Update | FIA plaatste beschikbare tecpro barriers niet in Miami, Sainz eist uitleg Formule 1
Formule 1

Update | FIA plaatste beschikbare tecpro barriers niet in Miami, Sainz eist uitleg

Update | FIA plaatste beschikbare tecpro barriers niet in Miami, Sainz eist uitleg

Lando Norris is niet te spreken over de rol die de FIA vervulde tijdens het Grand Prix-weekend in Miami. Carlos Sainz en Esteban Ocon crashten allebei hard uitkomend van bocht 13 van het Miami International Autodrome. Het ongeluk van laatstgenoemde gebeurde tevens na advies van de Formule 1-coureurs om de betonnen muur te vervangen voor tecpro barriers. Daar werd echter niks mee gedaan.

Norris is daar niet blij mee en spreekt bij de Nederlandse tak van Motorsport.com zijn teleurstelling uit over de FIA: 'Als coureurs begrijpen wij dingen anders dan de personen die niet in deze auto’s rijden. Wanneer wij advies geven, is het belangrijk dat dat meegenomen wordt en er actie wordt ondernomen. Zeker wanneer het grote consequenties heeft zoals met deze tecpro.' Na de crash van Sainz op vrijdag spraken de coureurs met de FIA: 'Wij zeiden er wat van en er gebeurde niets', aldus de McLaren-coureur.

Ocon crashte een dag later op dezelfde wijze. Met een impact van 51 g was de impact wel zwaarder dan die van Sainz. 'Men moet gewoon naar ons luisteren', gaat Norris verder. 'Wij zijn degenen die in de auto’s rijden. Wij weten over heel veel dingen meer dan zij, over sommige dingen weten zij weer meer.' De Engelsman vindt dat er beter moet worden samengewerkt tussen de coureurs en de FIA: 'Maar op dit moment lijkt het er niet op dat we gehoord worden.'

Norris eist meer actie van FIA

De crash van Ocon was overigens dusdanig hard, dat Alpine het chassis van de gesneuvelde A522-bolide moest vervangen. Daardoor kon de Fransman tevens niet meedoen aan de kwalificatie, waarna hij in de race op zondag wel terugkwam naar de top tien. Norris vindt het desondanks onacceptabel dat de FIA niks deed met de zorgen van de coureurs: 'Ze moeten gewoon meer actie ondernemen.'

Update 17.40u (19/05) | FIA plaatste beschikbare tecpro barriers niet in Miami, Sainz eist uitleg

Carlos Sainz is niet blij met het feit dat de FIA geen actie heeft ondernomen na zijn zware crash tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Miami. De Ferrari-coureur crashte uitkomend van bocht 13 hard in een betonnen muur. Daar hield de Spanjaard naar eigen zeggen een knoop in zijn nek aan over. Een dag later crashte Esteban Ocon op soortgelijke wijze en met een impact van 51 g.

Sainz sprak na zijn eigen crash met de FIA: 'Hun reactie luidde dat het een angstaanjagende crash was en dat het nooit meer zou mogen gebeuren. En het gebeurde alsnog opnieuw', vertelt de 27-jarige tegenover RaceFans. Onder meer Sainz opperde voor het plaatsen van zogeheten tecpro barriers, die klappen beter opvangen. Sainz zegt dat die er wel waren, maar niet werden gebruikt.

'Er werd niks mee gedaan', gaat de oud-teamgenoot van Max Verstappen verder over het niet plaatsen van de muren. Hij eist dan ook een reactie van de FIA over de keuze om tecpro barriers niet te gebruiken in de verraderlijke bocht 13 van het Miami International Autodrome. 'We hebben een fatsoenlijke uitleg nodig om erachter te komen wat de exacte reden was om daar geen tecpro te plaatsen en zo Esteban te beschermen.'

Sainz kreeg knoop in nek na crash

Sainz gaat verder over de knoop in zijn nek: 'Ik heb de afgelopen week thuis getraind. Ik probeerde ervan te herstellen om hier (in Spanje, red.) zo goed mogelijk voorbereid te zijn.' Die knoop in zijn nek is naar eigen zeggen verholpen: 'Maar je weet het maar nooit als je daar 5 g voelt, zoals ik vrijdag van plan ben', besluit de Spaanse F1-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws