McLaren-ingenieur verwacht veel 'gamechangers' in 2022: 'Veld zal op zijn kop staan' Formule 1
Formule 1

McLaren-ingenieur verwacht veel 'gamechangers' in 2022: 'Veld zal op zijn kop staan'

McLaren-ingenieur verwacht veel 'gamechangers' in 2022: 'Veld zal op zijn kop staan'

James Key, ingenieur bij het team van McLaren, verwacht dat teams aankomend seizoen met innovatieve ideeën zullen komen. De bolides worden onderworpen aan nieuwe technische reglementen, maar deze regels beperken de ingenieurs in de middelen die ze kunnen gebruiken. Desalniettemin verwacht Key dat dit ervoor zal zorgen dat teams creatief zullen gaan nadenken. De Brit wijst hierbij op het team van Brawn GP in 2009 met hun dubbele diffuser.

De nieuwe reglementen van 2009 zorgden ervoor dat het gehele veld in de Formule 1 op zijn kop kwam te staan. Key denkt dat aankomend seizoen een vergelijkbaar scenario kan ontstaan. 'We hebben op technisch vlak weinig middelen waarmee we aan de slag kunnen, maar dat brengt juist de beste ideeën naar boven', vertelt de ingenieur tegenover Motorsport.com. 'We zullen dingen zien waar we bij de bolides van 2021 nooit aan hadden gedacht.'

De teams zullen volgens Key gaan kijken naar andere aspecten van de auto's. Ook hierbij wijst hij naar het kampioenschap van 2009. 'Dit zijn de momenten waarop teams heel erg innovatief worden', vervolgt Key. 'Aerodynamische specialisten dachten in 2009 ook niet meer te kunnen sleutelen aan de nieuwe auto's. Er bleek uiteindelijk heel veel mogelijk, ondanks dat het wat ingewikkelder was.'

Daadwerkelijk prestatie is nog afwachten

Teams houden de ontwikkeling van hun nieuwe bolides uiteraard geheim. Daarom is het voor teams nog aftasten hoe snel ze daadwerkelijk zullen zijn aan het begin van het seizoen. 'We moeten gaan zien hoe we presteren ten opzichte van de andere teams. Vooral in het begin van het jaar zullen veel teams verschillende dingen gaan ontwikkelen en die komen later in het seizoen op de auto. Deze gamechangers hebben dus pas later effect. In 2023 zullen we pas echt zien wat wel en wat niet werkt. Dan hebben we een compleet beeld', concludeert Key.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws