Verslag VT1 | Mercedes nipt te snel voor Red Bull, Perez verliest kostbare baantijd Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Mercedes nipt te snel voor Red Bull, Perez verliest kostbare baantijd

Verslag VT1 | Mercedes nipt te snel voor Red Bull, Perez verliest kostbare baantijd

Red Bull en Mercedes zaten dicht op elkaar bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico. Valtteri Bottas was de snelste op het zonnige Mexicaanse circuit, op de voet gevolgd door zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde als derde, met een ongeveer een tiende van een seconde achterstand op Bottas. Sergio Perez zette de vierde tijd neer, nadat hij zij auto moest laten repareren na een foutje in de laatste bocht.

Het was een zonnige sessie op het Autodromo Hermanos Rodriquez, met een luchttemperatuur van ongeveer 18 graden. De baan is nog enigszins stoffig, maar alle coureurs melden zich desondanks vroeg in de training op de baan. Bottas zet de snelste ronde in de openingsfase, die verder rustig verloopt. Charles Leclerc gaat nog even wijd bij de ingang van het stadion, maar daar blijft het dan ook bij. Na tien minuten laat Verstappen, die op dat moment de negende tijd had staan, weten dat zijn 'engine braking' niet naar wens is en komt binnen .

Een paar minuten later maakt Leclerc een grotere fout in bocht 16, waardoor hij achterstevoren in de muur komt te staan. Zijn achtervleugel komt niet ongeschonden uit de strijd, al blijkt de schade te overzien. Even later gebeurt Perez hetzelfde en ook hij rijdt meteen de pitstraat in met wat schade. Door deze twee incidenten besluit de wedstrijdleiding even de virtual safety car in te zetten. Verschillende coureurs hebben moeite met de stoffige baan. Zo ook Hamilton, die zich in de eerste bocht verremt tijdens zijn snelle ronde en vervolgens niet volgens de voorgeschreven manier op de baan terugkeert.

Verstappen en Hamilton zetten de toon

Na wat kleine incidenten in de openingsfase wordt het wat rustiger op de baan. Verstappen en Hamilton zetten aan en wisselen stuivertje voor de snelste tijd. Belangrijk detail is dat Verstappen rijdt op de harde band, terwijl Hamilton ongeveer even snel is op de zachte band. Met nog een iets meer dan een half uur te gaan gaan de voorste mannen naar binnen en neemt Bottas het initiatief over, die zes tienden sneller is dan de rest van het veld. Even later verschijnen Verstappen en Hamilton weer op de baan. Hamilton moet achter Bottas aansluiten, maar de Nederlander zet meteen de snelste tijd neer. Ook Perez is inmiddels weer terug, dankzij goed werk van de Red Bull-monteurs.

Met nog iets meer dan een kwartier te gaan zet Bottas de snelste tijd op zeven ronden oude softs. Even later maakt Kimi Raikkonen dezelfde fout als Hamilton in bocht 1 eerder in de training, waarna de Fin ook een onderzoek van de FIA aan zijn broek krijgt. Een aantal minuten voor het einde van de training zijn alle coureurs weer op de baan, maar worden er weinig tijdsverbeteringen genoteerd. Hamilton en Raikkonen mogen zich na afloop van de training melden bij de stewards, naar aanleiding van hun verkeerde terugkomst op de baan. Bij het vallen van de vlag is Bottas de snelste, op de voet gevolgd door zijn teamgenoot en de mannen van Red Bull. Daarachter valt Pierre Gasly positief op met de vijfde tijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws