Update | Tsunoda krijgt boete voor gebruik beledigende taal, heeft excuses aangeboden Formule 1
Formule 1

Update | Tsunoda krijgt boete voor gebruik beledigende taal, heeft excuses aangeboden

Update | Tsunoda krijgt boete voor gebruik beledigende taal, heeft excuses aangeboden

De FIA stelt een onderzoek in naar uitspraken die Yuki Tsunoda tijdens de kwalificatie in Oostenrijk deed. De coureur van Visa Cash App RB zou een woord hebben gebruikt dat gezien wordt als beledigend voor mensen met een beperking. Dit valt te lezen in een officieel document van de FIA.

Het incident vond plaats tijdens Q1 in de kwalificatie op zaterdag. 'These guys are f*cking r*tards', zou de Japanner hebben gezegd nadat Zhou Guanyu hem inhaalde in de pitstraat. Het voorval werd meermaals benoemd op sociale media en er werd een melding gemaakt bij de FIA. Tsunoda moet zich bij de stewards verantwoorden.

De uitspraak van Tsunoda is mogelijk in strijd met meerdere artikelen van de International Sporting Code van de FIA. In artikel 12.2.1.f staat dat een sporter de regels breekt wanneer er sprake is van woorden, daden of geschriften die zorgen voor morele schade bij de FIA, de organen, leden en functionarissen gelieerd aan de FIA, of motorsport en de waarden van de FIA in het algemeen. Mogelijk is de uitspraak ook in strijd met artikel 12.2.1.m, deze heeft namelijk betrekking tot publieke aansporing tot geweld of haat.

Eerdere voorvallen met Wolff, Vasseur en Verstappen

Artikel 12.2.1.f werd vorig jaar al eens toegepast toen Toto Wolff en Frédéric Vasseur scheldwoorden gebruikten tijdens een officiële persconferentie tijdens de Grand Prix van las Vegas. De teambazen van Mercedes en Ferrari kregen destijds een formele waarschuwing. Ook Verstappen maakte zich al eens schuldig aan het gebruik van soortgelijke woorden. Zo maakte hij gebruik van hetzelfde pejoratief als Tsunoda na een incident met Lance Stroll tijdens een training voor de Grand Prix van Portugal in 2020. Ook noemde de Nederlander de Aston Martin-coureur toen een mongool. De drievoudig wereldkampioen gaf destijds aan dat hij niemand wilde beledigen en dat de woorden die hij gekozen had misschien niet de juiste waren. Hij kreeg geen straf van de FIA.

Update 22:06u (29/06) | Tsunoda moet boete betalen voor gebruik pejoratief

Na een bezoek aan de stewards, wordt Tsunoda geacht een geldboete van 40.000 euro te betalen voor het incident tijdens de kwalificatie. 20.000 euro wordt kwijtgescholden op de voorwaarde dat er geen soortgelijk incident meer zal plaatsvinden gedurende de rest van het seizoen.

Het document toont aan dat Tsunoda niet op de hoogte was van de beledigende lading van het woord dat hij gebruikte. De Japanner stelde dat omdat Engels niet zijn eerste taal is, hij dacht dat het iets anders betekende. De coureur was naar verluidt geschokt toen hij hoorde over de validistische lading van het woord en bood zijn excuses aan.

Toch besloten de stewards hem een boete te geven omdat ze het gebruik van het pejoratief als beledigend en ongepast zien. De hoge boete is om die reden verplicht. Er werd bij het nemen van de beslissing wel rekening gehouden met het feit dat Tsunoda berouw toonde en aanbood een publiek excuses aan te bieden. Om die reden werd de boete gehalveerd. De Japanner bood na afloop op de sociale kanalen zijn excuses aan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws