Van der Garde liet Sauber-contract uitkopen: 'Sta en stond ik eigenlijk niet achter' Formule 1
Formule 1

Van der Garde liet Sauber-contract uitkopen: 'Sta en stond ik eigenlijk niet achter'

Van der Garde liet Sauber-contract uitkopen: 'Sta en stond ik eigenlijk niet achter'

Giedo van der Garde is nog altijd niet blij met hoe zijn Formule 1-carrière ten einde kwam. Na een reeks rechtszaken stond de Nederlander toch niet op de grid bij Sauber in 2015, al stond hij daarvoor wel onder contract voor dat seizoen. Maar toen werd Felipe Nasr ineens aangekondigd.

Dat gebeurde rondom de Grand Prix van Brazilië dat jaar, wat in november was. Van der Garde had echter zijn contract al in de zomer ondertekend. Het was dan ook een verrassing toen Nasr werd aangekondigd, waarover Van de Garde tijdens een etentje allerlei berichten over kreeg. 'Dus ik dacht echt: wat?! Ik ging die berichten online bekijken: hadden ze hem aangekondigd', vertelt de oud-F1-coureur in zijn podcast De Race Show.

Van der Garde zat de volgende dag met toenmalig teambaas Monisha Kaltenborn in de auto en uitte zijn onvrede. Ondertussen werkte zijn management aan een oplossing. Het liep uit tot meerdere rechtszaken, waarvan drie in aanloop naar de eerste race in Australië. De rechter stelde Van der Garde in het gelijk en de coureur reisde af naar Albert Park om een stoeltje te passen en uiteindelijk te racen.

Van der Garde laat Sauber-contract uitkopen, waarna Nasr en Ericsson schitteren

Dat gebeurde uiteindelijk niet, omdat de sfeer binnen het team onder het vriespunt was gedoken. De teamleden mochten niet eens met Van der Garde praten. De werksfeer was zo slecht, dat de inmiddels 37-jarige akkoord ging met het laten uitkopen van zijn contract. 'Het was een deal waar ik eigenlijk nog steeds niet achtersta en stond. Ik kwam daar echt naartoe om te gaan racen. Je moet alleen wel serieus nadenken als een werkrelatie zo verstoord is, niemand met je mag praten en iets voor je wil doen en je je daar eigenlijk helemaal niet thuisvoelt.'

Wat het pijnlijker maakte, was het feit dat de Sauber van dat jaar competitief was. Nasr werd vijfde, terwijl Marcus Ericsson achtste werd. 'Daar was ik helemaal ziek van', vertelt Van der Garde. 'Ik had in een goede auto gezeten. De keuzes die we in 2013, 2014 naar 2015 hadden gemaakt waren heel logisch en heel goed. Alleen, als je op zo'n abrupt moment eruit wordt gezet, naar huis moet vliegen en zie dat ze vijfde en achtste worden, dan denk je ook van: what the fuck?! Ik landde in Dubai en toen zag ik dat resultaat. Het doet nog steeds pijn.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws