Vasseur na dramatische vrijdag voor Ferrari: 'Alles verliep volgens plan' Formule 1
Formule 1

Vasseur na dramatische vrijdag voor Ferrari: 'Alles verliep volgens plan'

Vasseur na dramatische vrijdag voor Ferrari: 'Alles verliep volgens plan'

Ferrari heeft een loodzware dag achter de rug, en dus was het voor teambaas Frédéric Vasseur niet eenvoudig om de kritische Italiaanse media te woord te staan. De Fransman moest er toch aan geloven en deed zijn verhaal bij de Italiaanse tak van Motorsport.com, waar hij hoopvol probeerde te blijven voor de rest van het weekend.

Ferrari bezorgde zichzelf al een ingewikkelde situatie door als enige team ervoor te kiezen om een rookie aan het werk te zetten op het lastige Zandvoort. Robert Shwartzman en Charles Leclerc reden de eerste vrije training, waarbij het duo niet verder kwam dan de negentiende en zestiende positie, terwijl Carlos Sainz het in de middag weer overnam. De Spanjaard kwam ook niet verder dan P16, terwijl Charles Leclerc als elfde eindigde. 'Ik denk dat de situatie vandaag ingewikkeld was', zo opent Vasseur na afloop van de vrijdag.

'We proberen verschillende dingen met de auto in de ochtend, en ook in de middag. Daar hebben we ons dus meer op gericht dan op de pure prestaties', zo verklaart de Fransman de zwakke tijden. 'Er stonden tien auto's binnen een aantal tienden, wat inhoudt dat we morgen alles moeten laten samenkomen. We hebben een stap vooruit gezet als het aankomt op onze aanpak voor het weekend en we hebben best veel vertrouwen.' Vasseur spreekt daarmee de woorden van zijn coureurs tegen, die niet bepaald tevreden waren na de openingsdag van het weekend.

Ferrari is zoekende

De vrijdagen van Ferrari worden voornamelijk gekenmerkt door experimenten, terwijl de concurrentie de afstelling aan het finetunen is. 'Vandaag hadden we het moeilijk om een goede ronde aan elkaar te knopen. Er was een groot verschil tussen de beide coureurs van bocht tot bocht. We zagen dat Lewis Hamilton drie tienden sneller was dan wij waren, maar die tijdswinst pakte hij puur in één bocht', analyseert Ferrari. 'We moeten het dus rustig aandoen en de situatie begrijpen en dingen optimaliseren, maar we staan niet ver weg. We hebben nog ruimte om te verbeteren.'

Net als de meeste teams, had Ferrari nieuwe onderdelen meegebracht naar Zandvoort. 'Vandaag reden we met minder gewicht dan onze concurrenten omdat dit een van de dingen was die we moeten uitproberen. We hebben gedurende het jaar geen testdagen. We hebben de simulator en de windtunnel, maar het enige moment waarop we iets kunnen uitproberen is de vrijdag', luidt de verklaring. 'We probeerden dus alle aspecten uit te proberen om een goed beeld te krijgen van hoe de achtervleugel het doet. Dat deden we met Shwartzman en Leclerc. Alles verliep volgens plan.'

Doorgaans presteert Ferrari beter over één ronde dan over een raceafstand, maar volgens Vasseur lijkt die trend in Zandvoort omgedraaid te zijn. 'De racesnelheid was goed vandaag, maar we kwamen vandaag net twee tienden tekort in de kwalificatiesimulaties. Dit was de situatie gedurende de hele sessie, daarom maken we ons geen zorgen.' Het zal dus vermoedelijk een spannende sessie worden voor Ferrari, waarbij het een strijd zal worden on Q3 te halen.

Verstappen is de torenhoge favoriet voor de zege in Zandvoort! Pak 50x of 100x je inzet als Verstappen wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws