Organisatoren GP São Paulo op het matje geroepen door de FIA Formule 1
Formule 1

Organisatoren GP São Paulo op het matje geroepen door de FIA

Organisatoren GP São Paulo op het matje geroepen door de FIA

De organisatoren van de Grand Prix van São Paulo F1 hebben een tik op de vingers gekregen van de FIA. Na de race werd het circuit namelijk bestormd door de fans die op de tribunes zaten. Dit is volgens het bestuursorgaan onaanvaardbaar, aangezien het voor onveilige situaties kan zorgen. De organisatie, de São Paulo F1 Organisation (SPF1), heeft al toegezegd een grootschalig onderzoek te gaan starten.

Max Verstappen wist de Grand Prix van São Paulo afgelopen zondag te winnen. Op het moment dat de race ten einde was, begonnen de festiviteiten op het circuit en daarbij waren ook de fans die op de tribunes zaten aanwezig. Het is best normaal dat fans het circuit bestormen als de auto's allemaal terug zijn in de pitstraat, maar de organisatoren van de race werden toch naar de stewards geroepen. Er zou namelijk een onveilige situatie zijn ontstaan op de baan.

De stewards oordeelde namelijk dat er al fans op de baan waren toen de coureurs nog over het circuit reden. Daarom oordelen de stewards dat de organisatie artikel 12.2.1.h van het internationaal sportreglement van de FIA heeft overtreden. In het document van de FIA valt te lezen dat de SPF1 zich kan vinden in het oordeel van het bestuursorgaan. 'SPF1 sloot zich aan bij het rapport van de FIA Sporting Delegate en de wedstrijdleider en was het ermee eens dat vergelijkbare omstandigheden zich al voordeden in Brazilië en dat dit een onaanvaardbare situatie was die desastreuze gevolgen had kunnen hebben.'

GP São Paulo start grootschalig onderzoek

Naar aanleiding van de ongeregeldheden zullen de organisatoren een grootschalig onderzoek starten. Dat zorgt in de ogen van de FIA voor verzachtende omstandigheden. De SPF1 wordt wel met klem verzocht om voor 30 januari 2024 met een adequaat plan te komen om ongeregeldheden in de toekomst te kunnen voorkomen. Het is overigens niet de eerste keer dit seizoen dat organisatoren van een Grand Prix naar de stewards worden geroepen. In Australië was er sprake van een vergelijkbaar scenario.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws