Verslag VT1 | Verstappen met autoproblemen in Monaco, Sainz imponeert Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Verstappen met autoproblemen in Monaco, Sainz imponeert

Verslag VT1 | Verstappen met autoproblemen in Monaco, Sainz imponeert

Carlos Sainz heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco als snelste afgesloten. De Ferrari-coureur was drie tienden sneller dan landgenoot Fernando Alonso, die op zijn beurt weer drie tienden sneller was dan Lewis Hamilton. Max Verstappen kende een sessie met problemen met zijn RB19 en eindigt als zesde.

Sergio Pérez ging met een set hards als eerste de baan op en nam een hele reeks aan coureurs met zich mee. Na drie minuten was iedereen op de baan en dat was te merken. Pérez kwam door de een-na-laatste bocht een muur aan auto's tegen, waardoor zijn eerste ronde de prullenbak in kon. Teamgenoot Verstappen had het niet makkelijk en deed zijn beklag over zijn koppeling en bottoming van zijn auto.

Sainz en Charles Leclerc waren ondertussen goed onderweg. Eerstgenoemde noteerde in de eerste tien minuten een 1:15,198 en Leclerc sloot aan op P2. Die kwam niet veel later in handen van Verstappen, die blijkbaar niet echt belemmerd werd door zijn probleempjes. Alonso en Lando Norris gingen echter nog een stap sneller dan de Nederlander en klommen zo naar P2 en P3. Sainz bleef bovenaan. De Ferrari's reden wel al op de mediums, de rest op hards.

Verstappen blijft problemen houden

Met ruim drie kwartier op de klok noteerde Leclerc een 1:14,562 voor P1, die even later weer naar Sainz ging, en deed Verstappen nogmaals zijn beklag over de achterkant van zijn auto. Deze bleef contact maken met het asfalt, tot grote onvrede van de tweevoudig wereldkampioen. Over de boordradio meldde hij dat hij bang was om te crashen met hoe zijn RB19 zich gedroeg. Wat ook tot onvrede leidde, was het verkeer waarin Alonso terechtkwam uitkomend van bocht vier. Dat was weer een ronde die afgeschreven kon worden.

Logan Sargeant kwam met zo'n 35 minuten te gaan in de problemen met zijn Williams-auto. Hij kon wel zijn weg terug naar de pits vinden, zij het zeer langzaam rijdend. Wat precies het probleem was, werd niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk zat een band niet goed vast. Verstappen was inmiddels ook weer de baan op en was dat op de mediums. Er waren wat aanpassingen gemaakt waar de 25-jarige wel iets blijer mee was, maar grotendeels had hij last van dezelfde problemen. Hij moest de sessie wel afmaken met deze afstelling.

Hamilton deed ondertussen goede zaken. Met de aangepaste W14 noteerde de zevenvoudig wereldkampioen een 1:14,035 met minder dan een halfuur te gaan. Daarmee was de Mercedes-coureur op dat moment de snelste van allemaal. Nico Hülkenberg maakte daarna contact met de muur aan de binnenkant van bocht 10, ingaand van de chicane na de tunnel, met een lekke linkerachterband als gevolg. De Duitser kon wel terugrijden naar zijn Haas-pitbox. Wel leverde het een rodevlagsituatie op wegens wat troep op de baan.

Pérez verbetert, Verstappen komt Hamilton tegen

De code rood werd met nog twintig minuten te gaan opgeheven en Pérez, die op dit punt een halve seconde langzamer was dan de niet probleemloze Verstappen, ging direct weer de baan op. Ook Sainz, inmiddels teruggezakt naar P3 achter Hamilton en Alonso, deed dat ook. Alonso was ook onderweg en nam de eerste plek over van Hamilton met een 1:13,907. Pérez klom naar P3 en was ruim drie tienden langzamer dan de Spanjaard.

Verstappen kwam met iets minder dan een kwartier te gaan Hamilton tegen en de twee schoten allebei rechtdoor uitkomend van de tunnel. Daar was eerstgenoemde niet blij mee, die de Mercedes-man even later zelf in de weg ging zitten. Sainz was bezig met heel andere dingen, want die ging met een 1:13,690 naar de snelste tijd. Pérez ging vervolgens het snelste in sector één en groen in sector twee. Zijn rondetijd kwam uiteindelijk neer op een 1:14,038 en bleef daarmee vierde.

Met nog tien minuten te gaan beging Verstappen een foutje uitkomend van het zwembadgedeelte. Hij schoot ook hier weer rechtdoor en zo kon ook deze ronde van de Nederlander de prullenbak in. Sainz stond nog altijd bovenaan en het scheelde niet veel of Alonso had die snelste tijd in handen gekregen. Hij moest met nog acht minuten te gaan twee honderdsten toegeven. Daarvoor kwam hij Pérez tegen uitkomend van bocht vier, waarna hij over de boordradio zei: 'Ik zal voortaan ook maar langzaam rijden op de racelijn.'

Een verschil van twee honderdsten werd met zes minuten op de klok ruim drie tienden voor Sainz, die een 1:13,372 noteerde. De Spanjaard was zeer goed onderweg tijdens de openingssessie van het weekend. De eerste plek bleef ook in handen van de Ferrari-coureur, omdat Alexander Albon in de eerste bocht de muur inschoot. De sessie werd met nog zo'n drie minuten te gaan niet meer hervat. Kortom: Sainz bovenaan voor Alonso, Hamilton, Pérez, Leclerc en Verstappen, die de nodige problemen kende.

Bookmakers zijn niet overtuigd van zege Verstappen in Monaco... Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws