Update IX | Piquet aangeklaagd voor miljoenen euro's, oud-coureur krijgt twee weken om te reageren Formule 1
Formule 1

Update IX | Piquet aangeklaagd voor miljoenen euro's, oud-coureur krijgt twee weken om te reageren

Update IX | Piquet aangeklaagd voor miljoenen euro's, oud-coureur krijgt twee weken om te reageren

Nelson Piquet, de schoonvader van Max Verstappen en drievoudig wereldkampioen van de Formule 1, ligt momenteel zwaar onder vuur. De voormalig coureur heeft namelijk de Braziliaanse versie van het n-woord gebruikt om Lewis Hamilton te beschrijven toen hij sprak over de crash op Silverstone van vorig seizoen. Vooral online wordt er heftig gereageerd op interview van Piquet.

De crash tussen Verstappen en Hamilton tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië staat bij veel Formule 1-fans nog op het geheugen gegrift. Piquet werd er in een interview weer aan herinnerd en hij leek niet blij te zijn met de actie van de Mercedes-coureur. Het interview werd vorig jaar in november afgenomen, maar de beelden zijn weer omhoog gekomen. De voormalig coureur gebruikte het Braziliaanse woord neguinho, een racistische term.

'Die kleine zwarte gozer (wat netter vertaald, red.) gooide zijn neus in dat duel, maar hij moest wel terugkrabbelen, want er is gewoon geen ruimte voor twee coureurs om door die bocht te gaan', wordt Piquet geciteerd door de Braziliaanse tak van ESPN. 'Het was één grote grap. Hij had echt geluk, want het was alleen Verstappen die werd genaaid.' Hamilton kon de race uitrijden. Uiteindelijk kwam hij als eerste over de streep, en boekte hij zijn achtste thuiszege.

Buxton veroordeelt woorden Piquet

Op Twitter wordt het interview ook besproken onder Formule 1-journalisten. Onder andere Will Buxton liet zijn ongenoegen weten op social media. 'Dit moeten we snel en keihard veroordelen', schrijft de journalist op Twitter. 'Er is geen reden en ook geen excuus. Het heeft niks met taal te maken. Er is maar één vertaling van het woord. Ik heb het filmpje gezien, maar ik ga deze niet delen. Afschuwelijk', luidt het oordeel van Buxton. Bovendien snapt de Brit er niks van dat het filmpje nu pas op het internet circuleert. Hij had graag gezien dat er eerder actie werd ondernomen.

Update 11.40u (28/06) | F1 en Mercedes spreken zich uit tegen racisme: 'Lewis een ware kampioen voor diversiteit'

De Formule 1 en Mercedes zijn heel snel met een statement gekomen tegen de uitspraken van Nelson Piquet. Ze spreken zich uit tegen racisme en springen in de bres voor Lewis Hamilton. 'Discriminatie en racisme hoort geen onderdeel te zijn van de samenleving', wordt een statement van de Formule 1 geciteerd door de BBC. 'Lewis is een geweldige ambassadeur voor de sport.'

Het team van Mercedes heeft ook gereageerd op de uitspraken van de voormalig Formule 1-rijder. 'We veroordelen elke vorm van racistische taal. Lewis is altijd het speerpunt geweest in het gevecht tegen racisme, en hij is de ware kampioen voor diversiteit, zowel op als naast de baan.' De coureur en het team zullen samen blijven vechten voor diversiteit binnen de sport.

Update II 13.55u (28/04) | Hamilton reageert op uitspraken Piquet: 'Concentreren op het veranderen van de mentaliteit'

Lewis Hamilton heeft op Twitter gereageerd op de uitspraken van Nelson Piquet. Eerder bespraken de Formule 1, Mercedes en ook de FIA het voorval, en namen zij een standpunt in tegen racisme. Hamilton heeft zowel in het Engels als in het Portugees een statement gemaakt tegen de uitspraken van Piquet.

Eerst reageerde Hamilton op een tweet die zei: 'Wat als Hamilton 'Wie de f*** is Nelson Piquet?' had getweet en daarna Twitter had afgesloten'. De coureur van Mercedes schreef simpel: 'Stel je voor.' Daarna kwam het echte statement van de zevenvoudig wereldkampioen. 'Het is meer dan alleen taal. We moeten deze verouderde manier van denken veranderen, en deze hebben geen plaats in onze sport. We moeten nog veel leren. Het is tijd voor actie.' Ook tweette de coureur in het Portugees: 'Laten we ons concentreren op het veranderen van de mentaliteit.'

Update III 14.15u (29/06) | Piquet reageert op ontstane ophef: 'Nooit mijn bedoeling Hamilton te beledigen'

Nelson Piquet heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan rondom zijn uitspraken over Lewis Hamilton. Tijdens een interview in november van 2021 sprak de voormalig Formule 1-coureur over het incident tussen Hamilton en Max Verstappen op Silverstone. Hierbij gebruikte de Piquet het woord neguinho, een Braziliaans woord dat gebruikt kan worden als belediging. Dit was naar eigen zeggen nog de intentie van Piquet.

'Ik wil graag opheldering geven over verhalen die de ronde doen in de media over een uitspraak die ik vorig jaar in een interview deed', wordt Piquet geciteerd door Motorsport.com. 'Ik zei iets ondoordachts en ik verdedig het niet, maar ik zal verduidelijken dat de term in het Braziliaans-Portugees gebruikt kan worden op grote schaal, en in het verleden in de omgangstaal werd gebruikt als synoniem voor kerel of persoon.'

De voormalig coureur geeft dan ook aan dat het nooit zijn bedoeling is geweest om Hamilton, of iemand anders, te beledigen. Piquet biedt zijn excuses aan, en is vooral niet blij met de media. 'Ik zou nooit het woord gebruiken waarvan ik in sommige vertalingen ben beschuldigd. Ik bied mijn oprechte excuses aan, waaronder aan Lewis, hij is een ongelofelijke coureur. De vertaling van sommige media die nu op social media circuleert, is niet correct. Discriminatie hoort niet thuis in de Formule 1 of de maatschappij en ik ben blij om mijn gedachten in dat opzicht te verduidelijken', besluit de drievoudig wereldkampioen.

Update IV 15.13u (29/06) | Verontschuldiging Piquet deert niet: oud-coureur niet meer welkom in F1-paddock

Volgens verschillende bronnen is Nelson Piquet niet meer welkom in de Formule 1-paddock. De voormalig coureur zal worden geweerd na zijn uitspraken ten opzichte van Lewis Hamilton. De Braziliaan claimde dat hij de zevenvoudig wereldkampioen niet wilde beledigen, maar de verontschuldigingen van Piquet aan het adres van Hamilton zijn dus niet voldoende voor de Formule 1.

Update V 18.13u (30-06) |  Verstappen reageert op racismerel rond Nelson Piquet 

Veel teams hebben hun standpunt al gegeven rondom de racismerel van Nelson Piquet. Een lastig parket, waar regerend kampioen Max Verstappen nog geen reactie op had. Verstappen heeft een relatie met de dochter van Piquet en reageerde in Silverstone. 'Ik denk dat ik wat meer tijd heb doorgebracht met Nelson dan de gemiddelde persoon. En ik kan je zeggen: hij is echt geen racist. Maar het is niet correct om dat woord te gebruiken, dat weet hij zelf ook. Het is heel beledigend.'

De huidig WK-leider is het evenwel niet eens met de beslissing om Piquet de toegang tot de paddock te ontzeggen. 'Mensen verdienen een tweede kans. Ik denk dan dat een verbod niet zal helpen, zeker als het om een drievoudig wereldkampioen gaat.'

Update VI 22.50u (30/06) | Verstappen twijfelt aan effectiviteit paddockban Piquet

Max Verstappen had liever niet gezien dat zijn schoonvader, Nelson Piquet, niet meer welkom is op de paddock. Na racistische uitlatingen over Lewis Hamilton is de Braziliaan toegang tot de paddock ontzegd, en Verstappen denkt niet dat dat de juiste manier is om het probleem aan te pakken. Ook laat hij zich uit over Red Bulls voormalige reservecoureur Juri Vips, die zijn plekje in het juniorenprogramma kwijt is geraakt na racistische en homofobische uitlatingen.

The Race citeert de Nederlander, die in Groot-Brittannië dieper inging op hét onderwerp van de dag: de woorden van Piquet sr. over Hamilton in een oude Braziliaanse uitzending van het incident tussen Verstappen en de Engelsman in Copse corner. Is het de juiste beslissing van de F1 om Piquet toegang te weigeren? 'Dat weet ik nog net zo niet', denkt de Red Bull-coureur.

'Het is beter om er een open gesprek over te voeren. Wanneer je mensen uitsluit, verhelp je het probleem niet. Dan praat je er namelijk niet over', aldus Verstappen, die benadrukt dat communicatie in dit geval erg belangrijk is. Zijn reden: 'Als je iemand simpelweg toegang weigert, wordt het niet duidelijk wat je probeert na te streven. Je wil mensen inlichten. Dit soort problemen kunnen makkelijk opgelost worden.'

Junior Vips verliest plekje in Red Bull-juniorenteam

Recentelijk werd ook een Red Bull-junior de deur gewezen wegens enkele uitlatingen tijdens een livestream die niet door de beugel konden. Verstappen belicht dit incident ook: 'Het team heeft dat op een vergelijkbare manier opgelost, hij is nu geen Red Bull-junior meer. Ik denk wel dat mensen een tweede kans verdienen, zoiets flap je er gemakkelijk uit.'

'Soms denken mensen niet na over hoeveel pijn dat soort opmerkingen kunnen doen. Ik ken Juri beter dan de meeste mensen, hij is ontzettend aardig en weet precies wat hij verkeerd gedaan heeft', concludeert Verstappen. Hij ziet het dan ook echt als een fout van de Est en zal waarschijnlijk vrede hebben met het feit dat zijn F2-team, Hitech GP, hem zijn stoeltje niet ontnomen heeft voor het resterende 2022-seizoen.

Update VII 12.50u (01/07) | Meer beelden opgedoken van racistische en homofobe uitlatingen Piquet

Er is meer materiaal opgedoken van racistische uitlatingen van Nelson Piquet sr., naast de al eerder gevonden beelden. Piquet sr. gaf aan dat de gebruikte woorden in zijn eigen taal niet zo zwaar beladen zijn, maar wel was duidelijk dat het een racistische opmerking was. Ditzelfde woord gebruikte hij in een ander interview van 2021 ook, terwijl hij daar ook een homofobe opmerking bij maakte.

In dit interview ging het over Hamilton en zijn teamgenoot, Nico Rosberg. Sprekend over de titelstrijd van 2016 verwees hij wederom naar Hamilton met 'neguinho', het racistisch beladen woord, waarna hij ook een homofobe uitlating eraan toevoegde door te suggereren dat Hamilton te druk was met 'zijn kontje verkopen' (vrij vertaald van het Britse 'giving ass').

Update VIII 9.25u (06/07) | Piquet: 'Het slaat nergens op, ik heb helemaal niks verkeerds gezegd'

Nelson Piquet is niet te spreken over de reactie op zijn uitspraken in een interview van november. Naar eigen zeggen heeft de voormalig Formule 1-coureur niks verkeerds gezegd. 'Het slaat echt helemaal nergens op, ik ben helemaal geen racist', wordt Piquet geciteerd door Motorsportmagazine.com. 'Ik gebruik dat woord soms zelfs voor mijn blanke vrienden', aldus de drievoudig wereldkampioen.

Update IX 9.20u (12/07) | Piquet aangeklaagd voor miljoenen euro's, oud-coureur krijgt twee weken om hier tegenin te gaan

Nelson Piquet is in Brazilië aangeklaagd voor zijn uitlatingen aan het adres van Lewis Hamilton. Vier organisaties eisen geld van de oud-Formule 1-coureur, en deze aanklacht is goedgekeurd door de justitie, meldt het Braziliaanse Globo. De organisaties eisen tien miljoen Braziliaanse real (1,7 miljoen euro, red.). Piquet heeft vanaf 11 juli vijftien dagen de tijd om tegen deze aanklacht in te gaan.

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws