Met het abonnement op P1 zal Red Bull Mercedes binnenkort al achter zich laten in deze statistiek Formule 1
Formule 1

Met het abonnement op P1 zal Red Bull Mercedes binnenkort al achter zich laten in deze statistiek

Met het abonnement op P1 zal Red Bull Mercedes binnenkort al achter zich laten in deze statistiek

Red Bull Racing heeft al twee bijzonder succesvolle seizoenen after de rug en lijkt voor de grote regelrevolutie van 2026 nog de jacht in te zetten op Mercedes in de statistieken van het aantal zeges per team. In Saoedi-Arabië behaalde de Oostenrijkse renstal haar dertigste één-twee finish en haar 115e zege, de Zilverpijlen hebben 125 zeges. Hoe staan de constructeurs ervoor? F1Maximaal heeft het uitgezocht.

Het weekend op het stratencircuit in Jeddah markeerde niet alleen een mijlpaal voor Max Verstappen, die daar zijn honderdste podium pakte. Doordat Sergio Pérez net als in Bahrein het resultaat compleet maakte, wist Red Bull haar dertigste één-tweetje te pakken. In de afgelopen twee seizoenen ging het Red Bull voor de wind, waardoor ze betreffende de statistieken van de constructeurs in konden lopen op een aantal (historische) constructeurs.

Red Bull nog ver verwijderd van Ferrari

Met haar dertigste één-twee staat Red Bull momenteel vijfde in het rijtje van meeste één-twee finishes per constructeur. Ferrari is al een lange tijd de leider van deze statistiek, de Italiaanse renstal wist namelijk 85 keer op P1 en P2 te eindigen. Mercedes komt daarna, met 59 één-twee finishes. Het totaal aantal podiums van Ferrari is 809, Mercedes heeft er behoorlijk wat minder, namelijk 289. Beide renstallen hebben vijf keer achter elkaar een één-twee weten te behalen.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Met het abonnement op P1 zal Red Bull Mercedes binnenkort al achter zich laten in deze statistiek
Tabel 1. Aantal één-twee finishes per constructeur.

Red Bull moet nog vier keer achter elkaar met Verstappen en Pérez op P1 en P2 eindigen om Williams te passeren. De Oostenrijkse renstal wist dat tot nu toe twee keer achter elkaar te doen. Dat lukten Sebastian Vettel en Mark Webber in 2009, Verstappen en Pérez in 2023, en nu heeft het huidige Red Bull-duo ook het 2024-seizoen geopend met een opeenvolgende één-twee finish. Theoretisch gezien zou het Red Bull kunnen lukken om dit jaar nog het record van McLaren te pakken, maar dan zouden de coureurs nog achttien keer op P1 en P2 moeten eindigen.

Red Bull passeert Williams in aantal zeges per constructeur

Wat dit jaar minder onwaarschijnlijk lijkt, is dat Red Bull de top drie van de meeste zeges per constructeur in zal gaan. Op dit moment heeft de Oostenrijkse renstal 115 zeges op haar naam staan en Mercedes 125. Gezien Verstappens huidige vorm lijkt het erop dat hij nog wel een paar overwinningen gaat behalen dit jaar. Er zijn nog tien zeges nodig om Mercedes te evenaren.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Met het abonnement op P1 zal Red Bull Mercedes binnenkort al achter zich laten in deze statistiek
Tabel 2. De vijf constructeurs met de meeste zeges

Om McLaren te evenaren en te passeren duurt nog wel even, daarvoor moet de Oostenrijkse renstal nog 71 zeges boeken. Als ze non-stop wint, dan zou dat ongeveer drie raceseizoenen kosten. Het kan natuurlijk, maar aangezien de regels vanaf 2026 over de kop gaan en er wordt verwacht dat het wel eens het einde van de dominantie van Red Bull gaat zijn, is dat nog even afwachten.

Tot 2026 kan het team uit Milton Keynes vanzelfsprekend wel op hetzelfde aantal constructeurstitels komen. Ferrari wordt op dit gebied waarschijnlijk niet snel geëvenaard, maar wie weet verkeert Red Bull nog jaren in zo'n dominante staat dat het haar wel gaat lukken. Het zou voor Ford, het Amerikaanse bedrijf dat vanaf 2026 met Red Bull in zee gaat, natuurlijk fantastisch zijn als de samenwerking direct succesvol is.

Ferrari ook op andere gebieden meest succesvolle constructeur

Ferrari's eerste deelname vond plaats in 1950, dus dan is het ook niet zo gek dat deze historische constructeur in alle statistieken bovenaan staat. De Italiaanse renstal gaat al 74 jaar mee in de koningsklasse, Red Bull en Mercedes respectievelijk negentien en veertien jaar. In een kortere periode zijn de twee laatst genoemde constructeurs dus wel succesvoller. Red Bull zit binnen negentien jaar al zo'n beetje op de helft van het aantal zeges van Ferrari, Mercedes zelfs over de helft.

Tekst gaat verder onder de foto.

michael schumacher ferrari brazilie 2001
Schumacher in Brazilië in 2001, het jaar waarin hij zijn vierde titel won. (Foto: Ferrari F1 Media)

De constructeur uit Maranello kende meerdere dominante jaren, maar het bekendste tijdperk van Ferrari zijn de jaren 1999 tot en met 2004, met Michael Schumacher. In 2008 won Ferrari voor het laatst een constructeurstitel. De rijderstitel ging dat jaar naar Lewis Hamilton, die toen nog voor McLaren reed.

Mercedes was dominant in de jaren 2014 tot en met 2020, en won in 2021 ook de constructeurstitel, waardoor de teller op acht titels staat. Red Bull is in ieder geval bezig om dichter bij de twee andere succesvolle constructeurs te komen. Mercedes kan ze als eerste inhalen op het gebied van het aantal zeges. Om Ferrari en McLaren te evenaren, moet de Oostenrijkse renstal het abonnement op P1 voorlopig nog niet opzeggen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws