Uitzendrechten worden vijf jaar vastgelegd, niet drie: 'Gaat Ziggo of Viaplay kwart miljard kosten' Formule 1
Formule 1

Uitzendrechten worden vijf jaar vastgelegd, niet drie: 'Gaat Ziggo of Viaplay kwart miljard kosten'

Uitzendrechten worden vijf jaar vastgelegd, niet drie: 'Gaat Ziggo of Viaplay kwart miljard kosten'

Sportmarketeer Chris Woerts weet te melden dat Formula One Management (FOM) de uitzendrechten van de Formule 1 voor de komende vijf jaar wil vaststellen, terwijl er eerder werd gesproken over een driejarig contract. Daar zit ook een behoorlijk prijskaartje aan, Ziggo Sport of Viaplay zal namelijk een kwart miljard euro neer moeten tellen.

Er is de laatste tijd veel gebeurd, besproken, gespeculeerd betreffende de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland. Sportmarketeer Woerts weet vaker wat te melden, maar van de ene week op de andere verandert er nog wel eens wat. De ene keer meldt hij dat Ziggo toch kans maakt, later was het toch Viaplay. Hoe staat het er nu eigenlijk voor met de F1-uitzendrechten? We hebben geprobeerd het zo helder mogelijk op een rijtje te zetten.

Begin dit jaar liet Viaplay weten financieel in zwaar weer te zitten, de kwartaalcijfers cijfers waren donkerrood en dat voorspelde niet veel goeds. In een exclusief interview met F1Maximaal vertelde Woerts dat de antwoorden op de vragen wie, wat en hoe de uitzendrechten zal bemachtigen, mogelijk nog lang op zich laat wachten. De sportmarketeer gaf aan dat Ziggo Sport er alles aan zou doen om de uitzendrechten terug te pakken. De prijs zou afhankelijk zijn van wat men ervoor wilde geven.

Ziggo zou de strijd winnen, Viaplay tovert andere samenwerking uit de hoge hoed

In februari 2024 stond Viaplay er echt niet goed voor, na een crash van het bedrijf had het een waarde van 'slechts' 270 miljoen dollar. Na wat financiële injecties en herstructurering van de schulden wist het Scandinavische bedrijf weer wat op te krabbelen. Halverwege maart kwam Woerts met het bericht op X dat de FOM met nog maar één partij in gesprek zou zijn. RTL was al uitgeschakeld in de strijd om de uitzendrechten, en het zou dan wederom tussen Ziggo Sport en Viaplay gaan. Daarvoor zei de sportmarketeer nog dat de FOM hoopte dat de knoop voor de start van het 2024-seizoen zou worden doorgehakt.

Dat is echter niet het geval, want we weten nu nog steeds niet wie de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland krijgt vanaf 2025. Begin april kwam Viaplay met iets nieuws: de samenwerking met Talpa. De zender SBS9 is omgedoopt tot Viaplay TV en dus was de Formule 1 vanaf het Grand Prix-weekend van Japan ook 'gewoon' op tv te zien. Niet alles is echter live te kijken. Het lijkt erop dat alle partijen alles doen om de uitzendrechten te bemachtigen. Woerts laat wederom weten dat we niet snel antwoord krijgen op de vraag waar we de verrichtingen van Max Verstappen in 2025 kunnen bekijken.

'Ziggo weet nog van niks, Viaplay ook niet'

Op maandagavond 15 april kwam Woerts met een andere update betreffende de hele zaak. Volgens de sportmarketeer wil de FOM namelijk de uitzendrechten voor de komende vijf jaar vastleggen, terwijl er eerder werd gesproken over een driejarige deal. 'Het is duidelijk geworden dat het om een vijfjarig contract gaat en niet om een driejarig contract', zegt Woerts bij Vandaag Inside. 'Het is heel grappig dat het zo lang duurt. Ziggo weet nog van niks, Viaplay weet nog van niks', vervolgt de markteer bij de talkshow.

'Voor vijftig miljoen per jaar, dan moet je toch een bankgarantie neerleggen van 250 miljoen. Dat doet niet iedere bank, dat is gewoon heel lastig', legt Woerts uit. Eerder gaf Woerts aan dat het Viaplay waarschijnlijk wel gaat lukken om de uitzendrechten te behouden, maar daar zei hij bij Vandaag Inside niets over. Viaplay TV, dat dus sinds anderhalve week bestaat, is beschikbaar voor alle Nederlandse kijkers met een basic televisiepakket, maar dat geldt dus niet voor de abonnees van Ziggo, die het meest voordelige tv-pakket hebben. Mensen die bij de provider Viaplay TV wil kijken, moet dus een pluspakket aanschaffen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws