Overwint Red Bull de volgende uitdaging? 'Dat zijn dingen waar hun auto minder goed in is' Formule 1
Formule 1

Overwint Red Bull de volgende uitdaging? 'Dat zijn dingen waar hun auto minder goed in is'

Overwint Red Bull de volgende uitdaging? 'Dat zijn dingen waar hun auto minder goed in is'

Komend weekend staat de Formule 1-wereld in de schijnwerpers van de Grand Prix van Singapore, een race die berucht is vanwege zijn extreme omstandigheden. Coureur Ho-Pin Tung werpt in de voorbeschouwing van Nu.nl een blik op wat we kunnen verwachten en hoe de coureurs zich voorbereiden op deze uitdagende race.

De hitte en hoge luchtvochtigheid in Singapore maken deze race tot een van de zwaarste op de kalender. Tung benadrukt het belang van aanpassing aan het klimaat. ‘Het is natuurlijk niet alleen de hitte, maar vooral ook de hoge luchtvochtigheid die deze race zo zwaar maakt. Veel coureurs komen eerder dan bij een andere Grand Prix naar Singapore om vast te wennen aan het klimaat. Carlos Sainz heb ik weleens op een hometrainer in een sauna zien zitten om zich voor te bereiden op deze race.’ Tung deelt ook zijn persoonlijke ervaring met een race in vergelijkbare omstandigheden. ‘Ik had twee weken geleden zelf een race in Japan waar het ook ontiegelijk heet was, echt niet normaal.’ Hij benadrukt hoe fysiek veeleisend deze races kunnen zijn.

Niet alleen de weersomstandigheden spelen een rol

Naast de weersomstandigheden moeten coureurs ook omgaan met het hobbelige circuit, wat de uitdaging vergroot. ‘Dat maakt het nog zwaarder voor de coureurs. We zullen alle coureurs ongetwijfeld weer met koelvesten op de grid zien staan. Veel drinken en een goede balans vinden in wat je allemaal tot je neemt is belangrijk’, legt Tung uit.

Een ander uniek aspect van de Grand Prix van Singapore is het rijden onder kunstlicht. Hoewel coureurs doorgaans snel aan deze omstandigheden wennen, merkt Tung op dat dit jaar alle lampen rond het circuit zijn vervangen door ledlampen, wat een andere lichtintensiteit met zich meebrengt. Daardoor zullen sommige coureurs andere vizieren gebruiken voor beter zicht. Wat het circuit zelf betreft, zijn er aanpassingen gemaakt ten opzichte van vorig jaar. ‘Ze hebben het circuit een stuk sneller gemaakt. De rondetijd zal omlaaggaan en het zal iets intenser worden voor de remmen.’ Hoewel dit de banden kan helpen, blijft het de vraag of het racen daadwerkelijk verbeterd wordt.

Een opvallend feit is dat Max Verstappen nog nooit de Grand Prix van Singapore heeft gewonnen, ondanks zijn uitstekende prestaties op andere circuits. Tung beschouwt dit als een samenloop van omstandigheden en pech voor Verstappen, maar benadrukt dat het rijden op een stratencircuit nooit eenvoudig is. 'Er zijn jaren geweest waarin de Red Bull uitermate goed was op dit type circuit, maar in die tijd was Verstappen betrokken bij een startcrash en vorig jaar had hij problemen in de kwalificatie. Het is niet zozeer dat hij hier niet snel of niet goed is geweest, hij heeft ook gewoon niet het geluk aan zijn zijde gehad.'

Of Verstappen dit jaar wel weet te zegevieren, is nog maar de vraag. 'We zeiden eerder al: er komen ook circuits aan waar ze (Red Bull, red.) minder goed gaan zijn en Singapore is daar één van. Sterker nog, ik denk dat dit de enige baan is waarvan ze zelf zeggen dat ze geen uitgesproken favoriet zijn', meent Tung. 'Het is natuurlijk echt niet zo dat Red Bull hier opeens een slechte auto heeft, maar de sterke punten van de auto komen hier wel wat minder tot uiting. Dat komt niet alleen door de lay-out van het circuit, het heeft er ook mee te maken dat de baan best wel hobbelig is en dat je vaak kerbstones moet pakken. Dat zijn dingen waar deze auto niet zo goed in is. Dit is wel relatief allemaal. We weten ook hoe groot het gat in de afgelopen races was, maar het zou best zo kunnen zijn dat het dit weekend allemaal net iets dichter bij elkaar zit.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws