Update | 'Sicard treedt tijdens GP Monaco aan als sportief directeur FIA' Formule 1
Formule 1

Update | 'Sicard treedt tijdens GP Monaco aan als sportief directeur FIA'

Update | 'Sicard treedt tijdens GP Monaco aan als sportief directeur FIA'

De FIA heeft op zaterdagmiddag haar vervanger voor oud-sportdirecteur Michael Masi aangewezen. De autosportfederatie was na het ontslag van Masi al maanden op zoek naar de juiste vervanger en heeft deze nu gevonden in de persoon van DAMS-directeur François Sicard. Met de aanstelling hoopt de FIA een einde te maken aan de controverse die in de Grand Prix van Abu Dhabi was ontstaan.

In de conclusies van het FIA-rapport over de controverse rond het safety car-incident van de Grand Prix van Abu Dhabi van vorig jaar staat dat een nieuwe sportdirecteur voor de Formule 1 zal worden aangewezen. Dit proces is op zaterdagmiddag afgerond met de aanstelling van DAMS-directeur Sicard. Zijn definitieve titel en volledige functieomschrijving moeten nog worden vastgesteld maar in principe zou zijn functie vergelijkbaar moeten zijn met de rol die Masi vorig jaar vervulde.

Rol sportdirecteur opgedeeld over meerdere personen

De titel van sportdirecteur was eerder de rol die Michael Masi bekleedde, maar de baan is nu opnieuw opgedeeld tussen FIA single-seater afdelingshoofd Peter Bayer en de belangrijkste Formule 1-werknemers bij de FIA, waaronder de nieuwe race-directeuren Niels Wittich en Eduardo Freitas. Sicard zal onder meer toezicht houden op de ontwikkeling van het sportreglement en contact onderhouden met de Formule 1-organisatie over zaken als de kalender en de circuit-licenties.

Naast de Formule 1 zal Sicard naar verwachting ook toezicht houden op de eenzitter-categorieën Formule 2, 3, 4 en Formula Regional van de FIA. Naar verluidt heeft de FIA een aantal mensen benaderd voor de rol, waaronder verschillende sportdirecteuren van de Formule 1-teams, maar geen van hen was beschikbaar om de functie aan te nemen. Sicard is nog niet eerder bij de Formule 1 betrokken geweest, maar de Fransman heeft veel ervaring opgedaan op andere niveaus in de sport en heeft met verschillende Formule 1-coureurs samengewerkt in de juniorenklassen.

Sicard kent een goede staat van dienst

Sicard studeerde af in de bedrijfskunde en ging in 1991 aan de slag bij Renault in een marketingfunctie. Tien jaar later stapte hij over naar Renault Sport. In 2005 was hij betrokken bij de oprichting van het World Series by Renault-kampioenschap, dat hij leidde tot het einde van haar derde seizoen in 2007. Onder de opvallende coureurs die in die periode in de categorie uitkwamen zaten Sebastian Vettel, Robert Kubica en Pastor Maldonado.

Eind 2007 stapte hij over naar de Oak Racing LMP2-organisatie als managing director, waar hij vier seizoenen zou blijven. In januari 2012 stapte hij over naar DAMS, opnieuw in de rol van managing director. Davide Valsecchi won dat jaar de GP2-titel en Jolyon Palmer evenaarde dat succes in 2014. Sinds de naamswijziging van GP2 naar Formule 2 in 2017 was de beste plaats in het rijderskampioenschap een tweede plaats van Nicholas Latifi in 2019, bovendien won DAMS in hetzelfde jaar de constructeurstitel. Verder won Kevin Magnussen de titel in de Formule Renault 3.5 Series met DAMS in 2013 en Carlos Sainz herhaalde dat huzarenstukje het jaar daarop. Onder Sicard's hoede won e.DAMS ook drie titels als constructeur in de Formule E. Verder werkte de Fransman met huidige F1-coureurs Alex Albon en Pierre Gasly in respectievelijk de GP2 en de Formule 2.

Einde van een langdurige controverse tussen FIA en teams

De startdatum van Sicard in zijn nieuwe functie is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk nog een paar weken duren voordat hij zijn verplichtingen bij DAMS kan afronden. Het tekent het einde van een lange controverse tussen de teambazen van Red Bull, Mercedes en de FIA over de besluitvorming rondom incidenten in Formule 1-races van vorig seizoen. Door de intense kampioensstrijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen gingen de twee kemphanen regelmatig over de scheef, en werden er veel discussies gevoerd met de wedstrijdleiding, onder aanvoering van Michael Masi. Met de aanstelling van Sicard en de nieuwe bestuursstructuur hoopt de FIA de controverse achter zich te laten.

Update 17.21u (19/05) | 'Sicard treedt tijdens GP Monaco aan als sportief directeur FIA'

Francois Sicard treedt tijdens het Grand Prix-weekend van Monaco aan als sportief directeur van de FIA. Dat meldt de Nederlandse tak van Motorsport.com donderdagmiddag. De oud-teambaas van DAMS, een grote naam uit de opstapklassen van de Formule 1, begint dan aan zijn nieuwe rol, die gemaakt werd door het volgens velen controversiële einde van de Grand Prix van Abu Dhabi vorig jaar.

Sicard is de vervanger van Michael Masi, die zijn rol als wedstrijdleider van de Formule 1 moest opgeven na de seizoensfinale van vorig seizoen. De Australiër is al vervangen door Niels Wittich en Eduardo Freitas, die aankomend weekend tijdens de Grand Prix van Spanje wedstrijdleider is. Naast de nieuwe wedstrijdleiders is er nu ook een sportief directeur aangesteld door de FIA.

In deze gloednieuwe rol moet Sicard onder andere de sportieve reglementen schrijven en bijwerken van de FIA. Ook krijgt hij de leiding over de wedstrijdleiding en mag hij namens het autosportorgaan het stewardsysteem in de gaten houden. Hij zal daarnaast ook over de opstapklassen Formule 2, Formule 3 en Formule 4 gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws