Newey rekent Verstappen tot de allergrootsten: 'Rijdt bijna op de automatische piloot' Formule 1
Formule 1

Newey rekent Verstappen tot de allergrootsten: 'Rijdt bijna op de automatische piloot'

Newey rekent Verstappen tot de allergrootsten: 'Rijdt bijna op de automatische piloot'

Max Verstappen is volgens Adrian Newey één van de allerbeste coureurs aller tijden. De topontwerper van Red Bull Racing heeft tijdens zijn loopbaan met meerdere topcoureurs samengewerkt en daar hoort Verstappen dus absoluut bij. Verstappen is de afgelopen jaren alleen nog maar beter geworden en Newey, voor wie het zelf ook een speciaal jaar is, denkt de reden daarvoor wel te kennen.

Het is inmiddels niet de vraag óf, maar wanneer Verstappen zijn derde wereldtitel in de koningsklasse van de autosport gaat veiligstellen. De regerend wereldkampioen staat na dertien races maar liefst 138 punten voor op zijn naaste belager en teamgenoot Sergio Pérez. Afgelopen weekend zegevierde hij in Zandvoort alweer voor elfde keer in 2023 en brak evenaarde hij met negen overwinningen op rij het record van Sebastian Vettel. De manier waarop de Nederlander dit doet is indrukwekkend, zelfs zo indrukwekkend dat Newey Verstappen tot de allerbesten uit de geschiedenis van de Formule 1 rekent.

'Max (Verstappen, red.) is duidelijk één van de besten aller tijden en hij presteert op de toppen van zijn kunnen’, vertelt de topontwerper in gesprek met Motorsport.com. 'Ik denk dat de wereldtitel van 2021 heel veel druk bij hem heeft weggehaald en sindsdien is zijn rijden nog veel beter geworden. Hij is helemaal in harmonie. Net als bij de echte grootheden heb je bij Max de indruk dat hij bijna op de automatische piloot rijdt, waardoor hij genoeg schijfruimte over heeft om over alles na te denken', spreekt Newey lovende woorden over de tweevoudig wereldkampioen.

2023 ook bijzonder voor Newey

Red Bull is dit jaar hard op weg om iets onwerkelijks te presteren. Nog nooit slaagde een team erin om alle races in een seizoen te winnen, maar met dertien zeges uit evenzoveel races ligt het Oostenrijkse team nog altijd op schema. Ook wanneer Red Bull niet in deze opzet slaagt, is het al een bijzonder seizoen voor Newey. 'Niet eerder in mijn carrière zat ik bij een team dat de eerste dertien races won. Eerder was het misschien de eerste zes, maar niet zoals dit', herinnert de Brit zich. 'Het team werkt natuurlijk heel goed samen en dit is te danken aan iedereen die echt zijn werk doet. Maar het grappige is dat ik eerder in deze positie heb gezeten dat je niet bewust iets anders doet, maar dat alles gewoon samenkomt.'

Het gat naar de overige teams is in 2023 aanzienlijk, maar toch houdt Newey er rekening mee dat de concurrentie dichterbij kan komen. 'Ik kan me voorstellen dat de meeste teams nu al behoorlijk bezig zijn met volgend jaar. Hoeveel ontwikkelingen hebben de teams nog in de pijplijn tussen nu en het einde van het jaar? Dat weet ik niet. Voor ons geldt natuurlijk dat we nu neigen om de focus naar volgend jaar te verleggen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws