Voor Verstappen is simracen een hobby, maar toch ook meer: 'Ik probeer jonge coureurs te helpen' Formule 1
Formule 1

Voor Verstappen is simracen een hobby, maar toch ook meer: 'Ik probeer jonge coureurs te helpen'

Voor Verstappen is simracen een hobby, maar toch ook meer: 'Ik probeer jonge coureurs te helpen'

Tijdens het sprintweekend in Miami vond Max Verstappen de tijd voor een interview met ESPN, waar hij onder andere sprak over simracen. De Nederlander staat erom bekend dat hij in zijn vrije tijd graag virtueel racet en heeft zelfs een eigen simracing-team. ‘Ik probeer jonge coureurs te helpen’, vertelt hij.

De reden dat Verstappen ook naast de baan graag racet is eigenlijk heel simpel, geeft hij aan. ‘Het is mijn hobby, ik houd gewoon van racen over het algemeen’, zegt de Nederlander droog. ‘Ik blijf gewoon doen wat ik doe, maar het is makkelijker want ik doe het thuis op mijn simulator.’ Naast dat hij zelf graag tijd doorbrengt met simracen, heeft hij ook een eigen team opgezet. ‘Ik heb ook mijn eigen simracing-team Team Redline’, vertelt de drievoudig wereldkampioen. ‘Ik probeer daarmee jonge coureurs te helpen die de kans niet hebben om in echte auto’s te rijden. Ik probeer ze te helpen betere coureurs te worden met hopelijk als einddoel dat ze in echte auto’s racen.’

Het verschil tussen simracen en in een echte auto racen, is groot maar eigenlijk ook klein. ‘Het grootste gat zit hem in de snelheid, de G-krachten en fysiek fit zijn’, legt Verstappen uit. ‘Als simrijder hoef je niet per se heel fit te zijn, maar aan het eind van de dag zijn veel dingen die je op de sim doet hetzelfde als in een echte auto. Zodra je dan in een echte auto zit, moet je wennen aan dat gevoel van snelheid dat je op de simulator niet hebt.’ Veel dingen verschillen echter niet. ‘Technische zaken zoals hoe je remt, hoe je rijdt en stuurt, dat is precies hetzelfde’, benadrukt de Limburger.

Verstappen hoopt dat mensen niet proberen net als hem te zijn

Verstappen geeft aan zelf op de sim bijna nooit in een Formule 1-bolide te rijden. ‘Het zijn altijd GT-auto’s of andere Formule-auto’s’, vertelt hij. ‘Je doet eigenlijk gewoon hetzelfde. Je kijkt naar de set-up, de strategie, het racen, inhalen en verdedigen, de pitstops’, somt de wereldkampioen op. ‘Het houdt me scherp. Het helpt me niet per se op het circuit, maar ik vind het leuk.’

De Nederlander spreekt ook nog kort over het feit dat hij voor veel mensen een idool is. ‘Dat komt met de sport, dat mensen naar je opkijken’, reageert hij luchtig. Toch benadrukt hij ook dat ze niet moeten proberen zoals hem te zijn, maar zichzelf moeten blijven. ‘Mensen moeten doen wat ze zelf denken dat het beste is’, zegt hij daarover. ‘Ik keek vroeger nooit naar succesvolle mensen met de gedachte dat ik als hem of haar wilde zijn. Ik dacht dat, dat is geweldig, dat neem ik mee, maar ik doe het op mijn manier. Zo kijk ik er tegenaan’, sluit Verstappen af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws