Ongewenst gedrag tijdens Dutch GP: 'Denk niet dat ik nog eens naar de Formule 1 wil' Formule 1
Formule 1

Ongewenst gedrag tijdens Dutch GP: 'Denk niet dat ik nog eens naar de Formule 1 wil'

Ongewenst gedrag tijdens Dutch GP: 'Denk niet dat ik nog eens naar de Formule 1 wil'

Alhoewel de Dutch GP redelijk rustig is verlopen, zonder al te grote incidenten, zijn er toch meer dan twintig vrouwen die zich gemeld hebben bij Formule 1 Vrouwen, een club voor vrouwelijke fans. Zij vertellen dat ze te maken hebben gehad met ongewenst gedrag. Denk hierbij aan het betasten van billen of borsten, ongewenst foto's maken en naroepen. 'Ik heb mij op een evenement nog nooit zo vies, vernederd en minderwaardig gevoeld', vertelt één van de vrouwen tegen de NOS.

Dit is niet de eerste keer dat vrouwen tijdens een Grand Prix-weekend te maken krijgen met dit soort gedrag. Ook in Oostenrijk, waar eveneens veel Nederlandse fans aanwezig waren, werden meldingen gemaakt van dit soort incidenten. Deze momenten hebben er voor de vrouwen invloed op of ze andere raceweekenden zullen bijwonen. 'Na de ervaringen van afgelopen weekend denk ik niet dat ik nog een keer naar de Formule 1 wil gaan', zo vertelt een vrouw die met het gedrag te maken kreeg.

Deze 21-jarige vrouw heeft vele opmerkingen gehad over de pleisters op haar knieën. 'Die heeft vanmiddag lekker op haar knieën gezeten', zo hoorde ze iemand zeggen. 'Ach, zonder die pleisters kan je ook al zien dat het een pijpslet is', kreeg ze ook te horen. De oprichter van Formule 1 Vrouwen, Svenja Tillemans, heeft na het weekend in Zandvoort wel 25 van dit soort meldingen gehad.

'Ik voelde me niet veilig'

Een 43-jarige vrouw was samen met haar man naar Zandvoort. Ze kreeg te maken met dit gedrag toen ze alleen was, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan. 'Ik werd er niet langs gelaten, of mannen riepen me na: 'Hee lekker ding, waar ga je naartoe?', zo vertelt de vrouw. 'Ik voelde me daardoor niet veilig', vervolgt ze.

Toen haar man even weg was, werd ze op de tribune ongevraagd gefilmd. 'Er werd een nummer opgezet dat ik erg leuk vond, dus ik ging mee dansen, maar toen pakte een onbekende man mijn hand', vertelt de vrouw. 'Toen ik opkeek, zag ik dat zijn vriendengroep ons filmde. Dat was erg onprettig. Toen mijn man weer terug was, zijn we meteen weggegaan.'

'Ze kon verder niks voor me doen'

Bij de politie zijn geen aangiftes gedaan, maar de Dutch GP heeft wel vijf meldingen gehad. Tijdens het weekend was er namelijk een noodnummer waar mensen een bericht naar konden sturen. De vrouwen hadden naar eigen zeggen echter meer gehad aan een opvangplek op locatie. 'Zodat je weet: als er wat is, dan kun je daar naartoe', vertelt één van de vrouwen.

De organisatie van de Dutch GP heeft in een statement gereageerd op de incidenten. 'Elk incident is er een te veel en we doen er alles aan om al onze bezoekers een veilig en plezierig verblijf te laten beleven', zo luidt het. De organisatie heeft bijvoorbeeld stewards en beveiligers ingezet. Eén van de vrouwen heeft daarbij wel kunnen vertellen wat er was gebeurd. 'Zij heeft me lief opgevangen, maar kon verder niets voor me doen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws