Norris kritisch op stewards: 'Voor hen is het moeilijk om in de schoenen van coureurs te staan' Formule 1
Formule 1

Norris kritisch op stewards: 'Voor hen is het moeilijk om in de schoenen van coureurs te staan'

Norris kritisch op stewards: 'Voor hen is het moeilijk om in de schoenen van coureurs te staan'

Lando Norris heeft het idee dat de stewards niet begrijpen hoe het is om in een raceauto te rijden. Volgens hem kijken ze bij het uitdelen van straffen te snel naar wie bijvoorbeeld een crash veroorzaakt zou hebben, in plaats van te kijken of de coureurs er alles aan hebben gedaan om een botsing te voorkomen. Dat vertelt hij naar aanleiding van de straf die hij kreeg voor het contact dat hij met Charles Leclerc maakte in Brazilië.

De jonge Brit legt uit dat de stewards niet vanuit het perspectief van de coureurs kijken. 'Ik denk dat het zo moeilijk voor hen is om in dit geval in mijn schoenen te staan', begint Norris, geciteerd door The Race. Tijdens de Grand Prix van Brazilië reed de McLaren-coureur tegen Leclerc aan na de eerste herstart. De 23-jarige kreeg hier uiteindelijk een tijdstraf voor en twee strafpunten voor op zijn superlicentie.

Norris kan zich echter niet vinden in de straf die hij kreeg. 'Charles ging langs de buitenkant, het eerste dat je leert tijdens het racen is normaal gesproken om niet langs de buitenkant te gaan en normaal gesproken moeten mensen veel ruimte overlaten', geeft de coureur als uitleg. 'We bevonden ons op één van de snelste delen van de baan en hij bevindt zich in een risicovolle positie, niet ik', is de zesvoudig podiumbezoeker kritisch. 'Ik heb alles gedaan wat ik kon. Het is niet alsof ik hem probeerde te raken of iets doms deed, ik wil mijn eigen race niet verpesten.'

Norris: 'Heb vaak het gevoel dat ze niet begrijpen hoe het is om in de auto te zitten'

Volgens Norris was de manier waarop hij reed na de herstart niet raar. 'Als iemand anders in mijn schoenen had gestaan, bijvoorbeeld Charles, zou hij precies hetzelfde hebben gedaan. Als een goede coureur in mijn schoenen had gestaan, zouden ze precies hetzelfde hebben gedaan', vervolgt de Brit. De coureur vraagt zich af hoe zo'n incident wordt beoordeeld. 'Kijken ze gewoon naar het incident met een camera en zeggen ze: hij heeft de crash veroorzaakt, of begrijpen ze het echt en vragen ze: hebben ze er alles aan gedaan om een crash te voorkomen?', zegt Norris.

De 23-jarige verwacht niet dat de stewards specifieke referentiepunten hebben bij het toepassen van straffen. 'Het is onmogelijk om twee vergelijkbare situaties te hebben in racen, want niets is ooit hetzelfde', vertelt Norris. Hij geeft aan niks te hebben tegen de stewards, maar wel moeite te hebben met hoe ze soms te werk gaan. 'Er zijn te vaak momenten dat ik het gevoel heb dat ze niet begrijpen hoe het is om in de auto te zitten, de auto te besturen met de snelheden die we ervaren en in sommige bochten te rijden', eindigt de McLaren-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws