Grand Prix van Madrid vanaf 2026 een feit: race tot en met 2035 op F1-kalender Formule 1
Formule 1

Grand Prix van Madrid vanaf 2026 een feit: race tot en met 2035 op F1-kalender

Grand Prix van Madrid vanaf 2026 een feit: race tot en met 2035 op F1-kalender

Er komt vanaf 2026 een Grand Prix van Madrid, hebben de officiële kanalen bevestigd. Het hing al een tijdje in de lucht dat de race in de Spaanse hoofdstad aangekondigd zou worden, aangezien er al een aantal jaren geruchten waren over een Grand Prix in de straten van Madrid. Of de Formule 1 na 2026 ook nog te vinden zal zijn op het Circuit de Barcelona-Catalunya, waar de afgelopen jaren de Grand Prix van Spanje werd verreden, is onbekend.

In Spanje wordt er al een lange tijd gesproken over een race in Madrid. In 2014 werd er al gesproken over plannen om een Grand Prix naar de hoofdstad te brengen en dat is nu gerealiseerd. In de laatste maanden van 2023 werd het steeds duidelijker dat de race er zou komen en vanaf 2026 zal er dus daadwerkelijk geracet worden in de straten van de Spaanse hoofdstad. Bovendien tekent de Grand Prix van Madrid een lange deal met de Formule 1; deze deal loopt immers door tot en met 2035.

Het hybride circuit waarop geracet zal worden, zal dicht bij het centrum van Madrid liggen. De coureurs zullen over het bijna 5,5 kilometer lange circuit langs enkele bekende punten scheuren. Zo is het trainingscomplex van voetbalclub Real Madrid één van de punten waar de coureurs langs zullen rijden. Een belangrijke overweging om de race naar de Spaanse hoofdstad te halen, was de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Dat was bij het Circuit de Barcelona-Catalunya een hoofdpijndossier en in Madrid staat het juist hoog op de agenda.

Hybride circuit in Madrid

Het voorgestelde circuit moet nog goedgekeurd worden, maar het gaat om een hybride baan van 5,47 kilometer lang met twintig bochten. De coureurs zullen een deel van de al bestaande wegen gebruiken, maar een groot deel moet nog aangelegd worden. Het deel rondom het complex van Real Madrid zal pas na goedkeuring van de FIA worden gebouwd. Het circuit zal met de klok mee worden gereden.

Toekomst Circuit de Barcelona-Catalunya nog onzeker

De afgelopen jaren is er geracet op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Het circuit heeft veel kritiek te verwerken gehad vanwege de lay-out, maar er zijn wat aanpassingen gemaakt. Het is echter de vraag of dat voldoende zal zijn voor het circuit waar ook vaak de testdagen op verreden zijn. Het contract met de Formule 1 loopt tot en met 2026, wat zou betekenen dat er dat jaar twee Grands Prix in Spanje zullen zijn. Of het contract uiteindelijk verlengd zal worden, is nog maar zeer de vraag.

F1 en FIA zeer te spreken over deal met Madrid

Bij de Formule 1 is men blij met de aankondiging van de race in Madrid. 'Madrid is een ongelooflijke stad met een geweldig sportief en cultureel erfgoed, en de aankondiging van vandaag markeert een opwindend nieuw hoofdstuk voor de Formule 1 in Spanje', wordt Stefano Domenicali geciteerd door Formula1.com. Mohammed Ben Sulayem, president van de FIA, is voornamelijk blij dat de Formule 1 op deze manier stappen zet richting een klimaatneutraal beleid. 'Hiermee wil Madrid diep ingaan op de ontwikkeling van een nieuw concept dat sport en entertainment combineert, terwijl het een gedenkwaardig evenement levert.'

Poll

Wat vindt u van de Grand Prix van Madrid?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws