Logistieke chaos op weg naar Brazilië: lange nacht voor monteurs in F1 Formule 1
Formule 1

Logistieke chaos op weg naar Brazilië: lange nacht voor monteurs in F1

Logistieke chaos op weg naar Brazilië: lange nacht voor monteurs in F1

Op de donderdag heeft er enige tijd paniek geheerst rondom de paddock op het circuit van Sao Paulo. De vracht met daarin de onderdelen van auto's van verschillende is vertraagd. Hierdoor heeft een tijdlang de angst geheerst dat teams niet op tijd de onderdelen geleverd zouden krijgen. Op het moment zijn alle vliegtuigen geland, maar moeten de onderdelen nog aan sommige teams geleverd worden.

Normaliter vliegen zeven verschillende cargovliegtuigen naar alle Grands Prix toe, maar door personeelstekort konden maar zes vliegtuigen vertrekken vanaf Mexico-Stad, meldt Auto, Motor und Sport. Drie van de zes vliegtuigen hadden maandag zeven uur vertraging opgelopen. Die vertraging is vervelend, maar nog geen ramp voor de teams. Echter konden de andere drie vliegtuigen niet landen vanwege hevige mist, waardoor ze om moesten keren naar of Guadalajara in Mexico of Houston in de Verenigde Staten.

Op het moment zijn alleen de auto's van Alpine en Aston Martin compleet. Ondanks de chaos meldt Albert Fabrega op Twitter dat alle vracht inmiddels al aan is gekomen in Brazilië, alleen moet deze nog worden geleverd aan de juiste teams. Veel renstallen wachten nog op een chassis en andere teams zitten bijvoorbeeld nog zonder motor. Desondanks komen de vrije training en sprintrace van vrijdag niet in gevaar. Volgens BBC-verslaggeefster Jennie Gow zijn Ferrari en McLaren het hardst geraakt.

Avondklok opgeheven

Een ander logistiek probleem waar de FIA zich overheen moest buigen, is de regel omtrent de avondklok. Monteurs mogen gedurende de nacht tijdens een Grand Prix-weekend negen uur lang niet aan de auto sleutelen. Deze avondklok mag slechts twéé keer per jaar worden overschreden. Gow meldt dat de avondklok voor dondernacht wordt opgeheven, zodat teams op tijd hun auto's klaar kunnen hebben. Voor veel monteurs wacht dus een zware avond en nacht.

'Formule 1 moet kalender beter plannen'

Na deze logistieke chaos komt er al snel kritiek op de planning van de Formule 1. Dit jaar staan er 22 races op de kalender en volgend seizoen wordt dat verhoogd naar 23 Grands Prix. Brazilië maakt momenteel ook deel uit van een triple header, waardoor vracht nog sneller moet worden vervoerd. 'Hier moet een les uit getrokken worden', zegt Joe Saward op Twitter. 'De Formule 1 verricht soms logistieke wonderen, maar er zijn limieten die gerespecteerd moeten worden. Betere planning is beter dan het mogelijk verliezen van een race', besluit Saward.

Denk je dat Hamilton Verstappen zal verslaan in Brazilië? Zet in en krijg 3,25 keer je inzet terug!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws