Vasseur slaat slag na slag bij Ferrari: 'Hij is bij Adrian Newey binnen' Formule 1
Formule 1

Vasseur slaat slag na slag bij Ferrari: 'Hij is bij Adrian Newey binnen'

Vasseur slaat slag na slag bij Ferrari: 'Hij is bij Adrian Newey binnen'

In de nabeschouwing op de Grand Prix van Monaco stonden analisten Giedo van der Garde en Mike Hezemans stil bij de cruciale rol van teambaas Frédéric Vasseur bij de wederopstanding van het legendarische Ferrari. De Scuderia krijgt de smaak steeds meer te pakken, en is het eerste team dat met beide coureurs een Grand Prix gewonnen heeft in 2024, invaller Oliver Bearman niet meegerekend.

Leclerc was in zijn thuisstad een ware stratenkoning in het prinsdom. Vanaf het eerste moment liet de Monegask zien dat hij de te kloppen man was. 'Fantastisch, ik heb het ook opgeschreven: Onverslaanbaar. Vrije training 1, vrije training 2, vrije training 3, poleposition, en ook in de race supergoed. Hij had de race onder controle. Een geweldig weekend', somt Van der Garde op bij de nabeschouwing van Viaplay. De Monegask was in de eerste vrije training overigens niet het snelste, maar reed toen nog niet op de zachte banden en was op het mediumrubber wel de snelste coureur.

Complimentenregen voor Vasseur

Teambaas Frédéric Vasseur ging zelf namens Ferrari naar het podium. 'Wat hij de afgelopen jaren voor Ferrari heeft gedaan, is heel knap', oordeelt de voormalige Formule 1-coureur. Vasseur staat sinds het begin van 2023 aan het roer bij het Italiaanse team. 'Strategisch heeft hij andere mensen neergezet, en hij heeft een andere engineer gekoppeld aan Leclerc. Daar wint hij nu meteen mee. Hij heeft andere mensen naar het team getrokken, en hij is bij Adrian Newey binnen', zo lijkt Van der Garde te verwachten dat de meesterontwerper bij de Italiaanse formatie gaat aansluiten in 2025.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

frederic vasseur charles leclerc monaco win ferrari 2024 duik 4
Vasseur weet bij Ferrari het hoofd boven water te houden.

Vasseur heeft een uitstekend netwerk in de autosport, en dat betaalt zich nu uit. 'Hij heeft ook mensen van Mercedes aangetrokken, zoals Loïc Serra, die heel erg goed is. Je ziet echt dat het team professioneler aan het worden is, en dat hij de goede mensen op de juiste plekken aan het zetten is. Ze komen steeds een stapje dichterbij, en vergeet niet dat ze (als enige team, red.) met beide coureurs een race gewonnen hebben dit jaar.' Carlos Sainz won eerder de Grand Prix van Australië.

Geduld is een schone zaak

Collega Mike Hezemans benadrukt ook dat het tijd nodig heeft om een topteam te vormen, en dat die effecten nu zichtbaar worden. 'Goede mensen bepalen ook de goede cultuur, en een bepaalde strategie. Dat duurt alleen lang', zegt de in Miami woonachtige analist. 'Het is niet zo dat als je morgen een Formule 1-team begint, en je verzamelt de goede mensen, dat het dan meteen gebeurt. Ik heb in Miami een tijdje met Mike Krack gepraat. Hij zei: ons probleem was dat we er opeens 160 mensen bij kregen, en die konden helemaal niet goed met elkaar communiceren. Voordat je dat weer hebt, heeft dat tijd nodig.'

Ferrari staat al lange tijd met lege handen. Kimi Räikkönen werd in 2007 de voorlopig laatste coureurskampioen van het team, en een jaar later werd de laatste constructeurstitel gepakt. Daarmee is de droogte nog niet zo lang als aan het einde van de vorige eeuw, toen Jody Scheckter in 1979 wereldkampioen werd, en 21 jaar moest wachten voor hij in Michael Schumacher een opvolger kreeg.

Teameigenaar in F2 en F3

Vasseur heeft jarenlange ervaring in de opstapklassen als teameigenaar en teambaas. Daar leerde hij coureurs als Lewis Hamilton en Charles Leclerc al kennen, en dat helpt hem nu hij het voor het zeggen heeft bij een topteam in de Formule 1. 'Fred (Vasseur, red.) is gewoon heel nuchter. Ik heb hem als teambaas gehad in de Formule 3', deelt de Amsterdammer, die dat jaar drie teamgenoten had in de Formule 3: Sebastian Vettel, Kamui Kobayashi, en Paul di Resta. Elk van deze vier coureurs haalde uiteindelijk de Formule 1, net als Vasseur zelf.

'Hij is heel chill, heel relaxed, en heel analytisch, en zet mensen echt op de goede plek neer', vervolgt Van der Garde. 'Hij heeft dat hele traject al doorlopen. Hij heeft zijn eigen team opgestart (ART Grand Prix, red.), en is naar Renault gegaan. Hij heeft bij Sauber een tijdje gezeten, en nu bij Ferrari. Hij is gewoon de juiste man op de juiste plek bij Ferrari. Je ziet dat ze allemaal ook wel naar hem toe komen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws