Voormalige ingenieur over Verstappen: 'Dat was shocking voor iemand van die leeftijd' Formule 1
Formule 1

Voormalige ingenieur over Verstappen: 'Dat was shocking voor iemand van die leeftijd'

Voormalige ingenieur over Verstappen: 'Dat was shocking voor iemand van die leeftijd'

Xevi Pujolar, de voormalige ingenieur van Max Verstappen, heeft een boekje opengedaan over de samenwerking met de Nederlander. In Verstappens periode bij Toro Rosso was Pujolar Verstappens luisterend oor aan de pitmuur en zodoende heeft hij hem goed leren kennen. Ook in Verstappens debuutseizoen stond Pujolar hem bij. Een waardevolle ervaring voor de ingenieur, die Verstappens ambitie al duidelijk door zag schemeren in die beginjaren.

Voor de Spanjaard begon de samenwerking met de Limburger met een testsessie voor Toro Rosso. Verstappen was toen pas zestien jaar jong. 'Het was een natte sessie en het was meteen heel indrukwekkend', herinnert hij zich. 'Ik kon meteen zien dat hij al heel lang aan het racen was en dat iemand hem heel veel had geleerd.' Hiermee doelt hij uiteraard op vader Jos Verstappen, die van jongs af aan al met Max traint.

Dat Verstappen met voorkennis tot de Formule 1 toetrad, dat kan Pujolar wel bevestigen in het interview met de Volkskrant: 'Verstappen wist precies hoe het wereldje in elkaar zat en waar hij op moest focussen. Dat was shocking voor iemand van zijn leeftijd.' Ook dit is vermoedelijk te danken aan Jos, die alle lessen uit zijn eigen Formule 1-carrière bij zijn zoon neergelegd heeft.

De ambitie van Verstappen

Vanaf het eerste moment dat hij met zijn ingenieur communiceerde, was duidelijk dat ze op één lijn zaten. De ambitie straalde er bij Pujolar vanaf, en Verstappen stond er exact zo in. 'Hij is iemand die pusht op elk detail, op elk niveau, van de motor en de auto tot aan de banden. Andersom wil hij zien dat iedereen om hem heen ook het maximale eruit probeert te halen. We zijn allebei best extreem op dat vlak.'

'Soms pushte ik coureurs misschien meer dan zij wilden. Dan zag ik ze knakken en dacht ik: ik moet een stapje terug doen.' Bij Verstappen lukte hem dat niet. Soms dacht hij dat de jongeman uit Hasselt op was, maar al was Verstappen moe, hij bleef leren en gericht vragen naar onderwerpen Pujolar in feedbackgesprekken aanhaalde. 'Zelfs als hij moe was, was hij nog informatie aan het absorberen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws