Tunnels en mogelijk een kombocht, wat staat de Formule 1-fans in Madrid te wachten? Formule 1
Formule 1

Tunnels en mogelijk een kombocht, wat staat de Formule 1-fans in Madrid te wachten?

Tunnels en mogelijk een kombocht, wat staat de Formule 1-fans in Madrid te wachten?

Op dinsdagochtend kwam de langverwachte aankondiging, dat de Formule 1 vanaf 2026 een plekje op de kalender vrijmaakt voor Madrid. Onder veel Formule 1-fans kon het bericht dat er wederom een stratenrace wordt toegevoegd niet op veel enthousiasme rekenen, maar Sky Sports F1-verslaggever Ted Kravitz verwacht wel een spectaculaire configuratie van het circuit.

De Grand Prix van Spanje vindt al ruim dertig jaar plaats op het circuit in Barcelona, dat niet altijd voor de spannendste races zorgt, maar wel een vaste waarde op de kalender is. In 2026 verhuist het evenement naar Madrid. 'Er is niet alleen in de voetbalwereld sprake van veel rivaliteit tussen de Spaanse steden Madrid en Barcelona. Barcelona organiseert de Grand Prix al sinds 1991, en het circuit werd ook veel gebruikt als testcircuit. Nu gaan we dus vanaf 2026 naar Madrid.'

'De Formule 1-bazen overlegden al redelijk lang met de organisatie in Madrid, dus we wisten wel dat dit eraan zat te komen. Het plan is om het circuit om het F1 Exhibition Centre te leggen. Er komen een aantal tunnels, en mogelijk komt er een bocht met banking', vertelt Kravitz. Momenteel staat Zandvoort juist bekend om het gebruik van bochten met banking, wat een succes is gebleken in de Nederlandse races.

Heeft Barcelona nog kans?

'Het lijkt erop dat het een ambitieus plan wordt voor de Formule 1 en voor Spanje, ook al heeft Spanje met Fernando Alonso en Carlos Sainz twee topcoureurs, om twee Grands Prix op een alsmaar drukkere kalender te hebben', aldus de Sky Sports F1-verslaggever. Kravitz gaat hierbij in op de mogelijkheid dat Barcelona ook op de kalender blijft staan, iets dat nog niet zeker is. Formule 1-CEO Stefano Domenicali heeft wel al aangegeven dat dit tot de mogelijkheden behoort. Het circuit, waar Verstappen zijn eerste Grand Prix-zege pakte, heeft nu een contract tot en met 2025.

Kravitz beseft wel dat de onderhandelingspositie van Barcelona verder verslechterd is door de deal tussen de Formule 1 en Madrid. 'Ik verwacht dat Barcelona van de kalender af zal vallen, tenzij ze met een flinke zak geld komen aanzetten. Het zou met niet verbazen als ze in 2026 wel nog op de kalender staan, in het eerste jaar dat Madrid op de kalender staat. Madrid is spannend, maar Barcelona behoort tot het meubilair in de Formule 1. Ik kan me echter moeilijk voorstellen dat er voor beide circuits plek op de kalender is na 2026.'

De laatste jaren komen er steeds meer stratencircuits op de Formule 1-kalender te staan, waarbij Las Vegas tot nu toe de laatste toevoeging was. 'De Formule 1 wil het adverteren in combinatie met een stedentrip. De fans kunnen naar Madrid gaan, van de stad genieten, en misschien een voetbalwedstrijd volgen, en dan met de metro of de bus naar de nieuwe Grand Prix gaan. Dit verbaast me niet, want dit is de richting die de Formule 1 gekozen heeft, ook met de lange verbintenis', zegt Kravitz over de tienjarige deal van het evenement.

Mercedes optimistisch voor 2024

Kravitz ging ook nog in op het aankomende seizoen, waarin teams als Mercedes, Ferrari, McLaren, en Aston Martin het gat op Red Bull Racing zullen willen dichten. 'Toto Wolff heeft zijn contract bij Mercedes verlengd, en heeft gezegd dat ze veelbelovende dingen zien bij Mercedes, zodat Lewis Hamilton en George Russell een auto mogen verwachten die hun talent eer aandoet', vindt Kravitz. 'Dat is het enige serieuze gerucht, dat we gehoord hebben van de uitdagers van Red Bull Racing. Wolff zegt dat de geluiden uit de ontwerpafdeling en uit de windtunnel veelbelovend zijn, en dat ze het gevoel hebben dat ze weer een echte raceauto zullen hebben. Reden genoeg dus voor George en Lewis om optimistisch te zijn.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws