Sainz ziet genoeg kansen om Red Bull te verslaan: 'Dan is alles mogelijk' Formule 1
Formule 1

Sainz ziet genoeg kansen om Red Bull te verslaan: 'Dan is alles mogelijk'

Sainz ziet genoeg kansen om Red Bull te verslaan: 'Dan is alles mogelijk'

Terwijl de eerste dag in Canada letterlijk en figuurlijk in het water is gevallen, beschouwde Carlos Sainz het als een leerzame dag. Volgens de Madrileen ging het vooral om te zien hoe de auto reageerde op de omstandigheden die later in het weekend waarschijnlijk ook een grote rol gaan spelen. De Ferrari-coureur suggereert dat de wisselende weersomstandigheden veel kansen kunnen bieden in Canada.

Voorafgaand aan de eerste vrije training hagelde het zelfs, en kwamen er hagelstenen zo groot als pingpongballen uit de lucht vallen. Daarna viel er een flinke regenbui. Richting het eerste moment dat de auto's de baan opkwamen, ruim nadat de sessie al was gestart, was de baan dus behoorlijk nat. Het duurde dan ook even voordat de coureurs het Canadese asfalt gingen verkennen. Op een natte baan rijden brengt vanzelfsprekend risico's met zich mee, maar Sainz vond het wel een leerzame dag. 'Je kunt op dagen als deze altijd iets leren', zegt Sainz tegenover Formula1.com.

'Voor mij ging het meer om de intensiteit van de regen in verband te brengen met de baan, hoe droog of nat deze was, en welke band op elk moment geschikt was', vervolgt de Spanjaard. 'Dit zal een nuttige les zijn, omdat het erop lijkt dat de rest van het weekend vergelijkbare omstandigheden zal hebben als vrijdag.' Voor de rest van het weekend lijkt het namelijk te blijven regenen, en is de kans op een natte kwalificatie en een regenrace aardig groot. Sainz is daarom blij met de rondes die hij al heeft kunnen rijden, om een beetje een gevoel te krijgen van het gedrag van de SF-24.

'Rondetijden zijn dan niet zo relevant'

Imponeren met wat snelle rondes zat er voor Ferrari dus niet in. 'In plaats van te proberen een rondetijd neer te zetten, probeerde ik de auto te voelen onder verschillende omstandigheden, met verschillende banden, om te zien welke band geschikt zal zijn op het juiste moment, voor de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag', vervolgt Sainz. Natte omstandigheden kunnen onvoorspelbare situaties creëeren, en daar doelt hij op. 'Dan is alles mogelijk. De laatste keer met regen, dat was in China, hadden we nog wat moeite.'

Toen lukte het Ferrari niet helemaal om de banden goed op te warmen, en stonden ze ver achter de polesitter. 'Helaas maak je als coureur tegenwoordig niet zoveel verschil', legt Sainz uit. 'Alles hangt af van hoe de auto de band in het juiste temperatuurvenster brengt, en als dat lukt, ben je twee of drie seconden sneller. Daar richten we ons nu op, en we hopen dat, als het zaterdag weer zo is, dat we dan goede prestaties kunnen leveren', aldus de 29-jarige.

Geen helder beeld van Red Bull

Na de eerste dag hebben Ferrari en concurrent McLaren nog geen helder beeld van hoe Red Bull Racing ervoor staat. Max Verstappen en Sergio Pérez eindigden de eerste sessie op P5 en P8, maar gezien de omstandigheden zijn de tijden die de coureurs neer hebben gezet niet echt representatief. In de tweede vrije training moest Verstappen zijn bolide op tijd parkeren vanwege een probleem met het ERS-systeem. Teamadviseur Helmut Marko bevestigde tegenover Motorsport.com dat het om een oude motor ging. Het is dus afwachten hoe de teams ervoor staan richting de kwalificatie.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws