Van der Garde bereidt zich optimaal voor op IMSA-kampioenschap: 'Verwacht te strijden voor zeges' Interviews
Interviews

Van der Garde bereidt zich optimaal voor op IMSA-kampioenschap: 'Verwacht te strijden voor zeges'

Van der Garde bereidt zich optimaal voor op IMSA-kampioenschap: 'Verwacht te strijden voor zeges'

Giedo van der Garde gaat een druk 2023 tegemoet, want buiten zijn rol als analist bij Viaplay rijdt de coureur zelf ook nog in de Verenigde Staten. Ook komend seizoen staan er weer genoeg races op het programma in onder andere het IMSA-kampioenschap. F1Maximaal vraagt de 37-jarige naar zijn verwachtingen.

Aankomend jaar zal Van der Garde uitkomen voor het Franse team TDS Racing in een LMP2-bolide en hij zal zich hiervoor intensief moeten voorbereiden, waarbij één omschrijving past. ‘Hard trainen. Ik ben nu elke dag zeker anderhalf uur aan het trainen, zes dagen in de week, om gewoon toch wel weer fit aan de start te zijn’, begint de coureur die in 2013 in de Formule 1 reed voor het team van Caterham.

Buiten het fysieke aspect zijn er ook andere zaken die geregeld moeten worden. ‘Eind januari is natuurlijk de eerste race op Daytona. Een paar weken geleden ben ik naar het team gegaan, hebben we stoeltjes gemaakt en heb ik elke week veel contact met het team’, legt de Nederlander uit. ‘We hadden de aankondiging wie de vierde rijder werd, dus dan is dat ook helemaal compleet. Dus ja, ik kijk wel heel erg uit naar het nieuwe seizoen en toch wel weer racen in Amerika, want ik heb daar vorig jaar met heel veel plezier gereden en ik ben toch wel blij dat ik dat aankomend jaar toch wel weer mag gaan doen’, is Van der Garde enthousiast.

‘Ik verwacht dat we kunnen meestrijden voor de overwinning’

De eerste race van het seizoen zal de 24 uur van Daytona zijn, iets waar Van der Garde goede herinneringen aan heeft. Afgelopen jaar werd hij met Racing Team Nederland, dat in voorgaande jaren werd gerund door TDS Racing, tweede in de LMP2. Voor januari 2023 zijn de verwachtingen nog hoger. ‘We willen winnen. Dat is het doel natuurlijk en het team is hetzelfde als afgelopen jaar. We hebben toen bij TDS geracet met Racing Team Nederland. Dit jaar blijf ik daar ook rijden, dus ik ken de mensen, ik ken de engineers, de monteurs, dus voor mij is het eigenlijk een beetje thuiskomen. Ik ken natuurlijk ook het circuit op Daytona.’

Wat betreft zijn teamgenoten zal Van der Garde gaan rijden met Job van Uitert, François Heriau en Josh Pierson. ‘Tuurlijk zijn het allemaal nieuwe teamgenoten op één na. Dus ja, het zal wel even een beetje wennen zijn, maar aan de andere kant hebben we een mooie voorbereiding voordat de race start. Een paar dagen kunnen we testen en vervolgens de kwalificatie en het weekend erop hebben we natuurlijk de hoofdrace’, vervolgt de coureur. ‘Ik verwacht wel dat we kunnen meestrijden voor de overwinning, want de leiding is sterk en het team is sterk. Tuurlijk moet je een beetje geluk hebben en uit de problemen blijven, maar als je dat doet, dan kun je zomaar eens de race naar je toe trekken.’

Van der Garde tijdens de 24 uur van Daytona in 2021. 
Van der Garde tijdens de 24 uur van Daytona in 2021. 

‘United Autosports is een super goed team’

Verder zal Van der Garde nog twee races rijden in het World Endurace Championship voor United Autosports en ook daar is zijn doel de overwinning. ‘Want anders zou ik het natuurlijk niet doen’, vertelt hij. ‘Je kijkt van tevoren sowieso naar: wie zijn je teamgenoten? Wat voor team is het? Wat aan potentie zit erachter?’ Wat betreft zijn teamgenoot zit het wel goed, want hij naast zal de zestienjarige Amerikaan Pierson komen te rijden. ‘Het leuke is natuurlijk dat ik met United twee races ga doen en met Pierson al twee races gedaan heb in het IMSA-kampioenschap: Daytona en Sebring. We hebben samen dan natuurlijk nog die race in Portimão, dus we kennen elkaar en hebben ook al twee races samengewerkt.’

Wat betreft de potentie heeft Van der Garde ook een goed gevoel. ‘En natuurlijk is United een supergoed team. Die heeft in principe het kampioenschap daar al gewonnen, die hebben Le Mans gewonnen, Oliver Jarvis zit erbij, hij is een ervaren jongen, Pierson is denk ik gewoon een snelle jongen met veel potentie, dus ja ik verwacht wel dat we daarmee kunnen strijden voor podiumplekken en misschien wel overwinningen’, eindigt de Nederlandse coureur, die goede verwachtingen heeft voor zijn 2023-seizoen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws