McLaren verslaat Red Bull betreffende aantal sponsoren, Red Bull pronkt nog steeds met megadeal Formule 1
Formule 1

McLaren verslaat Red Bull betreffende aantal sponsoren, Red Bull pronkt nog steeds met megadeal

McLaren verslaat Red Bull betreffende aantal sponsoren, Red Bull pronkt nog steeds met megadeal

McLaren leidt bij het ingaan van het 2024-seizoen de dans betreffende het aantal sponsoren. De Britse renstal heeft er maar liefst 47, en dat was tijdens het 2023-seizoen al te zien aan de stickers die de livery van de bolide bedekten. Stake F1 Team voegt zich op de tweede plek met veertig sponsoren, en Red Bull Racing op de derde plek met 36 sponsoren. Mercedes staat verrassend genoeg niet in de top vijf.

Aan het runnen van een Formule 1-team zit een behoorlijk prijskaartje vast en daarom is het ook niet gek dat er veel sponsoren per team nodig zijn. Sponsoren helpen met het dekken van de hoge kosten, van de loonstroken van het personeel tot duurdere uitgaven gerelateerd aan het ontwikkelen van de auto en testdagen. Sponsoren zijn cruciaal geworden om competitief te blijven op de baan. Het kan worden gezien als een symbolische relatie tussen de Formule 1 en de merken die ervoor kiezen om één van de teams of zelfs de sport zelf te sponsoren.

Als zodanig kan dit unieke marketinginstrument een diepgaande invloed hebben op hoe fans zich verbinden met een merk dat ervoor kiest om geassocieerd te worden met een team. Denk maar aan de Red Bull-blikjes in de supermarkt, die af en toe een speciale Max Verstappen- of Sergio Pérez-editie hebben, of de Ray Ban-zonnebrillen die Ferrari promoot. Op die manier kan de sponsor genieten van de voordelen van het sponsoren van een Formule 1-team. Naast teamsponsoren zijn er vanzelfsprekend nog sponsoren per coureur. Laten we eens gaan kijken naar het aantal sponsoren per team aan het begin van 2024. Dit aantal kan gedurende het seizoen natuurlijk nog veranderen.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Tabel 1. Aantal sponsoren per team bij het ingaan van 2024. (Bron: F1Maximaal.nl)
Tabel 1. Aantal sponsoren per team bij het ingaan van 2024. (Bron: F1Maximaal.nl)

McLaren is overduidelijk het team met de meeste sponsoren. Gedurende het 2023-seizoen was al te zien dat de Britse renstal aardig wat partners heeft weten binnen te slepen en deals heeft kunnen sluiten. McLaren-CEO Zak Brown heeft de afgelopen seizoenen zijn ervaring in de commerciële wereld ingezet om sponsoren als Google, Dell en British American Tabacco (VELO) aan boord te halen. Recentelijk heeft McLaren nog een grote sponsor bij Mercedes weggekaapt, namelijk Monster Energy. De energiedrankengigant was veertien jaar lang een partner van Mercedes, maar is sinds november 2023 overgestapt naar een van haar klantenteams.

McLaren maakte op 12 januari bekend dat het in zee zal gaan met het Spaanse biermerk Estrella Galicia 0.0, dat eerst Ferrari sponsorde. De Britse renstal lijkt dus bezig te zijn om grote sponsoren bij andere teams weg te kapen. Cryptoplatform OKX is vermoedelijk de grootste sponsor. Dit bedrijf zou 'honderden miljoenen' leveren, al werden exacte cijfers niet bekendgemaakt. Stake F1 Team, voorheen Alfa Romeo, staat op de tweede plek in de tabel met veertig partners. Haar meest belangrijke partner is ook de titelsponsor: Stake. Sauber is een tweejarige deal aangegaan met het cryptocasino en sports betting platform Stake, en zal zo blijven heten tot Audi arriveert in 2026. Met Stake heeft Sauber een deal van 33 miljoen dollar per jaar.

Red Bull sloot in 2022 megadeal met Oracle van 500 miljoen dollar

Hoewel Red Bull niet de meeste partners heeft, heeft het team wel de megadeal met titelsponsor Oracle. In 2022 sloten de Oostenrijkse renstal en Amerikaanse techgigant een vijfjarige deal ter waarde van 500 miljoen dollar, wat dus neerkomt op 100 miljoen dollar per jaar. Naast Oracle heeft Red Bull ook nog een grote deal met ByBit. Het cryptoplatform sloot in 2022 een deal met Red Bull voor 150 miljoen dollar voor drie jaar, en dus levert ByBit 50 miljoen dollar per jaar. De informatie over de deals is gebaseerd op het einde van het 2023-seizoen, aangezien er over sommige deals van 2024 nog niets bekend is.

De tekst gaat verder onder de tabel.

Tabel 2. Belangrijkste sponsoren per team en het bedrag dat de sponsoren per jaar leveren. (Bron: F1Maximaal.nl)
Tabel 2. Belangrijkste sponsoren per team en het bedrag dat de sponsoren per jaar leveren. (Bron: F1Maximaal.nl)

Terwijl Mercedes dus niet in de top vijf stond van de meeste sponsoren, levert titelsponsor Petronas wel een deal van 75 miljoen dollar per jaar. De tweede belangrijkste partner, INEOS, heeft zelfs aandelen in het team. De Zilverpijlen hebben recentelijk nog een overeenkomst gesloten met WhatsApp en bedrijfssoftware-gigant SAP.

De bedragen die de belangrijkste sponsoren van de andere teams leveren, zijn significant lager. Ferrari verloor aan het begin van het 2023-seizoen Snapdragon en Velas, en daardoor moesten andere sponsoren een gat van zo'n 55 miljoen dollar op zien te vullen. Kort na het verlies van die twee sponsoren sloot Ferrari een deal met Bitdefender en HCL Software. In maart 2023 voegde ook VGW zich toe aan het sponsorenlijstje van de Italiaanse renstal.

AlphaTauri en Williams onderaan de ranglijst

AlphaTauri en Williams staan onderaan de ranglijst betreffende de sponsoren en het bedrag dat de belangrijkste sponsoren leveren. Na het vertrek van Nicholas Latifi aan het einde van het 2022-seizoen, verloor Williams de sponsoren Lavazza en Sofina, die samen zorgden zo'n 20 miljoen dollar per jaar. De Britse renstal sloot aan het begin van 2023 echter een deal met oliegigant Gulf Oil en levert zo'n vier miljoen dollar per jaar. Aan het einde van het 2023-seizoen kondigde de Britse renstal een samenwerking met The Hut Group (THG) aan, waardoor ook de stickers van THG-bedrijven MyProtein en Ingenuity op de bolides verschenen.

AlphaTauri moet een groot deel van haar sponsorengeld krijgen van AlphaTauri, het kledingmerk. Volgens GlobalData betaalt het kledingmerk zo'n vijftien miljoen dollar per jaar, al wordt verwacht dat deze deal dit jaar wordt beëindigd vanwege de naamsverandering van het team. Naast AlphaTauri zijn ook PKN Orlen en Honda grote sponsoren van het zusterteam van Red Bull. Mocht de naam inderdaad veranderd worden naar Visa Cash App Red Bull, dan zal het team uiteraard ook Visa en CashApp als sponsoren krijgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws