aan Lewis Hamilton, waarna Red Bull Racing en Mercedes aan een waar strategisch steekspel begonnen.

Red Bull verschalkte de Duitse concurrenten middels een snelle pitstop en besloten voor een tweestopper te gaan, waar Mercedes de éénstopper sneller achtte. Met nog twee ronden op de teller haalde Verstappen Hamilton bij en wist hij hem op schitterende wijze te passeren. Hamiltons twee jaar durende dominantie was doorbroken en voor het eerst won Verstappen in Frankrijk.

In 2022 won Verstappen opnieuw in Frankrijk. Titelconcurrent Charles Leclerc koos opnieuw voor een stop minder dan de Nederlander, maar maakte een cruciale fout, vlak voor zijn enige pitstop. De Monegask eindigde in de bandenstapel, en zag zo Verstappen de winst pakken, waarmee de titelkansen van Leclerc erg beperkt waren na afloop van het weekend.

Laatste vijf winnaars Grand Prix van Frankrijk

Jaar Winnaar Team
2022 Max Verstappen Red Bull Racing
2021 Max Verstappen Red Bull Racing
2019 Lewis Hamilton Mercedes
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2008 Felipe Massa Ferrari
2007 Kimi Räikkönen Ferrari
2006 Michael Schumacher Ferrari

GP Frankrijk Nieuws